fbpx

Curtea de Apel a confirmat clasarea dată de DNA unui avocat din Baroul Cluj și unui executor judecătoresc

Curtea de Apel Cluj a confirmat, prin decizie definitivă, ordonanța de clasare dată de DNA pentru avocatul Ioan Băraș din Baroul Cluj și executorul judecătoresc Marius Stolnean.

Cei doi au primit clasare, în 2017, în dosarul în care Dorin Gavril Debucean, fost director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), actuala CNAIR București, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave. La sfârșitul lunii februarie, procesul lui Debucean a încetat din cauză că inculpatul a decedat.

Între timp, s-a judecat la Curtea de Apel Cluj plângerea formulată de CNAIR împotriva ordonanței de clasare ce-i viza pe Băraș și Stolnean. CA Cluj a pronunțat soluția: ”Respinge plângerea formulată de petenta CNAIR SA împotriva ordonanţei emise în dosarul nr. 123/P/2015 al Parchetului de pe lângă ICCJ-DNA-Serviciul Teritorial Cluj, ca neîntemeiată. Obligă petenta să plătească suma de 16.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea intimatului Băraș Ioan. Obligă petentul să plătească 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 17.04.2018.”

Ordonanța de clasare viza acuzațiile de abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, reținute inițial în sarcina executorului judecătoresc și a avocatului. Prin decizia Curții, -a stabilit în mod definitiv că soluția de clasare întemeiată pe prevederile cuprinse în art. 16 lit. a) și b) C.pr.pen. (fapta nu există, respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală) este legală și temeinică.

”Dosarul a vizat modul în care a fost pusă în executare o creanță certă, lichidă și exigibilă pe care o avea Cabinetul de Avocat Băraș Ioan în relațiile contractuale cu CNADNR. În concret, între cabinetul de avocat menționat și CNADNR au fost încheiate contracte de asistență juridică care aveau ca obiect mai multe litigii. Întrucât CNADNR a reziliat în mod unilateral contractele, fără să existe vreo culpă a avocatului Băraș, s-au declanșat anumite proceduri judiciare în materie civilă în legătură cu legalitatea și temeinicia contractelor de asistență juridică, respectiv obligațiile care trebuiau îndeplinite de cele două părți.

Mai întâi, trei instanțe, în trei grade de jurisdicție (Tribunalul Vrancea, Curtea de Apel Galați și Înalta Curte de Casație și Justiție), au stabilit în mod definitiv și irevocabil atât legalitatea contractelor de asistență juridică, cât și existența unei creanțe certe, lichide și exigibile pe care cabinetul de avocat o avea de recuperat în baza acestor contracte. Aceste instanțe au stabilit că avocatul ,,si-a exercitat cu simt de răspundere obligațiile ce ii reveneau in calitate de avocat fără sa i se reproșeze vreo culpa de către debitoare”. Mai apoi, în acest context, au fost demarate procedurile de executare silită.

În cadrul litigiilor privind executarea silită, în pofida faptului că au fost anulate anumite acte de executare realizate în circumscripția Judecătoriei Sectorului 3 București, atât această din urmă instanță, cât și Tribunalul București au stabilit, de asemenea, caracterul cert, lichid și exigibil al creanței. Ca urmare a unei plângeri formulate de CNADNR, procurorii din cadrul DNA au verificat modul în care a fost pusă în executare această creanță. În urma verificărilor efectuate, după administrarea tuturor probelor pertinente și utile soluționării cauzei, după ce au fost analizate inclusiv chestiunile prealabile soluționate definitiv de instanțele civile, s-a stabilit, de astăzi cu titlu definitiv, faptul că nu a fost săvârșită nicio infracțiune în cadrul procedurilor menționate mai sus.”, a explicat pentru Clujust.ro avocatul Lucian Criste, care, împreună cu Mihai Suian, l-a reprezentat pe colegul său vârstnic, Ioan Băraș

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina