fbpx
Acasă » SPECIALIȘTI » Concluzia unui workshop organizat de avocați și medici în Cluj: ”este necesară o lege specială a cyberbullying-ului”

Concluzia unui workshop organizat de avocați și medici în Cluj: ”este necesară o lege specială a cyberbullying-ului”

Societățile de avocatură Iuga & Asociații și Dragne & Asociații, împreună cu centrul medical Rega Med au organizat, în 24 iulie, un workshop cu tema ”STOP Cyberbullying!” în Cluj-Napoca. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenția asupra fenomenului de cyberbullying și de prezentare a modalităților de combatere a acestuia. Concluzia: Este necesară o lege specială a cyberbullying-ului!

Evenimentul a fost dedicat atât părinților, cât și oamenilor de afaceri, fenomenul de cyberbullying fiind analizat în România din punct de vedere psihologic și medical (în special, efectele asupra minorilor) și juridic (incluzând cyberbullying-ul la locul de muncă și împotriva afacerilor) de către următorii vorbitori: dr. Gabriela Mureșan, dr. Andreea Robe, psiholog Andreea Lisca, avocat Ștefan Bălan, avocat Georgiana Dragomiroiu, avocat Călin Viorel Iuga și comisar șef de poliție Ciprian Rus, comandantul Poliției municipiului Cluj-Napoca.

Gabriela Mureșan,  Andreea Robe și Andreea Lisca își desfășoară activitatea în cadrul centrului Rega Med, centru privat care ofera, în relație contractuală cu CAS, servicii de evaluare și tratament psihiatric pentru copii și adulți, de neurologie pediatrica, evaluări psihologice complexe, terapie comportamentală și cognitiv-comportamentală, logopedie.

În prezentările lor, cele trei specialiste au abordat următoarele aspecte: Definirea conceptului de bullying si cyber, de ce e cyber mai periculos, prevalența fenomenului și situația în România, red flags pentru cyberbullying, relația dintre psihopatologie si bullying, profilele tipice de agresor sau victima, metodele de intervenție și soluții pe care le pot lua părinții cand copilul este victima/agresor.

Tipul principal de cyberbulling este cel îndreptat împotriva persoanelor fizice, cu efect foarte nociv împotriva copiilor și adolescenților. Mai există cyberbulling la locul de muncă, cu precădere din partea șefilor împotriva angajaților. A trei categorie de cyberbullying este cel al afacerilor sau business cyberbullying, constând în comentarii negative, zvonuri lansate în mod intenționat și repetat.

Comisarul șef  Ciprian Rus a prezentat două cazuri practice, dintre cele sesizate Poliției Cluj-Napoca, precizând că în municipiu nu există foarte multe cazuri de cyberbullying sesizate. În replică, medicul Andreea Robe a afirmat că 90% dintre cazuri nu sunt descoperite pentru că nu sunt povestite de copii și că din punct de vedere medical este un fenomen alarmant, având foarte multe cazuri de cyberbullying. De asemenea, Robe a criticat autoritățile statului pentru că, deși cyberbullying-ul este o problemă de sănătate publică, nu există programe de sănătate și școlare pentru combaterea acestui fenomen, nici la nivel local și nici la nivel național.

Tânărul avocat Ștefan Bălan din cadrul societății de avocați IUGA și Asociații a prezentat modalitățile de comitere, de prevenire și de protecție juridică ce pot fi luate în cazul cyberbullying-ului, putând fi atrasă inclusiv răspunderea civilă a școlii.

Avocata Georgiana Dragomiroiu din cadrul societății Dragnea & Asociații a discutat despre cyberbullying și mobbing la locul de muncă, în special în rândul angajaților și posibilitățile de combatere din punct de vedere juridic ale acestora. Cyberbullyingul este des folosit pentru a scăpa de un angajat care îl deranjează pe angajator. Pentru eliminarea acestui fenomen în rândul angajaților, avocatul a propus înființarea de către Stat a unor organisme care să aplice sancțiuni contravenționale autorilor faptelor de cyberbullying.

Avocaul Călin Iuga, coordonator al societății de avocați IUGA și Asociații, a prezentat un concept nou de business cyberbullying, precum și modalitățile de comitere și de combatere a acestui fenomen. În prezentare, acesta a pus accent pe modalitățile de comitere constând în zvonuri, ura interetnică și comentariile negative nejustificate din mediul online ce pot distruge reputația unei afaceri.

Toți vorbitorii au ajuns la concluzia că acest fenomen e prea puțin protejat de statul român și că este necesară o lege specială a cyberbullying-ului și de programe concrete din partea statului în acest sens.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina