fbpx

Danileț sfătuiește fetele violate se depună plângerea penală la Parchet și nu la poliție

În urma apariției în presă a unor cazuri cu tinere violate convinse de polițiști să renunțe la acuzații, judecătorul Cristi Danileț a scris pe Facebook că pentru evitarea unor astfel de situații, ”e mai potrivit ca plângerea penală să fie depusă la Parchetul Judecătoriei din localitate.”

”Citesc înmărmurit că sunt cazuri de fete violate care de abia își fac curajul să formuleze plângere și când ajung la poliție sunt interogate de bărbați polițiști, sunt întrebate de aceștia dacă au dovezi, după care sunt convinse că trebuie să renunțe la demersurile legale.

Aș vrea să fie clar: asemenea indivizi nu au legătură cu ideea de poliție și cu sistemul de ocrotire a drepturilor omului. Asemenea indivizi sunt, de fapt, niște complici ai răufăcătorilor. Fapta lor constituie infracțiunea de abuz în serviciu, în modul cel mai clar.

Victima trebuie să știe că nu ea e vinovată pentru ce i s-a întâmplat, că o agresiune sexuală trebuie reclamată cât mai rapid, că nu trebuie să facă duș și să ajunga cât mai repede la un cabinet medical și că găsirea dovezilor este în atribuția oamenilor legii.

Victima trebuie să știe că pentru confortul ei și evitarea unor astfel de situații ca cea din articol, e mai potrivit ca plângerea penală să fie depusă la Parchetul Judecătoriei din localitate.

Victima mai trebuie să știe că este obligatoriu să fie ascultată în cel mai scurt timp, că audierea se face de către o femeie polițist și că, la nevoie, poate participa un psiholog. Și că există un sistem de a fi protejată de agresorul care o amenință să nu facă plângere sau să revină asupra declarațiilor pentru ca el să scape.

Victima trebuie să aibă încredere în sistemul de justiție. Și să realizeze dacă ea tace, agresorul rămâne în libertate și e foarte posibil să repete fapta fie chiar cu ea, victima, fie cu o altă femeie.

În fine, victima trebuie să știe că dacă i se refuză primirea plângerii sau dacă este insultată ori amenințată de oamenii legii, are tot treptul să îi reclame pe aceștia la procuror și la organul intern de inspecție.”, a scris Danileț.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina