fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Cum a obținut un criminal liberarea condiționată din Penitenciarul Gherla. Acum e în arest preventiv

Cum a obținut un criminal liberarea condiționată din Penitenciarul Gherla. Acum e în arest preventiv

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost arestat preventiv în 30 decembrie pentru violență în familie, mai exact pentru că și-a bătut sora în ultimele două luni. Bărbatul a fost liberat condiționat de nici patru luni din Penitenciarul Gherla, unde se pare că a fost ”mielușel”. Cel puțin asta rezultă din sentința de liberare condiționată, pe care v-o prezentăm mai jos. Bărbatul a fost condamnat în 2006 la 20 de ani de închisoare pentru că și-a ucis mama.

Clujeanul Ioan Gotthard, condamnat pentru omor, a fost liberat condiționat în 21 septembrie, prin sentința penală nr. 741/2018 a Judecătoriei Gherla. Cu tot cu zilele câștigate prin muncă, s-a considerat că a executat cu 6 zile peste fracția de 2/3 din pedeapsă necesară la liberare. Pe lângă, fracție condamnatul mai trebuie să îndeplinească unele condiții, mai exact să fi fost cuminte în închisoare.

La momentul judecării propunerii comisiei de liberare condiționată din Penitenciarul Gherla, procurorul de ședință a arătat că, analizând situația juridică a condamnatului, acesta poate executa restul de pedeapsă în libertate.

Avocatul condamnatului a solicitat admiterea propunerii comisiei, ”avându-se în vedere comportamentul condamnatului de pe perioada detenției, a avut un comportament exemplar si îndeplinește toate condițiile necesare pentru a putea libera condiționat.”

Culmea, condamnatul, având ultimul cuvânt, a lăsat la aprecierea instanței hotărârea pe care o va lua.

Și instanța a decis să-l pună în libertate mai repede decât prevedea sentința pentru omor, motivând hotărârea astfel:

”Având în vedere că infracțiunea pentru care este condamnată persoana privată de libertate, a fost săvârștă anterior datei de 01.02.2014, pentru liberarea condiționată sunt aplicabile dispozițiile Codului penal din 1969.

Conform articolului 59 alineatul (1) din Codul penal din 1969, După ce a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei în cazul închisori i care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiționat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

Din procesul verbal aflat la filele 3-4 și caracterizarea anexată, reiese că persoana privată de libertate Gotthard Ioan se află în Penitenciarul Gherla, unde execută o pedeapsă de 20 ani închisoare (7.305 zile), aplicată prin sentința penală nr. 189/2006 a Tribunalului Cluj. A executat până la data de 06.09.2018, 5.484 zile închisoare. Pentru a putea beneficia de liberare condiționată, el trebuie să execute, conform articolului 59 alineatul (1) din Codul penal 2/3 din pedeapsă, adică 5.478 zile închisoare. Mai reiese că deținutul nu a fost sancționat disciplinar. A participat la muncă și a câștigat 249 zile. A avut o comportare regulamentară și a dat dovezi de îndreptare. A fost receptiv la activitățile cultural-educative și s-a încadrat în program.

Persoana privată de libertate nu are antecedente penale.

Pentru rezultate bune a fost recompensat de 20 de ori. Față de personalul din penitenciar și fațǎ de colegi a manifestat respect.

Din textul de lege citat reiese că pentru a fi liberat condiționat, persoana privată de libertate trebuie să îndeplinească în mod cumulativ cele trei condiții (executarea fracțiunii de pedeapsă, stăruința în muncă și dovezi de îndreptare). Din cele de mai sus reiese că deținutul îndeplinește toate condițiile pentru liberare condiționată, astfel că propunerea comisiei va fi admisă și în temeiul articolului 587 alineatul (1) și al articolului 550 alineatul (1) din Codul de procedură penală se va dispune liberarea condiționată a condamnatului pe data rămânerii definitive a sentinței.”, se arată în motivarea judecătorului.

Sentința era supusă contestației în termen de 3 zile de la comunicare, dar nu a atacat-o nimeni.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina