fbpx
DNA Cluj

DNA Cluj finalizează dosarul disjuns cu Uioreanu, Szilagyi de la MBS, avocatul Teaha, liberalul Abrudean și alții

După mai bine de trei ani de la trimiterea în judecată a fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, DNA Cluj a accelerat lucrările și audierile în dosarul disjuns atunci, denumit ”Uioreanu II”, în care printre suspecți sunt patronul MBS Group, Gabriel Szilagyi, avocatul Mihai Teaha și secretarul general PNL Cluj, Mircea Abrudean. Culmea, procurorii DNA s-au pus pe treabă după ce Uioreanu s-a plâns la instanță că ancheta trenează.

Horea Uioreanu, prin avocatul Radu Chiriță, a depus la Curtea de Apel Cluj contestatie la durata procesului (art.488 ind. 2 NCPP) cu referire la dosarul disjuns în iunie 2014, care nici în ziua de azi nu a primit o rezoluție. Contestația a fost soluționată de către un judecător de drepturi și libertăți, în 12 iulie, astfel: ”În baza art. 488 ind. 6 alin. 1 Cod procedura penala, raportat la art. 488 ind. 5 Cod procedura penala admite contestatia formulata de inculpatului Uioreanu Horea Dorin privind durata urmaririi penale derulata în dosarul nr. 78/P/2014 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj si, în consecinta, dispune ca procurorul ce instrumenteaza dosarul penal mentionat anterior sa rezolve cauza, potrivit art. 327 Cod procedura penala pâna la data de 30 noiembrie 2017, termen pâna la care o noua contestatie privind urmarirea penala în prezenta cauza nu poate fi formulata. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului. ”

Așadar, DNA Cluj are termen să finalizeze într-un fel dosarul. Contactat de Clujust.ro pentru a explica de ce Uioreanu a depus o asemenea cerere prin care își dorește să se finalizeze ancheta în al doilea dosar, avocatul Chiriță a răspuns simplu: ”Pentru că este de clasare. Este un dosar bazat pe povești, pe care nici Răzvan Pop (fostul consilier al lui Uioreanu – n.red) nu le susține”

După soluția pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți, procurorul Luminița Boca, care a preluat cazul de la fost șefă DNA Cluj, Elena Botezan, s-a pus pe audieri. În lunile august-septembrie au fost audiați secretarul general PNL Cluj, Mircea Abrudean, fostul consilier județean Ioan Petran, directorul Napoca Construcții, Dan Șerban, avocatul Mihai Teaha, Horea Uioreanu. Luna aceasta au fost la audieri fostul secretar al județului, Măriuca Pop, actualul secretar Simona Gaci, directorul de dezvoltare din CJ Cluj, Mariana Rațiu.

Astăzi a fost audiat fostul vicepreședinte al CJ Cluj, PSD-istul Ioan Oleleu, actual director al Direcției Sanitar Veterinare. Oleleu a fost audiat ca martor propuse de Uioreanu.  ”Au fost niște întrebări despre drumul Răchițele- IC-Ponor. În perioada când eram vicepreședinte, a fost o hotărâre prin care s-au impus niște termene constructorului, pentru că proiectul era depășit, iar cei de la MBS erau nemulțumiți”, ne-a spus Oleleu. Amintim că MBS Group a câștigat inițial contractul pentru realizarea drumului turistic Răchițele-Ic Ponor, dar nu la dus la bun sfârșit.

Potrivit surselor Clujust.ro, pe lângă Uioreanu și Ioan Bene, în acest dosar mai sunt suspecți patronul MBS Group, Gabriel Szilagyi, pentru dare de mită, avocatul Mihai Teaha, care ar fi intermediat mita și care a atras competența Curții de Apel în cazul contestației duratei anchetei, directorul SCC Napoca, Dan Șerban, liberaul Mircea Abrudean, care i-ar fi propus lui Uioreanu 10% din valoarea unor contracte supraevaluate.

Despre schema cu privire la MBS și drumul Răchițele-Ic Ponor puteți citi într-un articol mai vechi.

Bani de la CJ Cluj pentru drumul Răchițele-Ic Ponor, spălați prin două firme. Una este a unui PDL-ist

Potrivit anchetatorilor, Mircea Abrudean dorea ca firma lui să realizeze proiectarea și studiile de fezabilitate legate de un proiect de modernizare drumuri județene.

Mircea Abrudean

În ordonanța de sesizare din oficiu a DNA Cluj în cazul Uioreanu se arată cu privire la secretarul PNL Clj:  ”În cursul lunii octombrie 2013, Abrudean Mircea, asociat si administrator la SC Siab Development SRL Cluj Napoca, apropiat al presedintelui CJ Cluj, a propus suspectului Uioreanu Horea Dorin demararea proiectului, oferindu-se sa realizeze prin intermediul societatilor comerciale pe care le detine lucrarile de proiectare si studii de fezabilitate. Interesul legat de demararea acestui proiect viza obtinerea contractelor si supraevaluarea costurilor legate de intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate, sens in care, Abrudean Mircea a propus presedintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la incasarea lor”, scriu procurorii in raportul ce-l priveste pe presedintele CJ.

Din datele cauzei rezulta ca suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat intelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat in luna aprilie 2014), Iuga Gavrila, director tehnic la RADPP Cluj, Ratiu Mariana – director executiv la Directia de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj si suspectul Abrudean Mircea, presedintele CJ Cluj trasand sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmeaza sa fie incluse in proiect, functie de interesele personale sau de grup ale celor angrenati in realizarea acestuia.

Urmare celor discutate, s-a stabilit ca vor face obiectul proiectului urmatoarele drumuri: DJ 103G Aiton – Gheorgheni; DJ 161 Gadalin- Bontida, DJ 109V Cluj – Padureni – Satu Lung – Giula; DJ 109 S Giula- Borsa; DJ 109 D Sic- Coasta_ Vistea- Gadalin; DJ 107R Filea de Jos- Sacel; DJ 105L Floresti-Manastirea Tauti, la care proiectarea, consultanta si executia lucrarilor urma sa se realizeze cu implicarea societatilor Siab Development SRL, Napotech SRL apartinand lui Abrudean Mircea si Eurodrum Com SRL apartinand lui Lola Liviu Laurentiu, societate la care Bota Iosif Liviu are calitatea de angajat.

Pentru obtinerea unor sume cat mai mari in cadrul etapei de proiectare si intocmire a studiilor de fezabilitate, la intelegere cu Uioreanu Horea Dorin, s-a decis ca realizarea studiilor si a proiectelor tehnice sa fie contractate separat, astfel ca, daca initial costurile pentru aceste lucrari erau estimate la 105.000 euro, dupa divizare, cand au decis incheierea separata de contracte, suma ce urma a fi incasata a crescut la 240.000 euro pentru aceeasi activitate realizata, ceea ce insemna ca suma ce urma a fi remisa presedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea pentru alocarea preferentiala si in acest conditii a contractelor se ridica la 24.000 de euro, reprezentand procentul de 10% anterior negociat cu Abrudean Mircea.

Datele cauzei au stabilit ca, desi proiectul a fost demarat la inceputul anului 2014, numitii Abrudean Mircea, Iuga Gavrila, Lola Liviu Laurentiu au demarat lucrarile la intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate inca din noiembrie 2013, avand asigurata obtinerea contractelor chiar anterior declansarii procedurii de atribuire”

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns