Decanul Baroului Cluj, avocat Mircea Pop, invitat la deschiderea noului an universitar de la Facultatea de Drept UBB Cluj, le-a vorbit noilor studenți despre echilibru pe perioada facultății și umanitate după intrarea într-o profesie juridică: ”În momentul în care veți îmbrăca o robă, să nu uitați niciun moment că sunteți oameni!”. Pop i-a criticat pe tinerii judecători care și-au pierdut umanitate după absolvirea Institutului Național al Magistraturii (INM). Redăm mai jos o mare parte din discursul decanului Baroului Cluj.
”Dragi viiitori colegi, în numele Baroului Cluj și al meu personal, dați-mi voie, în primul rând, să vă felicit pentru alegere. În momentul în care ați ales ce să faceți în viață, la terminarea liceului, ați ales cariera juridică, orientându-vă spre o facultate de drept. Și în mod normal și firesc, v-ați gândit la facultatea din Cluj pentru că atât renumele, cât și calitatea învățământului sunt convins că au fost elementele care v-au convins să o alegeți pe aceasta și nu altă facultate.
Vă felicit pentru reușită, pentru că în urma examenului de admitere, ați fost declarați admiși și vă numărați printre fericiții studenți de anul I care încep această facultate la Cluj, despre care veți descoperi cât de repede că este un oraș extraordinar.
N-am să vă dau sfaturi cum să învățați, cât să învățați pentru că sunteți pe mâinile cele mai bune. De voi depinde să înțelegeți exact ceea ce vă spun dascălii voștri, să apreciați sau să nu apreciați ceea ce vă spun. Asta se va vedea în primul moment după sfârșitul facultății. Ceea ce vreau să vă spun este că după ce terminați facultatea, vă puneți întrebarea ce profesie să urmați. Din păcate, opțiunile pe care societatea noastră le oferă nu sunt foarte multe și sunt cele clasice: avocat, judecător, procuror. Cât despre restul profesiilor, notar, executor și practician în insolvență e un pic mai complicat și nu cred că veți putea chiar la absolvirea facultății să îmbrățișați aceste profesii.
De voi depinde să găsiți echilibrul în acești patru ani, echilibrul care se referă la a îmbina viața trepidantă și extrem de plăcută a acestui oraș, spre care e normal să fiți mai întâi orientați, cu învățătura. Mai degrabă intrați într-un club decât într-o bibliotecă și nimeni nu vă condamnă pentru asta, pentru că așa este normal să se întâmple, dar în același timp echilibru înseamnă să vă și pregătiți pentru facultate, pentru cursurile și examenele care vă așteaptă. Cei care își vor petrece tot timpul distrându-se, făcând clubbing și mergând pe la Untold-uri peste Untold-uri, la sfârșitul facultății vor constata cu regret că dacă ar fi învățat un pic mai mult ar fi fost mai bine. Dimpotrivă, cei care vor cunoaște socialul și culturalul doar pe Facebook și păstrând opțiunea pentru învățare cât mai mult, la sfârșit își vor da seama că au pierdut cei mai frumoși ani din viață. Acum este viața voastră, dar de voi depinde să le îmbinați pe cele două, astfel încât atunci când veți arunca în aer toca, la sfârșitul festivității de absolvire, să fiți fericiți și mulțumiți că ați trăit patru ani, dar în același timp să fiți încrezători că la examenele ce vor urma pentru intrarea în Barou sau INM veți fi pregătiți în așa măsură încât să fiți mândri că sunteți absolvenții acestei facultăți.
În momentul în care veți absolvi facultatea și unii veți intra în profesia de avocat, unii veți absolvi INM și veți profesa ca procuror sau judecător, să nu uitați un lucru: Să nu uitați că umanul din profesie este cel mai important! Veți fi tentați să aplicați legea așa cum scrie în carte, așa cum vi se spune, așa cum vedeți în sălile de judecată, dar nu uitați niciun moment că toți cei implicați în profesiile noastre sunt în primul rând oameni: clientul sau justițiabilul, suspectul sau inculpatul sunt în primul rând oameni! Colegii cu care interacționați, avocați, judecători, procurori, grefieri sunt în primul rând oameni. Actele voastre, așa cum le veți face, și sfaturile pe care le veți da vor schimba sperăm în bine viețile oamenilor.
”Absolvenții de INM pare că și-au lăsat partea de umanitate la București”
Noi constatăm faptul că absolvenții de facultate, care toți pleacă de la același start, în momentul în care demarează într-o profesie se schimbă.
