Au trecut doi ani de la accidentul aviatic din Munții Apuseni, în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, și nimeni nu a fost găsit responsabil pentru că autoritățile nu fost în stare să găsească epava avionului. Aceasta a fost găsită de moții din comuna Horea (Alba) în munți, pe raza comunei Mărișel (Cluj). Ieri, familia Aureliei Ion a câștigat daune moral simbolice de 1 euro de la un medic din Zalău, care i-a denigrat memoria printr-un mesaj pe Facebook.
Familia Aureliei Ion (Aura pentru apropiați) și-a exprimat, prin avocata Laura Beleca, dezamăgirea și indignarea față de mersul anchetei în ce privește instituțiile care trebuiau să le găsească fiica în munți.
”Pe de alta parte, un aspect pozitiv este acela ca instantele din Romania constientizează importanta demnitatii, care trebuie respectata si protejata. Astfel, in cauza de pe rolul Tribunalului Salaj, unde familia a solicitat atragerea raspunderii unui medic, care a incercat denigrarea memoriei si a celei care a fost Aurelia Ion, instanta de judecata a dat castig de cauza demnitatii, sanctionand fapta ilicita a medicului.”, a scris avocata în comunicat.
Este vorba de o acțiune în constatare daune morale, respinsă inițial de Judecătoria Zalău, dar admisă, în apel, ieri, 19 ianuarie, de către Tribunalul Sălaj. Familia i-a cerut unui medic din Zalău, Vasile Dărăban, daune morale de 1 euro pentru că le-a jignit fiica post mortem într-o postare pe Facebook.
Mesajul postat de medic, la data de 18 ianuarie 2015: „Eroina noastră şi-a cam căutat-o cu lumânarea. Conform statutului ei de medic rezident, nu avea voie să iasă din unitate fără acordul comandantului, nu avea ce să caute într-o echipă de transplant, unde se cer calificări superioare, nu servicii sexuale. Mai încet cu jelania!”
Nemulțumiți de parchetul clujean
Avocata familiei Ion s-a plâns de parchetul clujean care cercetează furtul lucrurilor pe care le avea la ea Aura Ion. ”Parchetul Cluj mentine aceeasi atitudine profund abuziva, refuzand constant comunicarea actelor de procedura avocatilor. Este mai bine de un an de cand am cerut Parchetului Cluj sa faca investigatii in cauza privind furtul bunurilor Aurei Ion (telefonul mobil, etc). Pana in prezent nu s-a facut nici un act de urmarire. Familia a formulat plangere pentru tergiversare.”, se arată în comunicatul avocatei.
Unul dintre avocații familiei a trecut de partea cealaltă
De asemenea, familia consideră ca se incearca protejarea celor doua institutii – STS si ROMATSA – care aveau obligatia sa localizeze aeronava si telefoanele mobile ale victimelor. La începutul acestui an, a fost stabilită cauza decesului, dupa inlaturarea unei expertize efectuate la Cluj: hipotermia, concluzionandu-se ca, daca Aurelia Ion ar fi beneficiat de acces prompt la asistenta medicala calificata, ar fi avut sanse de supravietuire. După aceea, ancheta Parchetului General a început să scârțâie. Șeful STS, generaul Marcel Opriș, a fost audiat prima dată fără să fie prezentă avocata familiei Ion și, ulterior, la ceerea acesteia, a fost reaudiat.
Unul dintre avocații familiei Ion a trecut de partea ROMATSA. ”In luna august 2015, avocatii angajatilor ROMATSA îl recruteaza, in vederea angajarii, pe avocatul Nedelcu Alin, desi acesta era unul dintre avocatii familiei in dosarul penal instrumentat de Parchetul General. Familia arata ca prin recrutarea agresiva a unuia dintre avocatii care lucrau in dosarul familiei, recrutare facuta de catre avocatii care reprezinta Iucratorii ROMATSA, in cauza in care se cerceteaza accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014, recrutare bazata pe recompense financiare substantiale, care au determinat avocatul sa isi incalce angajamentul de confidentialitate si de abtinere la savarsirea conflictului de interese, angajament semnat cu familia si totodata sa incalce dispozitiile exprese care vizeaza secretul profesional, confidentialitatea, conflictul de interese, s-a incercat deturnarea activitatii in cauza.”, a precizat avocata Beleca.
Familia s-a plâns Baroului București, UNBR-ului și parchetului, însă fără rezultat