fbpx

Danileț: Vor să se întoarcă în sistem magistrați pensionari care și-au dat seama că nu le ajung banii să plătească ratele la vreo vilă de lux

Cunoscutul judecător Cristi Danileț atrage atenția asupra fenomenului foștilor magistrați pensionari sau plecați din sistem din cauza unor proleme care vor acum să se întoarcă.

”De-a lungul vremii, am întâlnit cazuri de avocați care au părăsit baroul pentru a veni în magistratură unde au stat câteva luni și apoi au plecat cu pensie de serviciu. Cum a fost posibil? Pentru că vechimea de avocat al celui care pleacă din Barou și vine în Justiție este considerată (și acum) vechime în magistratură. Iar la 25 de ani vechime în magistratură, poți pleca cu pensie de serviciu. Între 2005-2008 acest lucru a fost posibil cu acordul CSM: acesta primea în magistratură pe orice avocat îl știau mai bine, în baza unui interviu de tot râsul. Venea respectivul, stătea un pic pe la instanță sau parchet, învârtea trei hârtii și amâna toate dosarele, după care pleca înapoi în avocatură, dar ca „fost magistrat” și desigur, cu „pensie de serviciu”.

În anul 2008 s-a eliminat acel interviu, astfel că orice jurist cu experiență de minim 5 ani în avocatură, poliție, oficiu juridic poate da un concurs de admitere adevărat. Am mulți foști avocați în sistem acum drept colegi, foarte buni.

De vreo patru ani este alt fenomen: s-a dat posibilitatea foștilor magistrați să se reîntoarcă în sistem, dacă au plecat altfel decât dați afară disciplinar. Astfel, vom vedea că încearcă se se întoarcă: magistrați pensionari care și-au dat seama că nu le ajung banii să plătească ratele la vreo vilă de lux (a fost un astfel de caz când eram eu în CSM), magistrați care și-au dat demisia cu câteva zile mai înainte să fie sancționați disciplinar sau condamnați penal (avem destui din ăștia), ori magistrați condamnați penal și reabilitați între timp (mă aștept la cel puțin un caz, îl urmăresc de mult). Puțini au plecat din Justiție de bună voie, fără vreo tinichea de coadă. Evident, nu se întorc să muncească, ci să mai stea puțin ca să plece cu pensia de serviciu.

Și mai este un lucru: cei de care vorbesc aplicau când erau în Justiție alte coduri și chiar altă legislație primară. Acestea s-au înnoit mult în perioada 2011-2014. Iar ei vin să aplice direct noua legislație, fără nicio perioadă de pregătire.

Evident, CSM poate bloca aceste reveniri. Legea îi dă dreptul.”, arată Danileț pe Facebook.

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!