Absolvenții care merg la INM, după absolvirea INM-ului, partea de umanitate pare că și-au lăsat-o în cea mai mare parte la București. Și intră în sălile de judecată, ca proapeți magistrați, având, scuzați-mi expresia, ochelari de cal, având doar legea în față și nimic altceva. Și acest lucru se vede. Acum sunteți bucuroși, fericiți, chiar dacă e luni dimineața și plouă, căci începe un an universitar. Bucuria voastră va fi amplificară de ceea ce veți trăi în facultate. În momentul în care veți îmbrăca o robă, să nu uitați niciun moment că sunteți oameni! Toți cei din jurul vostru sunt la fel de oameni, cu probleme, bucurii și supărări. Iar această bucățică de justiție pe care va trebui să o înfăptuiți trebuie să ducă la rezolvarea problemelor oamenilor, nu la agravarea lor.
Mergeți în sălile de judecată, și sunt convins că unii profesori vă vor duce, și uitați-vă la judecătorii tineri ce comportament au! Încercați să vă proiectați pe scaunul lor și să spuneți: Astfel de judecător vreau să devin? Poți să fii bun profesional, păstrându-ți umanitatea.
La fel, veți vedea și unii dintre colegii noștri avocați, la fel de tineri ca acei judecători, intrând în sală plini de importanță pentru că deja este avocat definitivi, chiar dacă are 25-26 de ani. E momentul cel mai important pentru că vă definește cariera pe mulți ani încolo. E tardiv la 40 de ani și după 10-15 ani de profesie să-ți dai seama că nu trebuia să fii așa în primii ani de profesie. Respectul este foarte important. Vă doresc să aveți parte de tot ce-i mai bun, să vă regăsim, pe cei mai mulți care veți vrea să îmbrățișați profesia de avocat, în sălile de examen în sesiunile de toamnă pe care le organizează Uniunea Națională a Barourilor din România. De asemenea, să fiți în procentul de promovabilitate al profesiei, dar nu e suficient. Vrem să vă cunoaștem ca niște colegi integri, pentru că profesia este înșelătoare pentru cei care vor doar bani, să vă vedem colegiali, să vă vedem oameni, extrem de buni în profesie, dar și la distracția pe care v-o faceți singuri sau o organizează baroul. Vă doresc succes!”, a spus decanul Baroului Cluj, avocat Mircea Pop.
Studenții par să fi rămas cu ceva după discurs. ”A spus niște cuvinte care o să ne rămână întipărite în minte și probabil o să ne ajute pe viitor. De exemplu chestia care a spus-o despre faptul să nu uităm să fim oameni înainte de a aplica legea ca la carte. Asta chiar mi-a rămas în minte.”, a spus Ioana Ene, studentă pe un loc bugetat.
Decanul facultății: ”Încercați să stoarceți cât mai mult de la fiecare profesor”
Decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, le-a spus studenților un sfat primit la rândul lui de la fostul profesor Matei Basarab.
”Este important să rămâneți oameni, este important să știți până unde puteți face concesii, să știm să-i tratăm pe alții la fel cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați. Acest lucru este valabil și în cariera academică. Îmi spunea și mie când eram tânăr preparator profesorul cu care am lucrat, profesorul Matei Basarab, le-am spus-o și eu altora: uită-te la cei care sunt la catedră și ia de la fiecare ceea ce ți se pare că-ți place, că este bun, că ți s-ar potrivi și ar trebui să faci la rândul tău.
Profitați de activitatea fiecăruia dintre colegii mei. Facultatea are un corp profesional de elită. Încercați să stoarceți cât mai mult de la fiecare. Noi suntem în facultate pentru dumneavoastră și nu dvs. pentru noi. Prin urmare, noi suntem în slujba dumneavoastră cu tot ceea ce înseamnă asta. Să nu se înțeleagă că suntem acolo pentru a vă trece la examen dacă bagajul de cunoștințe nu justifică acest lucru, nu. Dar suntem acolo pentru a vă ajuta să aveți bagajul de cunoștințe necesar pentru a promova examenele, pentru a absolvi facultatea, pentru a accede în profesiile pe care vi le doriți. Profitați de toate celelalte oportunități pe care facultatea le oferă: bursele de studiu, bursele de studiu în străinătate prin programul Erasmus – avem una dintre cele mai bogate oferte din acest punct de vedere – și activitățile pe care organizațiile studențești precum ELSA Cluj-Napoca vi le pun la dispoziție. Suntem o facultate într-o universitate multiculturală, de aceeea fiecare trebuie și poate să-și găsească locul, indiferent dacă limba maternă este româna, maghiara sau germana, cele trei limbi tradiționale ale universității.
Când aveți o problemă, nu ezitați să ne contactați. Adresele de e-mail ale fiecăruia dintre membrii echipei de conducere le găsiți pe site-ul facultății, cât și ale colegilor cadre didactice.”, a spus decanul Streteanu, profesor de drept penal.