fbpx

Daniel Metz, singurul CEO din IT-ul clujean care ne arată măruntaiele industriei și respect față de presă

În 11 septembrie, Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA România, a stat la o discuție deschisă cu presa din Cluj la sediul companiei, la care am luat și eu parte. S-a discutat despre NTT, IT, societate și diverse subiecte actuale. Daniel Metz a invitat jurnaliștii deoarece îi consideră reprezentanți ai societății civile și formatori de opinie. Și a stat două ore din timpul său prețios cu noi, răspunzând la fel de fel de întrebări.

Doar pentru că a auzit că un taximetrist i-a spus unui client care mergea la turnul NTT că ”ăștia sigur spală bani, că-s peste tot în oraș”, Metz ne-a dezvăluit nouă jurnaliștilor, în calitate de reprezentanți ai opiniei publice, cum a ajuns atât de puternică compania clujeană care s-a numit EBS și care acum face parte a grupului mondial NTT DATA. Ne-a prezentat toată istoria firmei din 2000 încoace, ce decizii esențiale a luat în anumiți ani, pe care mai bine nu le scriu aici ca să nu le știe concurența. ”Vreau transparență totală”, a spus Metz și ne-a arătat în ce sisteme și domenii lucrează, ce și câți clienți are (de la Hugo Boss și Virgin Media la Bosch, BMW și Volkswagen). Numai că nu a deschis codurile kilometrice pe care le scriu IT-iști de la NTT, din care oricum nu am fi înțeles nimic.

Și dacă tot am pomenit de IT-iști, am aflat că cei de la NTT DATA România mai cunosc, pe lângă limbaje de programare, economie sau producție auto, ca să știe ce e acela un salariu sau cum funcționează o piesă de la un autoturism dacă tot programează soft-uri auto sau de salarizare.

Referitor la expresia că NTT e peste tot în oraș, Daniel Metz ne-a spus clar că atâta timp cât are bani va spijini cât poate evenimentele din oraș, iar cei care comentează ”să scoată cardul!”. Până una alta, domnul Metz a înțeles că evenimentele culturale (căci suntem oraș cultural cică) nu se fac doar pe voluntariat și entuziasm, dar și că presa, fără de care nu există democrație, mai are nevoie din când în când de o reclamă pentru a merge înainte. Toată lumea vrea presă, are pretenții, comentează, dar puțini sunt cei care o sprijină să există. Am aflat de la întâlnire că Metz nu se uită la TV la știri sau talk-show-uri, ci doar la meciuri și filme. Știrile le citește pe internet. Logic.

Un lucru care mi-a rămas întipărit este că din când în când Daniel Metz face sesiuni de live radio cu angajații lui, iar of-ul lui este că nu a reușit să adune la o sesiune mai mult de 400 de angajați dintr-o companie cu aproape 1.500. Adică ditamai CEO-ul vrea să discute strategii cu angajații, iar unor proaspăt absolvenți care au ajuns să câștige rapid 2.000 de euro nu le pasă. Poate ar învăța de la domnul Metz câte ceva și despre implicarea în societate, nu doar să ia un salariu frumos și să-l cheltuie pe tot felul. Așadar, în timp ce în alte societăți, angajați stau la ușă să discute cu directorul, aici te invită big-boss și tu îi dai cu flit. Să nu mai zic de beneficiile pe care le au IT-iștii de la NTT (abonamente de tot felul, o ditamai sală de recreație cu tot felul de jocuri la sediu, asigurări, biciclete, servicii medicale..etc) și chiar ajutor în cazul unor probleme de familie.

Daniel Metz este un om implicat social și ancorat în realitate, care ajută Primăria să transforme Clujul într-un ”smart city”. Ne-a dezvăluit că vrea să se implice și în îmbunătățirea serviciilor publice prin noile tehnologii, dar că nu o va face până când piața nu este curată de tot, iar contractele nu se mai acordă pe diverse interese personale.

Întrebat unde trebuie acționat de urgență, răspunsul a fost rapid și ferm: în educație. Metz consideră că acolo sunt problemele cele mai mari, mai ales în școala elementară.

Pentru cei care vorbesc vrute și nevrute, am făcut un mic research: Anul trecut, NTT DATA România a generat pentru Statul Român încasări din taxe, impozite si contribuții de asigurări sociale de 6,7 milioane euro.

Aștept o astfel de deschidere față de presă și de la alte firme mari de IT din acest așa-zis Silicon Valley de România.

Alin Golban

Comments

comentarii

Lasă un răspuns