fbpx

Decizie de criză în Baroul Cluj: Toți avocații înscriși la oficii se pot pune pe lista de permanență

Până hotărăște Guvernul dacă le dă sau nu indemnizații de sprijin și avocaților, Consiliul Baroului Cluj a luat o decizie importantă: Toți avocații definitivi înscriși la oficii se pot pune pe lista de permanență pe perioada stării de urgență! Propunerea a apărut într-un articol pe Clujust.ro

”Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 212 din 16 martie 2020, în considerarea faptului că suntem în prezența unui context excepțional, care nu putea fi previzionat, care vizează interesul public general și care constituie o situație extraordinară ce impune măsuri excepționale, și având in vedere, de asemenea, faptul că pe rolul instanțelor de judecată se află doar cauzele cu caracter urgent, vă comunicăm următoarele:

Avocații definitivi înscriși în Registrul de Asistență Judiciară (care fac oficii) care nu sunt înscriși pe listele de permanență și doresc să fie înscriși pe aceste liste, strict în perioada în care este instituită starea de urgență, sunt rugați să își exprime în scris această opțiune, printr-o cerere în acest sens, care va cuprinde obligatoriu numărul de telefon și opțiunile: civil sau penal.

Cererile vor fi trimise la adresa de e-mail av_cristina.badau@yahoo.com până la data de 13.04.2020, urmând ca din data de 17.04.2020 să fie comunicate noile liste instanțelor de judecată (Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Cluj) precum și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Listele de permanență sunt în ordine alfabetică, iar din data de 17.04.2020 va fi comunicată către instanțe lista nr. 1.

Menționăm faptul că avocații vor fi apelați direct de către instanțele de judecată la numerele de telefon indicate în cerere, iar permanența SAJ Cluj este asigurată la numărul de telefon 0732-124614.”, se arată în anunțul SAJ Cluj, semnat de coordonator șef av. Cristina-Elena Bădău, publicat pe site-ul Baroului.

Decidenții Baroului Cluj au dat astfel curs propunerii inserate în cuprinsul articolului publicat de Clujust în 3 aprilie, lăsând la o parte orgolii și prejudecăți, motiv pentru care îi felicităm. În articol, avocata Adina Lincă scria: ”În vremurile de criză s-a decis să se asigure apărarea din oficiu de avocații înscriși pe listele de permanență. Se vaită lumea pe forum că nu mai au încasări, că să ne ajutăm, etc. De ce nu s-ar fi putut să se propună ca cei aflați în dificultate să se poată înscrie pe acele liste de permanență și să poată face un ban în această perioadă?”

Deși coordonatorul SAJ, Cristina Badău, cât și adjunctul SAJ, Dana Bizo au cunoscut propunerea încă de când aceasta a fost postată pe grupul de WhatsApp al avocaților, au încercat să discrediteze opinia colegei care a îndrăznit să critice și să facă propuneri pentru colegii de grup (Da, avem conversațiile). Ironiile și superficialitatea coordonatorului SAJ, secondate de loialul adjunct Dana Bizo nu au găsit ecoul necesar în rândul factorilor decidenți ai baroului, aceștia obligând coordonatorul SAJ să permită înscrierea avocaților definitivi în Registrul de Asistență Judiciară în extrasesiune, permițându-le astfel să obțină venituri în această perioadă.

Singura soluție ca director SAJ și adjunct SAJ a fost propunerea de a sesiza organelor de conducere cu privire la articol, astfel încât colega autoare a articolului să fie sancționată disciplinar.

Așadar, presa, catalogată de Bădău și Bizo ca fiind de scandal, a reușit să aibă ecoul scontat și urmărit de orice presă liberă.

Sperăm ca factorii de decizie să analizeze și alte aspecte semnalate de avocata Lincă și să ia măsuri cu privire la coordonatorul SAJ și adjuncului SAJ, care petreceau, înainte de starea de urgență, mare parte din timp la fumoar. ”Nu este normal să îți petreci timpul la țigară în timp ce colegii avocați și grefierii așteaptă să vină cineva să îi lămurească sau să predea referatele. Nu este normal ca un avocat să meargă la fumoar ca să solicite ceva coordonatorului SAJ. Nu este normal să tratezi cu superficialitate și ironie chestiuni grave și punctuale semnalate cu privire la munca pe care o desfășori.”, spun voci nemulțumite din Barou.

Adjunctul SAJ Cluj, Dana Bizo, în centrul imaginii, alături de o angajată SAJ

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina