fbpx
Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Cu cât au scăzut tranzacțiile imobiliare din Cluj în 2018. Analiză cu date oficiale

Cu cât au scăzut tranzacțiile imobiliare din Cluj în 2018. Analiză cu date oficiale

Numărul tranzacțiilor imobiliare care s-au derulat în Cluj în 2018 este în scădere cu -21% față de anul precedent. Analiza furnizată de agenția Active Real Estate are la bază date oficiale înregistrate la ANCPI. În același timp, s-a înregistrat o creștere a prețului imobilelor de aproximativ +7%.

În timp ce unii aruncă cifre din burtă, Active Real Estate lanseaza la inceput de an 2019 unica analiza a tranzactiilor imobiliare de pe piața clujeană din anul precedent bazată exclusiv pe date certe, oficiale, provenite de la autoritatile competente in domeniu.

”Bazandu-ne pe experienta vasta de peste 10 ani pe piata imobiliara locala, agentia noastra expune public si obiectiv realitatea  evolutiei pietei clujene, respectiv evolutia negativa a numarului de tranzactii inregistrata in anul 2018. Analiza noastra obiectiva a avut in vedere urmarirea cifrelor ultimilor 10 ani la nivelul judetului Cluj, accentuand datele anului 2018.

Chiar daca datele analizate sunt raportate la nivelul intregului judet, Cluj-Napoca si imprejurimile adiacente sunt recunoscute la nivel national ca fiind un pol de dezvoltare intensa, fiind principalul motor de devoltare economica si imobiliara, asadar putem asimila, extrapoland, datele la nivelul orasului.” au transmis reprezentanții agenției pentru Clujust.ro

Principalele concluzii asupra anului imobiliar 2018 sunt sintetizate in cele ce urmeaza si au la baza analiza in special a anului anterior, dar integrat in contextul ultimilor 10 ani imobiliari din Cluj.

86 este cifra magica a anului 2018 in imobiliare, acesta reprezentand numarul de tranzactii zilnice inregistrate la nivelului Clujului, cuprinzand  apartamente, case, birouri, terenuri, spatii comerciale, hale. Numarul de tranzactii inregistrate la ANCPI a scazut cu 21% fata de anul precedent.

”Analiza noastra imobilara face parte dintr-un proiect mai amplu in care s-au interpretat toate datele extrase pe ultimii 10 ani. Pentru acuratetea procentului de 21% am avut in vedere si faptul ca, asa cum este normal si evident, proiectele noi imobiliare au nevoie de cel putin un an pana la finalizare si inscrierea in cartea funciara, drept pentru care am calculat care este diferenta in cei 10 ani trecuti, iar media a fost adaugata celor 31.558 de tranzactii, altfel procentul s-ar fi apropiat de 30%.

Raportandu-ne la ultimi 10 ani binecunoscuti ca un ciclu imobilar, s-a remarcat faptul ca ne-am situat in anul 2018 ca numar de tranzactii la exact nivelul anului 2013, an considerat de relansare a cresterii pretului proprietatilor imobiliare.”, a precizat Lia Voivod, manager Active Real Estate.

Potrivit analizei, în 2018, numarul de tranzactii zilnice a scazut la 86/zi, comparativ cu ultimii 3 ani, in care s-au inregistrat consecutiv peste 100 tranzactii, cu un maxim de 120 /zi in 2017.

Lunile cu cele mai numeroase tranzactii au fost martie, aprilie si februarie contrar mediei ultimilor 10 ani, in care topul a fost martie, octombrie si noiembrie,  datele fiind sustinute de finalizarea unor proiecte imobiliare noi.

La nivelul analizei trimestriale concluziile noastre releva faptul ca doar primul trimestru a fost in crestere fata de anul 2017, ultimele trei trimestre fiind in scadere constanta, iar ultimul trimestru 2018 a scazut la jumatate: aprox. 2000 tranzactii lunar, fata de 2017 cu peste 4.000 tranzactii lunare.

Din punct de vedere al preferintei tipului de proprietate tranzactionat, se remarca o proportie egala intre terenuri, case si unitati individuale.

În 2018, preturile estimate la imobile au crescut de la o medie de 1300 euro/mp, cât era în anul anterior,  la 1500 euro/mp, insa, tinand cont de marja de negociere din piata, cresterea reala este de 7%, potrivit celor de la Active Real Estate.

”In opinia noastra, anul 2018 a tras un semnal de alarma asupra cresterii accelerate a preturilor de achizitie, cumparatorii incercand  sa-si spuna punctul de vedere si sa stopeze cresterea lor, ceea  ce s-a tradus printr-un numar mai mic de tranzactii.

Deasemenea, recomandam si sustinem abordarea cu prudenta  a anului 2019, din punct de vedere imobiliar, mai ales ca urmarea fireasca si logica a scaderii numarului de tranzactii a fost intotdeauna  o scadere sau o corectie a pretului de tranzactionare.”, au concluzionat reprezentanții agenției.

Argumente privind necesitatea unei baze nationale cuprinzand tranzactiile imobiliare

La nivel national nu exista o baza unica legala care sa colecteze si sa interpreteze  datele corente si integrale privind preturile reale ale tranzactiilor imobiliare si care sa fie raportate public. Dispunem 100% oficial doar de evolutia statistica  a numarului de tranzactii, informatii care ne spun trendul pietei la nivel national, dar mai ales local. Necesitatea unei astfel de baza de date transparente si publice, o normalitate in statele dezvoltate, a fost si este imperioasa daca ne dorim analize pertinente, predictibilitate si mai ales transparenta pentru toti participantii la piata imobiliara.

In Romania toate analizele  datelor din piata imobilara privitoare la preturi se pot face strict la nivel estimativ, fara o baza certa, reglementata si sustinuta de autoritati, care sa si-o asume.

Toate informatiile in legatura cu preturile tranzactionate se regasesc in curtea autoritatilor colectoare ala contractelor de vanzare-cumparare, respectiv (in ordinea care interactioneaza cu informatia) notari, ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), primării. Nu exista niciun interes real pentru o analiza exacta a lor, autoritatile preferand indiferenta, neimplicarea si lipsa de transparenta. Pe cine ar ajuta un cadru legislativ coerent? Pe toata lumea, pe toti participantii in piata imobiliara: cumparatori, vanzatori, consultanti, evaluatori.

Actualmente pe plan national se cunosc si se contabilizeaza doar preturile tranzactiilor efectuate prin credit bancar (circa 30% din tranzactii) existand in acest sens o baza nationala de aproximativ 3 ani colectata de ANEVAR, dar care insa nu este publica, fiind accesibila doar unor specialisti (evaluatori, sistem bancar). Suplimentar, in Cluj Napoca, exista tot din aceeasi perioada  singura baza oficiala realizata in sistem public-privat, avand la baza datele inregistrate la Directia de taxe si impozite din cadrul Primariei, insa acest studiu devine public in a doua parte a anului, practic pierzandu-si din eficacitate.

”ACTIVE REAL ESTATE sustine si promoveaza informarea corecta si transparenta a consumatorilor de imobiliare, acesta fiind unul dintre principiile fundamentale ale activitatii noastre, care ne-a permis sa fim activi pe piata clujeana de peste 10 ani, cu predilectie in zona comerciala si a evaluarilor imobiliare.”, au precizat reprezentantii agentiei imobiliare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina