fbpx

De la trafic internațional de droguri prin Darknet la întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca

Un tânăr de 26 de ani a trecut, într-un an și jumătate, de la trafic internațional de droguri prin Darknet la întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca.

Serviciul de Probațiune Cluj a cerut recent Tribunalului Bacău ca tânărul Marius Ș., condamnat pentru trafic internațional de droguri, să presteze munca în folosul comunității la întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca. Asta deoarece prin decizia de condamnare fusese obligat la muncă în folosul comunității la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copiilor Bacău, orașul de origine al tânărului care locuiește în Cluj.

Solutia pe scurt: ”Admite sesizarea Serviciului de Probaţiune Cluj nr. 11061/SPCJ/18.05.2018. Dispune ca persoana condamnată prin sentinţa penală nr. 190/D/2017 a Tribunalului Bacău, modificată prin decizia penală 1281/21.11.2017 a Curţii de Apel Bacău, Ș. M., să execute cele 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii să fie executată la Primăria mun. Cluj Napoca, activităţi de întreţinere spaţii verzi sau la Regia Autonomă a Domeniului Public – activităţi de întreţinere a spaţiilor verzi, plivit, săpat etc. (pepiniera Becaş). Despre schimbarea intervenită va fi înştiinţat Serviciul de Probaţiune Cluj.”

Tânărul poate fi fericit cu munca la spații verzi, având în vedere că prima instanță, Tribunalul Bacău, l-a condamnat la 3 ani închisoare cu executare, după care Curtea de Apel Bacău a admis apelul și a dispus suspendarea executăriii pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, plus 60 de zile muncă în folosul comunității. Inculpatul a stat trei luni în arest preventiv.

Amfetamină din Olanda, comandată prin Darknet, plătită cu Bitcoin și livrată de Poșta Română

Decizia penală din acest caz arată că Marius Ș și un prieten de-al său, Eusebiu Gabriel R, au aplicat o metodă laborioasă pentru a face rost de droguri din străinătate.

”În fapt, s-a reținut că în cursul lunii septembrie 2016, inculpații Ș.M. și R.E-G au inițiat demersuri în vederea realizării unei achiziții de droguri de mare risc. În acest sens au accesat rețele darknet pentru a intra în contact cu un furnizor de amfetamină din străinătate, în condiții de clandestinitate. După ce au stabilit legătura cu un furnizor de droguri de pe teritoriul Olandei, cei doi inculpați au plasat o comandă de 50 gr. de amfetamină, folosind pentru achitarea contravalorii sistemul de plată electronică Bitcoin. Pentru a evita expunerea la riscurile inerente unei astfel de operațiuni, inculpații Ș.M. și R.E-G l-au desemnat ca destinatar al coletului pe martorul F.D.P. În prealabil i-au cerut acestuia permisiunea de a-i folosi numele și adresa de domiciliu, pentru a recepționa un colet din străinătate, în conținutul căruia l-au asigurat că se află accesorii pentru telefoane mobile.

La sfârșitul lunii septembrie 2016, coletul – care avea aplicate timbre poștale emise în Olanda și nu purta mențiunea niciunui expeditor – a fost livrat prin intermediul Poștei Române, în căsuța poștală de la  adresa de domiciliu a martorului F.D.P, intrând mai întâi în posesia mamei acestuia, F. L. Ulterior, coletul a fost predat organelor de cercetare penală din cadrul B.C.C.O. Bacău care au constatat că, în interior se găseau 2 (două) plicuri de nylon transparente sigilate ce conțineau o substanță pulverulentă de culoare albă. Substanța găsită în interiorul coletului a fost supusă analizei chimice. Din conținutul raportului de constatare tehnico-științifică nr. .. din 14.10.2016,  a rezultat că  proba supusă analizei era constituită din 51,75 grame de substanță solidă care conținea Amfetamină și Cofeină. Amfetamina face parte din tabelul – anexă nr.II din Legea nr.143/2000, privind combaterea și prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri, fiind încadrată în categoria drogurilor de mare risc.

Fiind audiat în calitate de martor, numitul F.D.P a declarat că nu cunoaște nimic despre proveniența și conținutul coletului sosit pe numele său. A susținut însă că, în cursul lunii septembrie 2016, a fost abordat de numitul Ș.M. care i-a cerut să recepționeze în locul său un colet, expediat din străinătate.

Potrivit lui Ș.M. în interiorul coletului urmau să se afle  accesorii de telefoane mobile achiziționate prin intermediul internetului. Pentru a demonstra veracitatea susținerilor sale, F.D.P a pus la dispoziția organelor de urmărire penală o serie mesaje scrise de tip SMS recepționate de la numitul ȘM, care pe această cale, se interesa de stadiul livrării coletului. Cu ocazia audierii din data de 5.12.2016, martorul FDP  avea să arate că după momentul în care inculpatul Ș.M i-a cerut să recepționeze coletul în locul său, s-a mai întâlnit cu acesta în alte două rânduri, de fiecare dată discutând despre acest subiect. La cea de-a doua întâlnire, a participat și inculpatul R.G.E, care la rândul său, a manifestat interes pentru livrarea coletului.

