fbpx

Dezbatere: Imaginea profesională a avocaților/magistraților este afectată de pozele de pe Facebook (de ex. la plajă)?

O postarea a avocatei Silvia Uscov din București, care susține că profesioniștii dreptului nu ar trebui să posteze pe Facebook poze cu ei în slip/costum de baie, a surescitat numeroase comentarii, generând o adevărată dezbatere între Uscov și judecătorul Cristi Danileț din Cluj cu privire la cum se expun pe Facebook avocații/magistrații și dacă le afectează imaginea profesională.

Avocata Silvia Uscov, urmărită de mulți pe Facebook și Instagram, a scris următoarea postare:

”O parte dintre voi cunoașteți activitatea mea de pe Instagram, care se concentrează pe educația tinerilor, în special studenți la Drept și tineri juriști. Mulți dintre ei mi-au adresat întrebări legate de cum ar trebui să se îmbrace sau cum ar trebui să arate conținutul lor de pe platformele de socializare pentru a fi luați în serios ca profesioniști, iar recomandările mele pot fi catalogate de către unii relativ conservatoare.

Cu toate acestea, eforturile mele cred ca trebuie sa se canalizeze și pe cei mai în vârstă dintre avocați, atenția fiindu-mi atrasă zilele acestea de poze de la mare ale unor colegi cu funcții de conducere la cel mai înalt nivel al UNBR. Toți plecăm în concediu și este normal ca pe plajă să fim în costum baie sau slip, dar consider că astfel de poze ar trebui să rămână în sfera privată, nu pe domeniul public al Facebook, în special când deții o funcție de demnitate în această profesie și nici nu mai ești atât de tânăr/ă încât să dorești să faci cuceriri.”

Deși nu dă nume, ne-am prins că este vorba despre vicepreședintele UNBR Daniel Fenechiu, care a postat în week-end poze cu el la plajă într-un slip minuscul. Pozele au fost între timp șterse.

Judecătorul Cristi Danileț a comentat la postare: ”Ultimul lucru la care ma gândesc când îmi angajez un avocat este culoarea sau marimea slipului sau.”

Și de aici o întreagă dezbatere.

Uscov: ”Deci considerați că modul în care judecătorii se îmbracă (nu văd o diferență între profesii din acest punct de vedere) nu are niciun impact asupra percepției justițiabilului? Eu mă raportez la îmbrăcăminte ca o formă de exprimare non-verbală a persoanei și, așa cum nu aș accepta anumite forme de exprimare verbală pentru un profesionist al Dreptului, nu văd de ce aș accepta cu atâta lejeritate forme de exprimare non-verbală pe care le consider nedemne.”

Danileț: ”Bineînțeles ca modul în care se îmbrăca orice practician al dreptului când nu este în exercitarea functiei/ocupației nu are nicio importanta. As spune, din contra: dacă vad Mercedesul unui judecător cu care se faleste pe FB, rochia de mii de euro a unei avocat etalata la nu știu ce petrecere, hotelul de lux în care sta un procuror în vacanta, stau deoparte – intuitia/percepția îmi spune ca ceva nu e în regula cu ei. În schimb, dacă vad un judecator la șort ca joaca tenis, o procuroare la plaja cu prietenii sau o avocata într-un bar de karaoke ii consider ‘normali’. Contrar prejudecăților care existau pana acum 15 ani, oamenii legii se roagă în biserica, transpira când fac efort, fac amor, mai beau și cate o bere, mai uita sa își plătească cheltuielile la bloc sau uita sa își lustruiasca pantofii.”

Uscov: ”Este clar ca aceste activități sunt firești, sunt normale (inclusiv cele mai banale expuse de dvs, cat si bronzul la plaja). Nu am afirmat că trebuie sa te imbraci la costum când mergi la plaja. Dar care este scopul afișării în niște ipostaze semi-nud (subliniez, total acceptabile la plajă) pe internet? Care ar mai fi diferența dintre asta și a te poza în lenjerie intima în pat? (ca doar așa doarme și instalatorul, și avocatul, și judecatorul) Eu nu m-am referit la activități în sine, ci la expunerea persoanei pe platformele de socializare în anumite ipostaze delicate. Mereu mă întreb ce a vrut să spună autorul.”

Danileț: ”Dacă ai site al cabinetului de avocatura, nu as vrea sa vad poze cu tine îmbrăcat în costum de baie, rochie de seara sau învelita în blănuri. Dar dacă ai cont de fb individual, nu vad ce te-ar retine sa pui o poza cu băieții la o bere sau ca ești la plaja. Prejudecățile justitiabililor? Sunt depășite de acum 15 ani, cum spuneam. Ele nu mai exista. Fb nu este pt promovare profesionala. Ca el a fost transformat de unii în asa ceva, nu face sa dispară viata privată sociala.”

Uscov: ”Respect parerea dvs. Posibil sa nu ma fi convins deoarece eu nu trasez o linie clara intre viata personala si viata profesionala.”

Danileț: ”Vorbeam de justitiabili, nu de noi. Justițiabilul e om normal: vrea sa vadă ce hotarari dau, nu ce culoare are slipul meu sau cât de lunga e mustața mea de imi intra în bere. Îmbunătățirea imaginii justiției se face cu oameni pt oameni. Percepția la birou e una, și pe Fb e alta. Avem justitiabilii pe care ii educam. Degeaba avem blănuri pe Fb dacă în instanta purtam fustițe cam scurte. Oamenii vad acolo, în birou sau în instanta, profesioniștii din noi. În rest, se numește ipocrizie și e bine sa evitam. Uneori e asa de mare distanta între ce etalam pe Fb și ce facem în viata profesionala, încât prima mea preocupare ar fi sa îmbunătățim ce facem profesional, nu cum arătăm în viata privată-sociala.”

Uscov: ”As mai avea eu o intrebare, daca se poate sa imi raspundeti. Daca in privinta judecatorului sau procurorului as putea intelege retinerile atunci cand observati elemente ale luxului etalate pe Fb, de ce aveti aceasta retinere atunci cand e vorba de un avocat (in conditiile in care profesia este una liberala si avem si astfel de avocati care sunt potenti financiar in mod legal, din exercitarea profesiei)?”

Danileț: ”Va spun din perspectiva mea de justitiabil: nu imi permit sa angajez un avocat care isi etaleaza blanurile sau costumul Armani, pune poze cu el din Dubai sau sta langa bolidul lui X7. Pur si simplu stiu ca nu il pot angaja sa ii mentin nivelul lui de trai. Asa ca prefer unul modest, chiar o avocata cu fusta cu doua palme deasupra genunchiului (fara sa ma gandesc ca nu a avut bani de ceva mai lung!) dar care stie sa vorbeasca in sala de judecata.”

Puteți să ne scrieți mai jos părerea dvs.

Comments

comentarii

Justin Timberlake este primul artist confirmat la Electric Castle 2025.... Citește mai mult
Clujenii racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului vor constata încălzirea caloriferelor, începând de miercuri, 9 octombrie, ca urmare a începerii probelor de presiune „la cald”, pe fondul răcirii bruște a vremii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns