fbpx
Acasă » Fără categorie » Cristi Danileț despre soluțiile de achitare mediatizate în ultimele zile

Cristi Danileț despre soluțiile de achitare mediatizate în ultimele zile

Cunoscutul judecător Cristi Danileț a scris pe Facebook trei lucruri despre soluțiile de achitare mediatizate în ultimele zile.

”Referitor la soluțiile de achitare din aceste zile în unele cazuri mediatizate intens, am și eu trei lucruri de spus:

1. Soluțiile care nu sunt încă definitive (nu au fost încă apelate sau nu s-a judecat încă apelul) nu spun nimic: în apel e posibil, legal, să se mențină soluția sau să se dea una contrară – acesta este rolul căii de atac, să fie îndreptate unele erori, dacă sunt.

2. În România mai întâi se dă sentința, apoi se motivează. Așa că nu e tocmai corect să își dea publicul cu presupusul despre motivele achitării, care încă nu au fost redactate de către judecătorii cauzei: poate fi dezincriminarea unor fapte, interpretarea diferită a legii, lipsa probelor etc.

3. Codul de procedură penală prevede pentru judecători și soluția „achitare”. Ar fi groaznic ca judecătorul să fie obligat să condamne în 100% din cazurile trimise în judecată de către procurori. Acel stat s-ar numi „polițienesc”, iar rostul procesului ar dispărea. Dar suntem un stat de drept, astfel încât judecăm cum spune legea, nu cum vrea publicul sau procurorii. În Europa media condamnărilor este de 75%. România se încadrează în această medie, cu excepția DNA care obține în jur de 90% condamnări în cazurile sale și DIICOT care obține 98%.”, a scris Danileț. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina