Dispută în CSM pe tema cererii de apărare a independenței sistemului judiciar. Unii vor să ia poziție, alții nu

Dispută în CSM pe tema cererii de apărare a independenței sistemului judiciar, înaintată de FJR și susținută de peste o mie de magistrați. Judecătorii Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Andrea Chiș și procurorul Augustin Lazăr s-au exprimat pentru a se lua poziție astăzi. Judecătoarea Lia Savonea a spus că cererea trebuie trimisă la Inspecția Judiciară, iar ministrul Tudorel Toader a cerut amânare pe motiv că el nu a citit declarațiile de la mitingul PSD!

Spiritele s-au încins în Consiliul Superior al Magistraturii când s-a ajuns la discutarea cererii Formului Judecătorilor din România.

Bogdan Mateescu s-a exprimat pentru a o dezbate în plen: ”Sunt declarații pe care le putem aprecia fiecare dintre noi. Aspectele sesizate sunt de o gravitate extremă! Discursul in spațiul public a ajuns așa de jos, încât unii colegi au simțit că sunt etichetați șobolani, alți colegi sunt avertizați să nu calce linii roșii. Se confundă justiția cu un spațiu al abuzurilor. Regula este bunul simț, independenția și respectul față de lege.  Astfel de discursuri nu fac rău doar justiției, ci societății în ansamblul său. Justiția nu se face în stradă, ci în sala de judecată. Procurorii își desfășoară activitatea în condiții de independență și imparțialitate”

Reprezentantul societății civile, Victor Alistar, a dat de înțeles că nu trebuie luată poziție: ”Nu știu sigur dacă e de interes pentru sistemul judiciar de a face un scut pentru câteva cazuri izolate. Nu știu dacă e util pentru toți colegii dvs judecători și procurori”

Judecătorul Mihai Bălan: ”Aceste afirmații nu sunt făcute de societatea civilă în ansamblu, nu sunt făcute la o șuetă. Sunt făcute de reprezentanți ai unor partide, întâmplător la guvernare, ceea ce le dă greutate, Nu e vorba de limbaj neadecvat, cu care magistrații s-au cam obișnuit, ci afirmații foarte grave, care depășesc acel limbaj pe care l-am tolerat prea mult și se transformă în amenințări. Brigăzile albe este o aluzie la brigăzile roșii din Italia, care avea ca obiect de activitate uciderea magistrațillor și polițiștilor. Aceste afirmații depășesc orice limită! Dacă nici acum CSM nu constată că s-a depășit orice limită și că ar trebui să revenim pe făgașul normal, cred că este foarte grav”

Judecătorea Lia Savonea: ”Am citit memoriul, sunt de acord cu preocupările de acolo, nu am văzut emisiunea, nu am urmărit nici mitingul. Aș fi de acord să o înaintăm cererea la Inspecția Judiciară, care să urmărească dezbaterile și să formuleze un raport.”

Judecătoarea Andrea Chiș: ”Am mai avut această discuție legat de afirmațiile președintelui CCR, avem formată o jurisprudență în astfel de cazuri. Când se impută ceva concret unui judecător, nu poți să aperi fără să faci verificări, pentru că o problemă de integritate. Când e vorba de afirmații generale, făcute de altcineva, ce să cerceteze Inspecția Judiciară? Dacă a spus președintele Camerei Deputaților ce a relatat presa? S-au făcut afirmații generale despre sistemul judiciar, Conform practicii, nu sesizăm IJ, ci ne pronunțăm în plen. E extrem de grav să spui că dacă am reacționa ne-am angaja într-o discuție politică”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intervenit: ”Nu am declarațiile și nici memoriul. Procedural era să am acel discurs, să am acel memoriu, să am răgazul să mă uit și să notez posibilele mele răspunsuri. Trebuie dezbatere, dar cu materialele să mă pot pronunța. Propune să reținem în dezbatere la următoarea ședință.

Președintele CSM Simon Marcu a spus că cererea nefiind pe ordinea de zi, materialele nu au putut fi comunicate.

Andrea Chiș: ”Încep prin a spune că eu nu am televizor. Însă monitorizarea zilnică a presei este o obligație a CSM și MJ. Revista presei ni se trimite zilnic. Eu ca și membru mă informez în fiecare zi pentru că am obligația și cred că așa e și la MJ. Pot să înțeleg că doamna Savonea și domnul ministru nu au citit aceste știri, deși este o obligație. Putem face o pauză să vizionezd, dar nu să amânăm pentru că problema este foarte gravă. O justiție întârziată poate să nu mai fie justițe. O apărare întârziată poate să nu mai fie o apărare.”

Tudorel Toader: ”Trebuia să le primim măcar de ieri. Există o agendă a ministrului Justiției care nu începe chiar cu cititul presei. Dacă aș sta în fiecare dimineața să citesc toată presa, mi-ar lua foarte mult timp din program. Solicit materialele și să stabiliți o dată să discutăm aceste probleme. Poate să fie mâine, luni, dar nu acum. Este o problemă de sistem, de delimitare a competențelor statului. Nu că luați o cafea și revenim în jumătate de oră. Dacă țineți cont bine, dacă nu vă doresc succes, căci eu am să plec.”

Și președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a spus că nu mai poate sta la ședința CSM: ”Și eu trebuie să plec căci am o întâlnire stabilită. Nu cunosc materialele. Cred că, judecători și procurori fiind, nu ne putem pronunța pe afirmații, ci pe documente. Înțeleg că mai sunt două sesizări la Inspecția Judiciară. Îmi pară rău,. Și eu deja sunt în întârziere, nu cred că este o problemă atât de importantă pe care să o discutăm pe picior”

Procurorul general Augustin Lazăr: ”Este o problemă punctuală și foarte gravă, afirmații ofensatoare la adresa magistraților, care trebuie discutată Peste o mie de magistrați au semnat că se așteaptă ca CSM să spună ceva, să lămurească. De ce să mai perpetuăm această chestiune punctuală. Ar trebuie să-i dăm o rezolvare, Magistrații să simtă că există un scut pentru apărarea independenție justiției, că pot să-și facă dosarele fără probleme”

Judecătoarea Andrea Chiș a spus că dorește să se voteze deschis asupra cererrii și că votază impotriva amânării.

”S-a rotogolit ideea că suntem un stat paralel. Același mesaj a fost în Turcia, unde magistrați au fost arestați. Nu putem tolera un astfel de limbaj la adresa magistraților!”, a spus Chiș.

Tudorel a replicat: ”Puteați să spuneți de ieri”.

În acel moment, s-a întrerupt transmisiunea ședinței plenului CSM.

 

 

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate festivaluri de muzică din Europa care se desfășoară în Bonțida, a fost afectat de pana informatică de la Microsoft.... Citește mai mult
Pentru a încuraja tinerii să se distreze responsabil, MedLife și-a mobilizat resursele și a pus la dispoziție festivalierilor din cadrul Electric Castle primul centru mobil de testare BTS (boli cu transmitere sexuală) din Europa Centrală și de Sud-Est.... Citește mai mult

Lasă un răspuns