fbpx

Cum a fost expediția primului clujean care a cucerit vârful Manaslu, cu sprijinul NTT Data

Primul alpinist clujean care a cucerut vârful Manaslu (8.156 m) din munții Himalaya, Vasile Cipcigan, a povestit despre expediție într-o conferință la sediul NTT Data România, companie care a sprijinit performanța. Cipcigan a fost însoțit de jurnalistul Titus Crăciun, care, din motive medicale, s-a oprit la 6.400 m.

Cei doi alpiniști au urcat spre vârful optmiar fără oxigen și fără șerpași. Deși marketing manager-ul de la NTT Data România, Adelina Chișu, i-a prezentat ca eroi, Vasile Cipcigan a spus: ”Eroi sunt cei care ne-au ajutat. In spatele nostru a fost o echipa care ne-a sprijinit foarte mult, care ne-au sustinut material si moral. Au fost oameni care ne-au pregatit fizic. Noi suntem cei din fata echipei, cei care au avut bucuria sa urce pe un munte superb, care ne-a pus dificultati si ne-a ararat lucruri frumoase. A cuceri un munte este impropriu spus: noi il urcam, el ne-a cucerut pe noi.”, a spus Cipcigan.

cipcigan-pe-manaslu

Acesta a suferit degeraturi de gradul 2 si 3 la degetele de la piciaore si acum urmeaza tratament. ”A fost un cumul de factori si data viitoare nu o sa se mai intample.”, a precizat primul clujean pe Manaslu. Potrivit acestuia, cand a ajuns in varf, s-a gandit la cei dragi si apoi a facut poze.

Pentru Titus Crăciun a fost prima expeditie: ”A fost the expedition. Cu siguranta pe viitor voi sti sa evit prostiile care au dus la surghiunul de o saptamana. Imi pare rau pentru problemele medicale din cauza carora nu am ajuns in varf. Am luat analgezice din cauza carora a vomat 4 zile. Am aflat că aveam gastrita. In Cluj nu m-a deranjat, dar la altitudine, din cauza analgezicelor, s-a simtit. Am stat intr-un sat o saptamana cu orez si apa”.

CEO-ul NTT Data România, Daniel Metz i-a felicitat personal pe cei doi: ”Printr-un efort extarordinar, au reusit sa duca atat de departe spiritul pe care il avem in Cluj, un spirit care tine de perdformanta, de a-ti depasi limitele, de a incerca sa faci lucruri noi pentru a iesi din mediocritatea cu care ne-am obisnuit mult prea repede sa o acceptam. M-as bucura sa existe si alte initiative de acest gen. I-am sprijinit deoarece cu performantele unor astefel de oameni ar trebui in viitor sa ne mandrim. Sa duceti mai departe dorinta de a iesi din zona de mediocritate, nu suntem o tara mediocra! Doresc sa-i felicit inca o data si o sa-i sprijinim in continuare.”

Expediția a costat circa 17.000 euro, dar echipamentele au fost împrumutate de la prieteni. În cost au intrat agenția, bilete avion, servicii din tabăra de bază, taxa de vârf. ”Dacă pui si echipament, iese la 22-25.000 euro pentru două persoane pe Manaslu. Pe Everest e 40.000 euro de persoană.”, a precizat Cipcigan.

Cei doi alpiniști s-au pregatit cu un an și 8 luni inainte, la sală, alergări si escaladă pe munte. ”Pentru Himalaya te pregatesti o viata”, spune primul clujean pe Manaslu, care este un alpinist cunoscut și care a cucerit și alte vârfuri importante.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns