fbpx

DOCUMENT. Procuroarea Pițurcă avea mandat să ridice ”bunuri și înscrisuri” și a plecat cu un copil

Mandatul de percheziție domiciliară, în baza căruia procuroarea Maria Pițurcă a descins cu mascații în casa asistenților maternali din Baia de Aramă, arată că a fost emis ”în vederea strângerii probelor” și că la respectiva adresă ”se presupune că se găsesc bunuri sau înscrisuri cu valoare probatorie în cauză”. Procuroarea a ridicat însă cu forța copilul de 9 ani pe nume Sorina.

După cum se poate vedea în mandatul de percheziție domiciliară, procuroarea Maria Pițurcă de la Curtea de Apel Craiova a descins în casa din Baia de Aramă în cadrul unei anchete penale vizând asistenții maternali la care stătea Sorina, pe numele căreia exista deja decizie civilă definitivă privind adopția de către un cuplu din Statele Unite ale Americii.

Ancheta penală este una, decizia civilă este alta. Potrivit legii, deciziile civile se pun în executare de către executori judecătorești, nu de către procurori.

Scopul și limitele mandatului de percheziție le puteți vedea clar în documentul publicat de avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM.

”adopția minorei în SUA este perfect legală, în acest sens existând o hotărâre judecătorească definitivă a CA Craiova, decizia civilă nr. 4/23.04.2019. Până la eventuala desființare a acesteia în căile extraordinare minora se afla în mod legal în Statele Unite, în noua familie.

Problema reală este modalitatea în care procurorul învestit cu o plângere penală a înțeles să efectueze acte de urmărire penală, luând cu forța minora din domiciliul în care aceasta locuia, chiar dacă presupunem că reținerea ei de către asistenții maternali era nelegală la acel moment.

Lipsirea de libertate, ca infracțiune, presupune în toate cazurile lipsa voinței persoanei de a se afla într-un loc, ori este evident ca minora nu numai că dorea să stea în acea locuință dar și s-a opus categoric preluării ei.

Copila are 9 ani și, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția copilului, orice măsură privind copii se face cu ascultarea opiniei acestuia. Dacă copilul mai mic de 10 ani cere să i se asculte opinia, toate organele statului au obligația să o facă.”, a scris Toni Neacșu pe Facebook.

A fost percheziție sau executarea unei hotărâri judecătorești?

Dacă a fost vorba de punerea în executare a deciziei civile definitive a CA Craiova, procurorul nu avea ce căuta acolo.

În capitolul ”Executarea hotârilor judecătorești referitoare la minori” din Codul de procedură civilă se prevede:

Art. 911, alin 4 – Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.

Art. 913, alin 1 – Dacă executorul constată că însuși minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune față de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale și pe care îl va comunica părților și reprezentantului direcției generale de asistență socială și protecția copilului.

Nu scrie nicăieri despre prezenta procurorului in faza de punere în executare a unei sentinte civile.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns