fbpx

DNA Cluj a clasat dosarul ”mită la Salina Ocna Dej” după ce a fost întors de judecătorul de cameră preliminară

După ce în martie 2019 un judecător de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a dispus excluderea a 161 file de interceptări din dosarul ”mită la Salina Ocna Dej” și l-a întors la DNA CLuj, procurorul Daniel Ciumărnean a emis în 4 februarie ordonanță de clasare cu privire la toți inculpații, între care directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț, și omul de afaceri Călin Mitică, patron Transferoviar.

Curtea de Apel Cluj a exclus din materialu1 probator, in temeiul art.102 alin. 2 – 4 din Codul de procedură penală, toate procesele verbale de certificare a înregistrărilor din datele de 13. 10.2014 şi 21.10.2014 – existente la f. 118-279 volumul 24 dosar urmărire penală – şi, conform deciziei CCR 22/2018, a dispus îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul întocmit în dosar 163fP/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Direcţia Naţională Anticorupţie —Serviciul Teritorial Cluj.

Totodată, a fost dispusă comunicarea copiei incheierii către Direcţia Naţională Anticorupţie — Serviciul Teritorial Cluj pentru ca, în conformitate cu prev. art. 345 alin. 3 din Codul de procedură penală în termen de 5 zile de la comunicare să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare.

Procurorul DNA Cluj Daniel Isaia Ciumărnean a apreciat că ”standardul de probaţiune realizat iniţial a fost sever afectat” și a dispus clasarea cauzei pentru motivele de mai jos:

”Având in vedere situaţia intervenită prin emiterea incheierii penale nr. 36 din 13 martie 2019 a Curţii de Apel Cluj, apreciem că in cauză este incident cazul prev. de art. 16 alin. 1 lit. b teza II din Codul de procedură penală („fapta nu a fost săvârşită cu vinovăția prevăzută de lege”), din următoarele motive:

Urmare a excluderii din materialul probator a tuturor proceselor verbale de certificare a inregistrărilor şi urmare a dispunerii indepărtării de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, având în vedere şi faptul că a fost dispusă eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul întocmit in dosarul nr. 163/P/2015, apreciem că standardul de probaţiune realizat iniţial în dosarul de urmărire penală nr. 163/P/2015 a fost sever afectat, după cum urmează:

in legătură cu inculpatul Mihuţ Georgel:

  • urmare a excluderii din materialul probator a inregistrărilor realizate de SRI in baza unor mandate de siguranţă naţională nu mai poate fi probată conivenţa infracţională dintre funcţionarul mituit Mihuţ Georgel şi
    reprezentanţii societăţii comerciale SC MICDALI SRL (utilizată ca intermediar pentru remiterea disirnulată a mitei);

Nu mai poate fi probată nici conivenţa infracţională dintre reprezentanţii SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca (inculpaţii Călin Mitică şi Ştefan Adriian) şi funcţionarul mituit Mihuţ Georgel.

Totodată, nu mai poate fi probată imprejurarea de fapt că facturile fiscale fictive erau emise de SC MICDALI SRL la datele stabilite de inculpatul Mihuţ Georgel, xn urma discuţiilor pe care acesta le purta cu inculpatul Ştefan Adriian;

  • urmare a excluderii din materialul probator a “inregistrărilor realizate de SRI in baza unor mandate de siguranţă naţională nu mai poate fi probată conduita inculpatului Mihuţ Georgel de favorizare a intereselor de afaceri ale SC TRANSFEROVIAR GRUP SA (de ex. prin punerea la dispoziţie a unor informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firrrlelor concurente in special SNTFM CFR MARFĂ SA sau prin avertizarea cu privire la furicţionarii SALROM SA percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat);
  • prin urmare, in acest moment rămâne probat fără dubiu doar caracterul fictiv al pretinselor raporturi cornerciale dintre SC TRANSFEROVIAR GRUP SA Cluj Napoca şi „intennediand” SC MICDALI SRL (proba fiind făcută prin declaraţiile celor 9 martori şi prin procesul verbal prin care se confirmă faptul că nu au fost depozitate pe acel teren materiale, in perioada avută in vedere);
  • totuşi, in absenţa elementelor de fapt furnizate de conţinutul inregistrărilor, nu poate fi probată la un standard corespunzător legătura dintre „intermediarul” SC MICDALI SRL şi funcţionarul mituit Mihuţ Georgel.

in acest sens, apreciem că declaraţia din 30.07.2015 dată de inculpata Mădărăşan Kinga nu este suficientă, deoarece aceasta a susţinut că a aflat despre rnituirea lui Mihuţ Georgel doar din relatările coinculpatului Ştefan Adriian şi că nu a cunoscut detalii concrete cu privire la modul de transmitere a sumelor.

in legătură cu inculpata Tanasă Elena Lucia:

  • urmare a excluderii din materialul probator a inregistrărilor realizate de SRI in baza unor mandate de siguranţă naţională nu mai poate fi probată la un standard corespunzător remiterea bunurilor către funcţionarul mituit.

Mădărăşan Kinga recunoaşte remiterea bijuteriilor, însă in acest moment declaraţia acestei inculpate are un caracter singular, primirea bunurilor fiind negată de Tanasă Elena Lucia.

Totodată, nu mai poate fi probată participarea inculpatului ştefan Adriian la procurarea colierului menţionat anterior;

urmare a excluderii din materialul probator a înregistrărilor realizate de SRI in baza unor mandate de siguranţă naţională nu mai poate fi probat scopul urmărit de reprezentanţii SC TRANSFEROVIAR GRUP SA prin remiterea de mită către Tanasă Elena Lucia.

in acest context, urmare a evaluării materialului probator rămas valabil după emiterea incheierii. penale nr. 36/2019 din 13 martie 2019 a Curţii de Apel Cluj, apreciem că se impune adoptarea unei soluţii de clasare faţă de toţi inculpaţii cercetaţi în dosarul de urmărire penală nr. 1631P12015, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza II din Codul de procedură penală, deoarece urmare a excluderii din materialul probator a inregistrărilor realizate de SRI In baza unor mandate de siguranţă naţională – nu mai poate fi probat scopul urmărit de reprezentanţii SC TRANSFEROVIAR GRUP SA prin remiterea de mită către Mihuţ Georgel sau Tanasă Elena Lucia.

De asemenea, nu mai poate fi probat faptul că primirea de hani sau de bijuterii a fost realizată în legătură cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori întârzierea indeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale funcţionarilor mituiţi sau în legătură cu indeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri.”

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!