Consiliul Concurenței investighează UNBR, ca operator în Registrul Național de Publicitate Mobiliară, pentru practici neconcurentiale între avocații-agenți ai operatorului. Piața RNPM (AEGRM) are clienti principali băncile comerciale si atinge milioane de lei, din care trăiește UNBR, așa cum am arătat într-un articol anterior.
Luju.ro anunță că prin Ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei nr. 31 din 14.01.2022 (ordin nepublicat in mod surprinzator pe site-ul Conciliului) s-a dispus deschiderea unei investigatii impotriva Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) sub aspectul art. 5 (1) din Legea Concurentei nr. 21/1996. Adica pentru practici neconcurentiale vizand: “intelegeri intre intreprinderi, decizii ale asociatiilor de intreprinderi si practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia”.
Concret, la baza investigatiei stau o serie de acuzatii de practici abuzive impotriva UNBR, care in calitate de operator al RNPM (fost AEGRM) a reglementat aceasta piata, stabilind tarife de lucru fixe (mercuriale) pentru cabinetele de avocat pe care le-a autorizat sa opereze ca agenti pe piata inregistrarilor mobiliare. O piata de zeci de milioane de lei/an, din care 20% plus TVA din tarifele practicate de agenti intra in conturile UNBR, conform Deciziei UNBR nr. 62 din 28 iunie 2013
Consiliul Concurentei a solicitat Curții de Apel București o autorizare judiciara pentru o inspectie inopinata (similara unei perchezitii) la sediul UNBR in vederea ridicarii de documente privind tranzactiile efectuate pe piata inregistrarilor mobiliare, însă instanța a respins cererea. Încheierea poate fi atacată la Înalta Curte.
UNBR detine peste 80% din piata RNPM si, in care principalii clienti sunt bancile comerciale.
Potrivit celor de la Luju.ro, Consiliul Concurentei cerceteaza urmatoarea situatie de fapt: dupa stabilirea de catre UNBR (detinator al unei pozitii dominante pe piata – peste 80%) a unor tarife fixe pentru operatiunile de inregistrare mobiliara prin Decizia UNBR nr. 62 din 28 iunie 2013, niste cabinete de avocat autorizate ca agenti de catre UNBR au ofertat tarife sub mercurialul stabilit de UNBR la licitatiile cu bancile comerciale interesate de serviciile de inregistrare mobiliara.
Prin dumpingul facut, anumite cabinete de avocat autorizate de UNBR au castigat marile contracte cu bancile, in pofida faptului ca in art. 1 pct. (4) din Decizia UNBR nr. 62/2013 s-a prevazut ca: “Este interzisa, sub orice forma, practicarea unor preturi a caror valoare este inferioara celei stabilite de operatorul UNBR si oferirea de gratuitati de catre agentii imputerniciti ai operatorului UNBR ca mijloc de atragere a clientelei”.
Sesizarile care au stat la baza deschiderii investigatiei vizează atat UNBR, cat si Cabinetul de Avocat Ciprian Bara, care are o cotă de piață de peste 38% și care, culmea, deține site-urile AERGRM.ro și E-RNPM.ro, ambele având același conținut. Mai exact, arată ca și cum ar fi site-ul instituției, dar sunt datele de contact ale cabinetului de avocat. Față de această practică de inducere în eroare, reprezentanții RNPM nu au inițiat niciun demers pentru a o stopa.