fbpx

Decanul FSPAC UBB Cluj, Călin Hințea, luptă cu fenomentul blocuri între case

Decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) de la UBB Cluj, Călin Hințea, simte pe pielea și pe casa lui pericolul construirii de blocuri între case pe strada unde locuiește. Prin urmare, a depus o plângere prealabilă la Primărie împotriva încadrării din Planul Urbanistic General a zonei în care se află casa lui.

Decanul Călin Hințea și soția lui au solicitat modificarea în parte a HCL nr.493/2014 privind aprobarea documentației ”Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește încadrarea urbanistică a terenurilor din strada Teo Peter, Cluj-Napoca, sub aspectul reducerii înălțimii maxime admise a clădirilor și revenirea la situația anterioară.

Reclamanții au arătat în plângerea prealabilă că s-a schimbat în mod abuziv regimul de înălțime al zonei, creându-se premisele pentru blocuri între case pe strada Teo Peter din cartierul Europa.

teo peter str

”În fapt, arătăm că zona este caracterizată de locuințe cu regim redus de înălțime, dominanta de înălțime a zonei fiind D+P+1E, astfel că solicităm ca încadrarea urbanistică a zonei să corespundă cu situația de fap dominantă, adică regimul maxim de înălțime să fie încadrat de limitele astfel descrise, modificând încadrarea urbanistică din UTR ULi/c în ULi/a. Prin această modificare înțelegem respectarea cu strictețe și întocmai a condițiilor urbanistice de construire existente în UTR Uli/a.

Arătăm că aceasta era situația anterioară modificărlor survenite la HCL 493/2014, care schimbă în mod vădit abuziv regimul de înălțime al zonei, creând situațiile abuzive de așa-numite ”blocuri între case”, cu afectarea fără posibilitate de tăgadă a dreptului de proprietate și dezmembrămintelor acestuia al celorlalți proprietari.

În motivarea solicitării noastre, arătăm că de curând au fost autorizate construcții care depășesc regimul de înățime dominant al zonei, în imediata vecinătate a imobilelor noastre (e.g. Autorizația de construire nr.462 din 21.04.2015 – care autorizează construirea unui veritabil bloc de 6 apartamente D+P+2E), conducând astfel la limitarea nepermisă și afectarea dreptului nostru de proprietate și al exercițiului acestuia.

Practic, noi proprietarii suntem în situția de a nu mai putea folosi proprietatea noastră în mod deplin și în liniștită posesie, schimbarea bruscă a regimului de înălțime al clădirilor în zonă fiind de natură a ne afecta folosința proprietății noastre. 

Arătăm că la momentul în care noi am achiziționat terenurile pe care ne-am construit imobilele, zona era considerată ca fiind zonă de locuințe cu regim redus de înălțime, motiv pentru care am hotărât să achiziționăm teren în această zonă și să ne construim casele de locuit tocmai în această zonă, cunoscând caracterul regimului de înălțime al zonei și că acesta nu poate fi schimbat, manifestându-ne opțiunea de a locui într-un cartier de case și, implicit, această particularitate s-a materializat în costuri mult mai ridicate vizând cuantumul prețului plătit pentru terenurile achiziționate, în modul specific în care am proiectat și efectuat construcția caselor noastre și valoarea acesteia. La acestea se adaugă și alte cheltuieli care implică accesarea și amenajarea zonei ș.a. doar în considerarea faptului că este un cartier de case de locuit, iar nu de blocuri. 

Astfel, modificările aduse recent regimului de înălțime al zonei, în conformitate cu noile prevederi ale HCL 439/2014 și cu modificările și completările ulterioare, ne afectează în mod grav dreptul de proprietate, aducându-ne prejudicii incontestabile.”, se arată în plângerea prealabilă.

Direcția de urbanism, condusă de arhitectul șef Ligia Subțirică, a propus Consiliului Local Cluj-Napoca respingerea plângerii ca nefondată și menținerea în PUG a încadrării funcționale a zonei. Motivarea Direcției de urbanism o puteți citi mai jos:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Propunerea a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 6 iulie. Precizăm că primarul Emil Boc este cadru didactic la FSPAC.

Comments

comentarii

Cutremurul cu magnitudinea 5,2 pe Richter s-a înregistrat, marți seară, 6 iunie, la o adâncime de 6.3 kilometri în județul Arad. Mai multe familii s-au trezit cu casele distruse de la seism și de frica unui alt cutremur au decis să doarmă în mașini.... Citește mai mult
UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc marți seara în Arad. Seismul s-a simțit iar până la Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!