fbpx
Imagine cu titlu de prezentare (sursa foto spiceprofit.ro)

Contractele de credit bancar ar putea să nu mai fie executorii. Inițiativa e semnată și de un senator-avocat clujean

Senatul a adoptat o inițiativa legislativă care prevede abrogarea unui articol de lege prin care contractele de credit încheiate de o instituție au valoare de titluri executorii.

Senatul a adoptat, ca prima cameră, o propunere legislativa pentru abrogarea articolului 120 din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit și adecvarea capitalului. Pentru fi pusă în aplicare, propunera mai trebuie să treacă de Camera Deputaților.

“Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii”, prevede in prezent articolul care ar putea fi eliminat din ordonanță.

Mii de oameni au fost evacuati din locuintele lor in urmarea unor executari silite demarate de banci sau de colectori de creante (…), fara sa li se fi dat sansa unei opozitii sau a unui apel la hotararea judecatorului de incuviintare a executarii silite si fara sa li se fi dat sansa de a se pune sub protectia tribunalului, asa cum se intampla in majoritatea tarilor Uniunii Europene.

In dreptul nostru procesual civil, in totala contradictie cu Dreptul Uniunii Europene, incheierea prin care se incuviinteaza executarea silita a unui contract de credit bancar (titlu executoriu in el insusi, care nu are nevoie de o solutie judiciara favorabila pentru a fi pusa in executare silita) nu este supusa niciunei cai de atac”, se arata in expunerea de motive a proiectului, pe care o puteți citi integral mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

alin-tise-1Printre inițiatori este și senatorul-avocat clujean Alin Tișe, care a explicat pentru Clujust.ro utilitatea inițiativei: ”Contractul de credit între o bancă și o persoană fizică nu este un act autentificat. E un contract intre o persoană juridică si o persoană fizică. Dacă nu e act autentic, trebuie hotărâre judecătorească care să aibă valoare de titlu executoriu. De ce contractul intre o banca si un privat e diferit față de unul intre doi privati, sub semnătură privată? Dacă te imprumuți de la o societate, nu e titlu executoriu. Doar la bănci e, astfel că băncile sunt privilegiate din punctul acesta de vedere. De asemenea, nu ai cum sa te aperi. În cazul contestației la executare, nu te poți lega de titlu, ci doar de procedura de executare. Poate titlul executoriu nu este corect. E vorba de egalitate de tratament juridic”, a spus Alin Tișe.

Guvernul nu sustine adoptarea acestei legi, “avand in vedere ca in Codul de procedura civila contractul de credit este calificat ca titlu executoriu, iar abrogarea acestei dispozitii ar determina insecuritatea raporturilor juridice, de natura sa aduca atingere principiului securitatii raporturilor juridice, consacrat de art.1 alin.5 din Constitutia Romaniei”.

Comments

comentarii

Zeci de persoane legitimate și sancțiuni de peste 50.000 de lei aplicate de polițiști în urma unei razii efectuate pe strada Piezișă, în primul weeke-end de la debutul anului universitar.... Citește mai mult
Un accident rutier s-a produs, sâmbătă, la ieșire din localitatea Apahida, în urma căruia un TIR s-a răsturnat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns