fbpx

Directorul Direcției de Protecție a Copilului, sancționat disciplinar pentru acuzele aduse lui Tișe în ședință publică

Directorul Direcției de Protecție a Copilului Cluj, Daniel Tămaș, a fost sancționat disciplinar ca urmare a disputei avute la ședința de Consiliu Județean din 19 februarie, când l-a acuzat pe președintele CJ Alin Tișe de trafic de influență.

Spre sfârșitul ședinței de Consiliu Județean din 19 februarie a izbucnit un scandal uriaș în momentul în care a luat cuvântul directorul Direcției de Protecție a Copilului, Daniel Tămaș. Acesta l-a acuzat pe Tișe de trafic de influeță, după care acesta din urmă l-a făcut nesimțit și i-a spus să iasă afară.

În ședința din 30 iulie, cu votul consilierilor PNL și a unora din UDMR, s-a hotărât sancționarea lui Tămaș, care este sprijinit de PSD.

Hotărârea CJ:

Art. 1. (1) Domnul Claudiu Daniel Tămaș-director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj- se sancţionează disciplinar, prin aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 188/1999, respectiv diminuarea drepturilor salariale cu 15% pe o perioadă de 3 luni.

 (2) Motivul care a determinat aplicarea sancțiunii prevăzute la alineatul (1) îl constituie săvârșirea faptei ce constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 77 alin. (2) lit. j) din Legea nr. 188/1999, respectiv încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite prin lege pentru funcţionarii publici.

 (3) Abaterea disciplinară menționată la alineatul (2) a fost săvârșită prin încălcarea prevederilor art. 8 alin. (2) și ale art. 12 alin.  (1) din Legea nr. 7/2004, precum și ale art. 43 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, conform constatărilor expuse în Raportul Comisiei de disciplină constituită în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj cu nr. 381/24.07.2018, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 (4) Fapta care constituie abaterea disciplinară menționată la alineatul (2) a constat în atitudinea domnului Tămaș Claudiu Daniel lipsită de tact, amabilitate și comportament respectuos, în cadrul dezbaterilor din ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj din data de 19.02.2018, și formularea de către acesta, pe un ton ridicat, a următoarelor acuzații grave:

a) la adresa domnul Alin Tișe-președinte al Consiliului Județean Cluj: ”angajarea ilegală a doamnei Dana Cătărig pe funcția de director general adjunct economic – administrativ al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj”, ”trafic de influență exercitat la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în vederea angajării ilegale a doamnei Dana Cătărig”; ”concedierea ilegală a fostului director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, doamna Brad Nicoleta” și ”furt sistematic al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj”.

Aceste acuzațiile se referă la comiterea de către domnul Alin Tișe-președinte al Consiliului Județean Cluj- a următoarelor infracțiuni:

1. abuz în serviciu: prevăzut de art. 297 din Codul penal, care privește angajarea ilegală a doamnei Dana Cătărig în funcția de director general adjunct economic – administrativ al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, precum și concedierea ilegală a fostului director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, doamna Brad Nicoleta.

2. trafic de influență: prevăzut de art. 291 din Codul penal, care privește demersurile efectuate la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în vederea angajării ilegale a doamnei Dana Cătărig;

3. furt: prevăzut de art. 228 din Codul penal, care privește bunurile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj;

b) la adresa consilierilor județeni care compun Consiliul Județean Cluj: ”crearea de prejudicii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj”, precum și ”trafic de influență în vederea angajării ilegale de personal în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj”.

