Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Directorul Penitenciarului Gherla se pensionează după nereguli găsite de comisia de audit, motivând cu probleme de sănătate
Ioan Bătinaș (în plan îndepărtat) și Raluca Prună

Directorul Penitenciarului Gherla se pensionează după nereguli găsite de comisia de audit, motivând cu probleme de sănătate

Directorul Penitenciarului Gherla, Ioan Bătinaș și prim-adjunctul, Emil Tureanu, se pensionează în plin scandal privind nereguli găsite de o comisie de audit trimisă de directorul ANP. Bătinaș spune că a cerut pensionarea din cauza problemelor de sănătate.

In varsta de 48 de ani, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla, Ioan Batinas pleacă intempestiv din sistem, odata cu demararea cercetarilor cu privire la neregulile constatate de comisia de audit trimisa in control de directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Dupa ce a fost chemat la Ministerul Justitiei si la Administratia Nationala a Penitenciarelor, in cadrul Comisiei de disciplina, Batinas a fost informat oficial cu privire la neregulile descoperite de controlul de audit. Pe numele conducerii s-ar fi depus si o plangere penală, susțin sursele Clujust.ro

Totul a iesit la iveala dupa plecarea ministrului Raluca Prună (cea care lăuda conducerea penitenciarului Gherla), cand, in urma unor informatii, a fost trimis corpul de control al directorului general. Acesta a constatat mari nereguli cu privire la lucrarile de renovare a Penitenciarului Gherla: investitii facute cu orice pret, chiar daca nu existau avizele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, transformand vechea cetate intr-un kitsch cu termopane si vopsele contrastante ca blocurile de la intrarea in municipiu.

Contactat de Clujust.ro, Bătinaș a precizat că are probleme de sănătate: ”Încă nu m-am pensionat. Încă sunt la cârmă. Nu e venită decizia de la minister. Luna aceasta mai sunt în funcție. În ultima vreme, starea mea de sănătate s-a agravat. Am avut două intervenții chirurgicale la spate. Funcția mea implică mult stat pe scaun și deplasări în țară.”

Directorul a confirmat că s-au găsit probleme la audit, dar precizează că pensionarea nu are legătură cu concluziile comisiei ”S-a făcut un material de audit, s-a dat termen pentru remedierea problemelor. Am dat răspuns la comisiei de audit și la Comisia monumentelor. Pensionarea nu are nicio legătură cu asta”

Ioan Bătinaș a menționat că, anul trecut, veniturile din munca deținuților au atins cota de 1 milion euro, din care 40 la sută le revine deținuților. ”E prima dată când s-a atins această sumă. Anul acesta, dacă totul merge bine, se va atinge 1,5 milioan euro. Au scăzut violențele între deținuți cu 12 % față de anul trecut.  Unul din efectele majore ale folosirii deținuților la muncă e scăderea numărului de incidente, căci sunt ocupați.”, a spus directorul care se pensionează.

Emil Tureanu a fost sfetnicul de nadejde al lui Batinas si a stat tot timpul in umbră.

Un eveniment nefericit din mandatul celor doi a fost sinuciderea din 2013 a fiului celui mai temut interlop din Maramures, Adrian Pop, in varsta de 23 de ani. Surse din penitenciar spun că, desi era realizata o alerta din partea psihologului penitenciarului, cu risc de suicid, acesta a fost cazat singur, contrar procedurilor, de către cei care erau de serviciu în acea zi. ”Nu a fost semnalată de către psiholog tendință suicidală. A fost și o anchetă a parchetului și nu s-au găsit nereguli”, ne-a spus Tureanu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina