Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Declarația 600 distruge PFA-urile și II-urile cât de cât profitabile

Declarația 600 distruge PFA-urile și II-urile cât de cât profitabile

Observ că Declarația 600, ce trebuie depusă la ANAF până la 31 ianuarie, a ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale, de zici că e primul an când trebuie depusă. Problema nu e că sute de mii de români trebuie să o depună, ci faptul că în practică se vede acum dezastrul produs de Noul Cod Fiscal pentru PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate) și II-uri (Îndreprinderi Individuale).

Am văzut nenumărate articole în ultima vreme, în care diverși experți contabili explică cine trebuie să depună declarația și cum se calculează CAS (contribuția de asigurări sociale), adică pensia, și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate). Dar nimeni până acum nu am văzut să tragă un semnal de alarmă cu privire la acele sume: minim 190 de lei (10% din 1.900 lei) pe lună la sănătate și minim 475 de lei (25% din 1.900) pe lună la pensie! Adică 665 de lei pe lună, dacă vrei sănătate și pensie. Că în România sunt opționale și, mai nou, un lux. Sumele se plătesc trimestrial, adică 570 de lei/trimestru la sănătate și 1.425 lei/trimestru la pensie. Sună din ce în ce mai bine, nu? Și astea sunt sumele minime, adică calculate la salariul minim brut de 1.900 de lei.

Să vedem diferența față de ianuarie 2017. Atunci CAS era 10,5% și CASS 5,5%, iar salariul minim era 1.250 lei. Deci la un venit net de 15.000 lei, plăteai 131,25 lei pe lună la pensii și 68,75 lei pe lună la sănătate, adică fix 200 lei pe lună. La un venit net 22.800 lei, se plătea 3.648 lei CAS și CASS pe tot anul. Acum, la acest venit se plătește 7.980 lei!

Mi se pare ciudată condiția pentru a plăti contribuția la pensie: dacă ai ”venitul NET realizat în anul precedent”, ”raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim BRUT pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția”. Păi cum vine asta? Un PFA sau II trebuie să aibă netul cât brutul salariaților.

Deci la un venit net (venitul brut – cheltuieli deductibile) de 1900 lei, un PFA sau II trebuie să contribuie la pensie și sănătate cu 665 lei (35%, la care se mai adaugă impozitul de 10%, adică încă 190 de lei, în total 855 lei (45%). Adică să trăiască din 1.045 lei.

Când s-a anunțat Noul Cod Fiscal, era să scriu un articol că acesta încurcă un pic firmele și că este favorabil PFA/II, căci îmi luase ochii scăderea impozitului de la 16% la 10%, dar asta e frecție la piciorul de lemn, după cum se vede acum din calculul contribuțiilor CAS și CASS. Dacă ai ”tupeul” să ai un PFA sau II cât de cât profitabil și ai pretenția să ai și asigurare de sănătate, rămâi cu bani de subzistență.

Alin Golban

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!