Aceste acuzații se referă la comiterea de către consilierilor județeni care compun Consiliul Județean Cluj a infracțiunii de trafic de influență prevăzut de art. 291 din Codul penal, care privește demersurile efectuate de aceștia în vederea angajării ilegale a tuturor persoanelor în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

 (5) Motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de funcționarul public sunt următoarele: deși a beneficiat de asistență juridică specializată, nici în întâmpinare, nici în concluziile scrise, domnul Tămaș Claudiu Daniel nu a formulat apărări cu privire la abaterea disciplinară imputată, referitoare la aducerea de acuzații grave la adresa Președintelui Consiliului Județean Cluj și a membrilor Consiliului Județean Cluj, și nici nu a prezentat dovezi în sensul acuzațiilor formulate public. Singura referire făcută de domnul Tămaș Claudiu Daniel cu privire la abaterea în cauză este cuprinsă în procesul-verbal de audiere, unde acesta nu recunoaște faptele imputate, fără însă a argumenta răspunsul.

Art. 2. Prezenta hotărâre poate fi contestată în termenul de 6 luni reglementat de art. 11 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, la Tribunalul Cluj – Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale.

Stenogramă cu o parte din dispută:

La ședința cu cântec, Tămaş a afirmat că Dana Cătărig (soţia fostului consilier judeţean Horaţiu Cătărig PNL), directorul economic, a fost angajată ilegal neavând studii economice. În acel moment, Alin Tişe, a întrebat cine va prelua direcţia economică. Iar Tămaş a replicat că el va prelua aceste atribuţii.

Tămaș: Dumneavoastră, domnule Tișe ați angajat-o în 2011, pe baza prieteniei. Am documentele de concurs, cum puteți să mă păcăliți în halul acesta? Pe doamna Brad ați dat-o afară în 2009, ați făcut trafic de influență. Și ați adus-o pe doamna Cătărig director juridic fără să aibă studii de specialitate. Am documentele de concurs că a ajuns director juridic fără să aibă studii. Cum puteți să mă păcăliți în halul ăsta? Dumneavoastră ați dat-o afară pe doamna Brad, în 2009, eram acolo când v-ați traficat influența. Ați dat-o afară pe doamna Brad în martie și în vară ați pus-o pe doamna Molnar și ați adus-o pe doamna Cătărig apoi ca director juridic. Să vă fie rușine că de doi ani nu ați venit în niciun centru. Domnule Secară, de câte ori ați venit într-un centru? Să vă fie rușine că habar nu aveți ce se întâmplă în instituția asta.

Tișe: Dumneavoastră să vă fie rușine.

Tămaș: Habar nu aveți să conduceți instituția asta.

Tișe: Ești un nesimțit!

Tămaș: Dumneata ești un nesimțit! Aveți grijă la ton, vedeți că eu nu sunt Mătușan sau cei de la partid. De doi ani de zile vă bateți joc de instituția asta, du-te domnule și  vezi-ți de treabă…Nesimțire crasă, ați furat cât ați putut și ați traficat influență.

Tișe: Ieși domnule afară!

Consilier județean: Ieși afară, nesimțitule! Ieși afară, domnule!

Tămaș: Să vă fie rușine, domnilor! V-ați bătut joc de instituția asta de doi ani de zile, nici nu știți ce votați. Ați traficat cât ați putut instituția, dar nu mai puneți voi mâna pe instituție, să țineți minte!

Tișe: În condițiile acestea, foarte clar mă gândesc să propun un proiect de hotărâre și să propun sancționarea directorului și destituirea de îndată. În asemenea situații nu cred că putem să funcționăm. Domnul respectiv, care a venit pus politic, prin urmarea faptului că doamna Molnar a fost obligată să demisioneze ca el să ocupe acest post…E membru de partid promovat. Despre ce vorbim aici? Nici doamna Brad, nici doamna Molnar nu au avut de a face cu partidul din care provin eu. Le-am văzut în momentul în care au preluat aceste funcții. La modul serios îmi pun problema dacă persoana poate, din punct de vedere mintal, să îndeplinească funcția de director. Este incredibil. Deci noi am făcut sesizări, am făcut plângeri peste plângeri, am făcut reclamații, evaluări, dar în astfel de condiții nu putem să funcționăm.

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!