Daniel Metz, CEO-ul companiei IT EBS România, care devine NTT Data România, propune Guvernului României să emită o Ordonanță de Urgență prin care specialiștii IT să poată preda timp de 3 ani în facultăți, fără doctorate, pentru a se rezolva deficitul de programatori de pe piață. EBS a inaugurat, astăzi, oficial noul sediul gigant din Cluj-Napoca și a anunțat că preia tot spațiul de birouri din turnul care se construiește alături.
CEO-ul EBS România, viitoare NTT Data România, Daniel Metz, a declarat într-o conferință de presă că i-a propus, într-un cadru oficial, unui membru al Guvernului să emită o Ordonanță de Urgență care să permită o perioadă de timp specialiștilor IT să predea în facultăți. Răspunsul primit a fost, însă, dezamăgitor.
”IT-ul este o șansă formidabilă pentru România. Avem circa 110.000 IT-iști la nivel de țară, în momentul de față. Dacă reușim să dublăm acest număr – și lucru acesta este 100% realizabil – putem genera în fiecare an în România 15 miliarde de euro, produs social suplimentar. Avem contracte, vin bani, IT-iștii consumă, TVA-ul urcă pe fiecare lanț, se generează 15 miliarde de euro. Cu acești bani se poate rezolva problema pensiilor, astfel încât fiecare părinte care a ajuns la bătrânețe să aibă o pensie respectabilă de 300-400 de euro cel puțin și se pot rezolva salariile groaznic de mici din învățământ și sănătate. Cu 100.000 de IT-iști în plus. Întrebarea e de ce nu facem lucrul acesta?
În momentul în care am fost invitat pe un podium la o discuție cu un membru al Guvernului și le-am spus: Știți care e bariera principală? Faptul că în momentul de față la o universitate decât persoane care au doctorat. Dați o dispensă pentru 3 ani, de exemplu, să vină mari specialiști în IT, fiindcă avem o groază care au lucrat 10-15 ani în proiecte internaționale, cu certificări, cu referințe de la mari concerne. Lăsați-i pe ei să predea! Noi vi-i dăm gratuit, numai lăsați-i să generăm mai mulți absolvenți! Deoarece cu doctorate nu sunt atâția.
Știți ce răspuns am primit? De față cu 100 de conducători ai marilor firme germane din România. Răspunsul a fost: Domnul Metz, nu ați abordat problema aceasta la fostul prim-ministru, că el era specialist în doctorate?! Acesta a fost răspunsul. Atunci am înțeles de ce nu putem să ne rezolvăm problema pensiilor, a salarilor mici, pentru că există o lipsă de patriotism. Asta este concluzia mea. Lipsă de identificare cu necazurile și nevoile oamenilor.
Nu i-ar costa absolut nimic să dea o Ordonanță de Urgență prin care să zică: în următorii 3 ani, dacă un specialist IT are atâtea proiecte la nivel internațional, proiecte, ș.a.m.d poate să predea Java, .Net și altele. E vorba de meseria pe care noi o practicăm aici.”, a spus Daniel Metz.
EBS a angajat de la începtului anului 218 oameni pe toate filialele din țară și există acum 120 de posturi deschise.
Inaugurarea oficială a noului sediu al companiei, EBS Tower
Conferința a fost prilejuită de inaugurarea oficială a clădirii EBS Tower. La eveniment au participat oficialități, printre care Excelenta Sa Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei in Romania, clienţi şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai grupului NTT DATA.
În cadrul EBS Tower se regăsesc săli de curs, de conferințe și videoconferințe, de interviuri, bibliotecă, un etaj strict dedicat zonei de relaxare cu un ecran uriaș și diverse jocuri (șah, biliard, ping-pong, fusball, poker, xbox), iar parcarea din subsol este echipată cu lift pentru angajaţi.
În numai câteva săptămâni clădirea va dispune de un bistro, sală de mese, o terasă frumoasă şi restaurant cu meniu a la carte. În spatele amenajării se regăseşte ideea de “conectivitate” deoarece fiecare nivel comunică într-un anumit fel cu angajații.
Parterul este dedicat unui program special de dezvoltare profesională, ce va fi organizat împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), şi dispune de un amfiteatru de 100 locuri, o sală de curs şi o sală profesorală. Programul va fi demarat în toamnă alături de Facultatea de Matematică și Informatică, va avea o durată de doi ani și va oferi o specializare echivalentă cu absolvirea unei facultăți în IT. Tot în cadrul clădirii se regăsesc şi doup laboratoare dotate cu calculatoare ce vor fi folosite în academiile pe care EBS le desfăşoară.

Pas către facultăți
EBS România, viitoare NTT Data România, a făcut un pas mare către facultăți. În amfiteatrul de la parter, compania va aduce cursuri de la facultăți. ”De exemplu, pentru cei de la FSEGA, noi o să facem meetingul de resurse urmane în mijlocul lor, să stea în amfiteatru și o să privească cum are loc un meeting de resurse umane real. Să vadă cum se rezolvă problemele, ce soluții se găsesc, cum trebuie să te comporți ca manager de resurse umane sau de marketing. Și la sfârșit vor putea pune întrebări. Asta e investiția pe care am făcut-o noi pentru a sprijini procesele de învățămând”, a spus Metz.