Diferența de 20 cm între podiumul procurorului și al avocatului este din 2012!

O hotărâre CSM din decembrie 2015 cu privire la amenajarea sălilor de judecată a făcut senzație pe internet pentru că unii au descoperit acum că e prevăzută o diferență de 20 cm între podiumul procurorului și cel al avocatului, iar primul este la același nivel cu judecătorul. Hotărârea recentă nu face alatceva decât să repete 12 articole dintr-o altă hotărâre CSM din septembrie 2012!

Unele site-uri și avocați au prezentat ca mare noutate că CSM prevede că, dacă mărimea sălii o permite, judecătorul și procurorul stau pe podiumuri de 40-50 cm, iar avocații care pun concluzii pe podium de 20-30 cm.

L-am întrebat pe decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, despre această chestiune. Ne-a spus că nu e nimic nou și că diferența intre podiumuri e de vreo 3-4 ani, dar că nu este de acord cu ce dintre procuror și avocat. ”Ar trebuie sa fie la aceeași înălțime, ambii sunt parti in proces. Nu prin asta faci diferența. Dacă tu ca CSM ajungi să reglementezi înățimea podiumului, te duci în detalii care nu sunt de competența CSM, după părerea mea. Sunt lucruri prea detaliate cre spun ceva, trădează o atitudine”, a spus Pop.

La instanțele din Cluj, sunt săli în care nu există podiumuri la avocat și procuror, ci doar la judecător. ”Hotărârea e veche și spune că dacă spațiul permite.  Daca nu am sală destul de mare, atunci am făcut podiumu judecătorului de 30 cm si avocatul și procurorul jos. Aceste prevederi erau în vechiul regulament de ordine interioară. În cel nou nu s-au introdus, căci și așa e stufos, astfel că s-a adoptat o hotărâre CSM, separat, doar pentru aceste aspecte”, a spus președintele Tribunalului Cluj, Sorina Seleșiu.

În sala 31 de penal de la Tribunalul Cluj, acolo unde sunt podiumuri pentru toate cele trei categorii, nu există diferență între cel al procurorului și al avocatului. ”Asta să fie cea mai mare problemă. Dacă se vor sesiza procurorii, vom vedea ce vom face.”, a spus Seleșiu.

Avocații nu sunt de acord să existe diferență față de procurori. ”De ce mai mergem în fața judecătorului, dacă din start avem poziție de inferioritate?”, se întreabă Laura Baciu.

Hotărârea CSM din decembrie 2015

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Hotărârea CSM din septembrie 2012

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Regulamentul de ordine interioară al instanțelor  (actual)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Regulamentul de ordine interioară (abrogat)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Cea de-a treia zi de distracție și muzică pentru participanții la Electric Castle. La fel ca în celelalte două zile de festival, vineri, artiştii vor fi pregătiți să facă un mare show.... Citește mai mult
O fetiță de 11 ani, Fatiha Sabrin, a fost ucisă de ziua ei, la Londra, de un gaz otrăvitor pe care vecina îl pulverizase împotriva gândacilor de pat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns