fbpx

Deputatului Nicolae Bănicioiu i s-a ridicat imunitatea parlamentară

Deputatul va fi cercetat pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Prin Hotărârea Camerei Deputațior nr. 60/2020 din 27 octombrie 2020, publicată în Monitorul Oficial  nr. 993 din 27 octombrie 2020, se cere efectuarea urmăririi penale faţă de Nicolae Bănicioiu, fost ministru şi membru al Camerei Deputaţilor, pentru faptele care fac obiectul Dosarului nr. 528/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bănicioiu este cercetat în legătură cu fapte săvârșite în perioada în care a ocupat funcția de  ministru al Ministerului Tineretului și ulterior al Ministerului Sănătății.

Conform comunicatului DNA, deputatul, în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății (la vremea aceea Eugen Nicolăescu) și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns