fbpx

DNA Cluj mai adaugă în palmares două rechizitorii privind fraude cu fonduri europene la țară

Majoritatea cazurilor trimise în judecată în ultima vreme de DNA Cluj sunt fraude cu fonduri europene în zona rurală. Ultimele două îi au ca inculpați pe contabilul Primăriei Comunei Oncești (Maramureș) și un consilier superior din Primăria Bocicoiu Mare, același județ.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Ioan-Gheorghe Drăguș, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei Comunei Oncești, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

–  schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

–    fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

–    uz de fals în formă continuată,

–    delapidare în formă continuată,

–    fals intelectual în formă continuată,

–    uz de fals în formă continuată.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

      ”În perioada, 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ”Modernizare rețea stradală în Comuna Oncești, județul Maramureș”, inculpatul Drăguș Ioan-Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, ar fi schimbat destinația sumei de 2.128.245 lei, primită de Primărie în condițiile de mai sus.

      Concret, acesta ar fi efectuat plăți nelegale în baza unui număr de  41 de Ordine de plată, falsificate prin contrafacerea semnăturii ordonatorului de credite (primar), în favoarea unor agenți economici și persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanțare.

În perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, inculpatul Drăguș Ioan-Gheorghe, în aceeași calitate, ar fi ridicat și și-a însușit în interesul său sau pentru altul, din contul Primăriei Comunei Oncești deschis la Trezoreria Sighetu Marmației, pe baza unui număr de 55 de înscrisuri oficiale  falsificate, intitulate ”Cec pentru ridicare numerar multiplu”, suma totală de 572.577 lei.”

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria Comunei Oncești s-au constituit părți civile cu sumele de 2.174.970 lei respectiv 572.577 lei.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile, ce aparțin inculpatului.

Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată și pe Petru Culac, consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism și Agricultură din cadrul Primăriei Bocicoiu Mare, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– participație improprie în forma complicității la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

” În perioada 2012 – 2014, inculpatul Culac Petru ar fi înlesnit și ajutat cu rea-credinţă o rudă de-a sa să folosească și să prezinte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente ori declaraţii false și inexacte, în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren de 9,36 ha pășune, pe care nu-l deținea în realitate.

În același context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane să-i pună la dispoziție o parte din aceste documente (adeverințe) prin care se adeverea faptul că ruda sa deținea spre folosire suprafața de teren respectivă.

În realitate, suprafața de 9,36 ha pășune se găsea în proprietatea unei asociații composesorale.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 48.424 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.”

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauze.

Comments

comentarii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat demararea unei noi licitaţii pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. Mai multe dintre ele vor ajunge la Cluj.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj și-a asigurat serviciile mijlocașului defensiv Gabriel Simion. În vârstă de 24 de ani, jucătorul a strâns peste 100 de meciuri în Liga 1.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!