În timpul urmăririi penale au fost implementate o serie de măsuri de supraveghere tehnică în vederea monitorizării activităților inculpatului ȘM. Datele obținute ofereau indicii cu privire la existența unor activități susținute privind comercializarea substanțelor stupefiante. Totodată, inculpatul  manifesta o preocupare constantă pentru recepționarea pachetului cu droguri de mare risc ajuns în posesia martorului FDP, aspect ce rezultă și din conținutul convorbirilor telefonice a căror transcriere se află în dosarul de urmărire penală.

În vederea aflării adevărului cu privire la identitatea participanților și modalitatea de săvârșire a infracțiunii de trafic internațional de droguri, au fost luate o serie măsuri vizând amenajarea unui cadru favorabil continuării rezoluției infracționale concepute și puse în aplicare de inculpații Ș.M. și R.E-G.

Astfel, în data de 3.11.2016 a fost organizată livrarea supravegheată a coletului care conținea droguri de mare risc (substituite cu o substanță având aceleași caracteristici fizice, dar cu proprietăți chimice diferite și cu efect neutru asupra sănătății), avându-l ca destinatar final pe inculpatul ȘM. Livrarea a avut loc ziua de 3.11.2016, în zona centrului comercial .., din mun. Bacău, acolo unde martorul FPD, l-a întâlnit pe inculpatul Ș.Marius.  După încheierea livrării s-a procedat la prinderea în flagrant a inculpatului  care avea asupra sa plicul de culoare albă, pe care erau aplicate timbre ale serviciului poștal olandez.

Cu privire la proveniența coletului cu conținut suspect găsit asupra sa în momentul realizării flagrantului, inculpatul Ș.M. avea să arate că  în cursul lunii septembrie 2016, împreună cu inculpatul REG a făcut demersuri în vederea realizării unei cumpărări de amfetamină. În acest sens, utilizând aplicația TOR, instalată pe laptop-ul aparținând inculpatulu RE-G au accesat rețele darknet și au stabilit legătura cu un furnizor de droguri de pe teritoriul Olandei. După ce au stabilit termenii tranzacției, corespondând cu furnizorul prin intermediul unei aplicații de mesagerie criptată, au plasat o comandă de 50 gr. de amfetamină. Pentru achitarea contravalorii drogurilor de mare risc în condiții de anonimat, au folosit sistemul de plată electronică Bitcoin, prin intermediul căruia au convertit în monedă electronică suma de 700 de lei, pe care mai apoi au virat-o către vânzător.

Inculpatul ȘM a arătat că în dorința de a evita expunerea  la riscurile inerente unei astfel de operațiuni, l-au desemnat ca destinatar al coletului pe martorul FDP, care nu a avut reprezentarea naturii ilicite a produsului  pe care urma să îl primească. Perchezițiile informatice efectuate asupra mediilor de stocare a datelor și a sistemelor informatice aparținând inculpatului REG au  relevat o serie de elemente cu importanță decisivă în aflarea adevărului, confirmând varianta faptică expusă de  inculpatul Ș.M.

Astfel, în urma analizării datelor stocate pe hardisk-ul din componența laptop-ului marca Lenovo aparținând inculpatului REG au fost identificate: aplicația TOR Browser (destinată navigării sub identitate necunoscută în mediul online), aplicația GPG4WIN (destinată criptării fișierelor și corespondenței electronice), precum și un folder denumit «102 D.. Ebooksv 2.0» care conține mai multe fișiere cu extensia «.doc» și «.pdf », reprezentând cărți în format electronic ce fac referire la diferite tipuri de droguri (LSD, Marijuana, MDMA etc.). În urma percheziționării dispozitivului Iphone cu seria.. aparținând inculpatului  REG a fost identificat și extras printre altele un fișier imagine denumit « IMG_8424.jpg » reprezentând captura unei instanțe a browser-ului TOR care conținea pagina de comandă a produsului « Dutch Speed 74% pure » (amfetamină). Finalizarea comenzii a avut loc la data de 20 septembrie 2016, iar contravaloarea substanței achiziționate este de 182 USD (aproximativ 700 lei). În partea inferioară a paginii, la secțiunea « Buyer Notes » se observă un șir de caractere, dispuse pe patru rânduri, fiind foarte probabil vorba de corespondența purtată între cumpărător și vânzător, criptată în format PGP. (prin aplicația   GPG4WIN).

