Acasă » STUDENT LA DREPT » Consiliul Studenților Facultății de Drept UBB Cluj a luat poziție față de propunerea privind admiterea la INM

Consiliul Studenților Facultății de Drept UBB Cluj a luat poziție față de propunerea privind admiterea la INM

Consiliul Studenților Facultății de Drept din cadrul Universității Babeş-Bolyai a luat poziție față de propunerea ministrului Justiției de modificare a criteriilor de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

,,Considerăm că introducerea unui prag de 30 de ani şi a unei experiențe minime de 5 ani ca o condiție pentru admiterea în cadrul Institutului Superior al Magistraturii este o modificare cu un impact considerabil asupra studenților facultăților de drept, inclusiv a celor care studiază la Facultatea de Drept a Universității Babeş-Bolyai.

Convinşi fiind că există argumente de ambele părți, credem că o evaluare temeinică a impactului acestei decizii, însoțită de dezbateri publice și analize temeinice, este stringentă. Arderea etapelor şi implementarea măsurii fără o analiză asupra efectelor atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt ar putea produce dezavantaje semnificative.

În același timp, pentru a putea avea o stabilitate a procesului de admitere, o astfel de măsură ar trebui să fie eminamente previzibilă. Previzibilitatea legii nu este doar un important principiu juridic, ci şi un element esențial care influențează destinele unor tineri, jurişti sau viitori jurişti. Posibilitatea acestora de a se adapta la sistem ar trebui să fie o prioritate atunci când se dorește o modificare precum cea prezentată în spațiul public. Prin urmare, suntem de părere că eventuala implementare a acestei propuneri nu ar trebui să afecteze generațiile care studiază acum dreptul, mai ales studenții care-şi doresc susținerea examenului în magistratură în viitorul apropiat.

O colaborare între legiuitor, Institutul Național al Magistraturii, facultățile de drept, profesioniştii dreptului şi studenți, privitoare la găsirea celei mai bune soluții legate de vârsta ideală şi experiența dezirabilă pentru admiterea în magistratură, ar produce efecte pozitive substanțiale.”, au precizat reprezentanții studenților Facultății de Drept UBB Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns