fbpx

Despăgubirile pentru prejudiciul suferit prin pierderea unei șanse

,,Legislația actuală reglementează expres repararea acestui tip de prejudiciu, însă ceea ce se urmărește nu este compensarea lipsei unui beneficiu nerealizat din cauza faptei ilicite (victima accidentului nu a putut finaliza studiile universitare, ca urmare nu a putut să desfășoare o activitate profesională mai bine remunerată), ci a faptului că s-a pierdut șansa de a se realiza un astfel de beneficiu.”

1. Acțiunea civilă în procesul penal
1.1. Repararea prejudiciului suferit prin pierderea unei șanse, în cazul victimelor accidentelor rutiere care au suferit o infirmitate permanentă (CA Pitești)

Acte normative incidente: art. 1385 alin. (4), art. 1532 C.civ.

În practica judiciară s-a pus problema dacă, în soluționarea acțiunii civile în procesul penal, se poate dispune obligarea la repararea prejudiciului rezultat din pierderea unei șanse de către victima unui accident rutier (în exemplul oferit de autorul întrebării, victima a suferit o infirmitate permanentă, din cauza căreia a fost nevoită să abandoneze cursurile universitare).

Fără a tinde la rezolvarea în concret a speței care a generat întrebarea, facem următoarele precizări:

Potrivit art. 1532 C.civ., la stabilirea daunelor-interese se ține seama de prejudiciile viitoare, atunci când acestea sunt certe (alin. 1); prejudiciul ce ar fi cauzat prin pierderea unei șanse de a obține un avantaj poate fi reparat proporțional cu probabilitatea obținerii avantajului, ținând cont de împrejurări și de situația concretă a creditorului (alin. 2); prejudiciul al cărui cuantum nu poate fi stabilit cu certitudine se determină de instanța de judecată (alin. 3).

Conform art. 1385 alin. (4) C.civ., dacă fapta ilicită a determinat și pierderea șansei de a obține un avantaj sau de a evita o pagubă, reparația va fi proporțională cu probabilitatea obținerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ținând cont de împrejurări și de situația concretă a victimei.

Astfel cum se poate vedea din cele de mai sus, legislația actuală reglementează expres repararea acestui tip de prejudiciu, însă ceea ce se urmărește nu este compensarea lipsei unui beneficiu nerealizat din cauza faptei ilicite (victima accidentului nu a putut finaliza studiile universitare, ca urmare nu a putut să desfășoare o activitate profesională mai bine remunerată), ci a faptului că s-a pierdut șansa de a se realiza un astfel de beneficiu.

Opinia INM a fost în sensul că despăgubirile acordate nu pot consta în diferența dintre venitul actual și cel pe care victima l-ar fi putut realiza, din activitatea profesională, în cazul absolvirii facultății, de la absolvire și până la împlinirea vârstei de pensionare, ci doar într-o sumă care să compenseze pierderea șansei de a ajunge în situația în care să obțină un astfel de venit.

Participanții la întâlnire au fost de acord cu punctul de vedere al INM încă din etapa consultării prealabile.”

Extras din MINUTA întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și
curților de apel (online) din data de 18 decembrie 2020.

Comments

comentarii

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!