Cu ocazia audierii din data de 4.11.2016, inculpatul REG a recunoscut la rândul său implicarea în realizarea importului de amfetamină. Imediat după realizarea flagrantului din ziua de 3.11.2016, s-a procedat simultan la efectuarea unor percheziții domiciliare pe raza municipiilor Bacău și Cluj Napoca. În mun. Bacău, a fost percheziționat apartamentul închiriat de inculpatul REG situat pe ….. Aici, într-o geantă de voiaj aparținând inculpatului Ș. M a fost găsit un borcan de sticlă conținând cantitatea de 28,6 grame de Cannabis. Tot, în apartamentul de pe str….. găsite mai multe recipiente din sticlă (un borcan de sticlă cu capac verde,  un borcan de sticlă  de 800 gr, cu capac galben, un borcan de sticlă cu capac metalic de culoare galbenă pe care este scris cu marker negru cuvântul „Lemon”) care conțineau cantitatea totală de 28,4 gr. de cannabis și aparțineau inculpatului REG.

De asemenea, au mai fost găsite o râșniță și un cântar electronic de mare precizie ambele prezentând urme de tetrahidrocannabinol (THC) precum și o narghilea în care s-au pus în evidență urme de tetrahidrocannabinol (THC) și N-dimethyltryptamină (DMT). În urma percheziției corporale la care a fost supus inculpatul REG, s-au găsit patru pliculețe autosigilante conținând cantitatea totală de 3 gr. de cannabis, un ambalaj din celofan împăturit cu cannabis și două pliculețe autosigilante care conțineau cantitatea de 1,7 grame Ketamină (substanță încadrată în categoria drogurilor de risc).”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Bacău.

În declarația lui Eusebiu R. se arată: ”recunosc că împreună cu Ș.Marius am comandat amfetamină de pe internet. Am accesat darkweb-ul și am găsit un furnizor pe site-ul „Alphabay”.  Numele user-ului respectiv este ETOS. Alte date nu pot fi obținute.Am plătit pentru 50 gr. de amfetamină  suma de 800 de lei. Eu și Marius am contribuit cu câte jumătate. Am convertit acești bani în BITCOIN și am plătit marfa. Amândoi am decis să-l desemnăm ca destinatar pe F.D. care nu are nicio legătură cu această afacere. El nu știa ce urma să primească.”

De ce Curtea a decis suspendarea executării pedepselor

”Curtea observă că instanța de fond, ținând cont de criteriile generale de individualizare a  pedepsei prevăzute de art. 74 C.pen., a apreciat că reinserția socială a inculpaților poate fi realizată prin aplicarea unor pedepse cu executare în regim de detenție. Prima instanță a aplicat pedepse care reflectă echilibrul, atât sub aspectul naturii sancțiunii, cât și al cuantumului, însă în raport de actele noi depuse la dosar în fața instanței de control judiciar și care confirmă colaborarea inculpatului R. E. cu organele judiciare, denunțarea, facilitarea, identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri, se impune reindividualizarea pedepsei aplicate acestuia sub aspectul reținerii și în favoarea sa a dispozițiilor art. 15 din Legea nr. 143/2000.

Se constată totodată că între gravitatea infracțiunilor comise, efectele negative indiscutabile pe care le generează acest gen de infracțiuni și pedepsele aplicate trebuie să existe proporționalitate, or modalitatea de executare a sancțiunii, așa cum a fost stabilită de prima instanță nu este  de natură să contribuie la reinserția lor socială.

Efectuând propria analiză a criteriilor de individualizare a pedepsei, prevăzute de art. 74 C. pen., raportat la gravitatea infracțiunilor săvârșite, pericolul social concret al faptelor extrem de grave, dar și persoana fiecărui apelant, – inculpații au înțeles gravitatea faptelor lor și și-au asumat răspunderea pentru conduita lor reprobabilă, instanța de control judiciar constată că se impune reindividualizarea modalității de executare a pedepsei. Deși modalitatea de operare laborioasă și activitatea infracțională de durată, denotă o gravitate considerabilă a infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în vederea diseminării pentru consum și obținerea de foloase financiare ilicite, totuși circumstanțele personale ale inculpaților, mobilul faptei, vârsta, dar mai ales conduita adoptată ulterior depistării, denotă căință activă, o dorință reală de integrare socială și formează convingerea Curții că activitatea infracțională a constituit „o rătăcire” a acestora, neexistând elemente care să releve un potențial criminogen ridicat.

Constatând că sunt întrunite condițiile prev. de art. 91 Cod penal și apreciind că, față de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii de inculpați, de eforturile depuse pentru reintegrarea lor, precum și de posibilitățile de îndreptare, pronunțarea unei hotărâri de condamnare este suficientă chiar și fără executarea efectivă a pedepsei. Trebuie precizat că s-a avut în vedere că pedeapsa nu trebuie să reprezinte o pură retribuție, ci principala menire e acesteia este aceea de a determina înlăturarea deprinderilor antisociale. Or, în raport de aspectele mai sus dezvoltate, executarea  în regim de detenție, dimpotrivă, i-ar expune unor influențe nefaste, cunoscut fiind că mediul penitenciar în cele mai multe cazuri întărește și consolidează patternul infracțional putând influența negativ conduita lor viitoare.”, se mai arată în motivarea deciziei penale nr. 1281/2017 de la CA Bacău.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina