O achitare, amenzi penale, patru amânări de executare a pedepsei și restul suspendări sub supraveghere, cu excepția unei condamnări datorate stării de concurs și recidivă postcondamnatorie, într-un dosar de constituire de grup infracțional organizat format din medici și asistente medicale.
Inițial, cadrele medicale (medici și asisente medicale) au fost acuzate că ar fi eliberat în fals fişe medicale cu menţiunea ”apt pentru condus autoturisme”, cu viza finală a clinicii, pentru persoane inapte medical, care nu ar fi fost consultate în realitate.
Ancheta a fost declanşată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui în urma plângerii făcute de către fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău. În calitate de medic de familie, Mioara Daşcău a sesizat fapul că pacienţi aflaţi în evidenţele sale cu afecţiuni grave, precum epilepsie sau sindrom Sprengel, se prezentau direct la clinică, unde obţineau toate vizele pe fişe medicală necesară pentru a susţine examenul pentru obţinerea permisului auto.
Singura achitare din dosar a fost pentru medicul psihiatru Covrig Carmen care a fost acuzată de comiterea infracțiunii de fals intelectual, instanța dispunând achitarea pentru că fapta nu există.
Astfel, prin hotărîrea Tribunalului Vaslui din data de 14 ianuarie 2021, au fost condamnate următoarele persoane:
Asistenta medicală Ciubotaru (în prezent Cojocariu) Gianina Elena a fost condamnată la pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare la care se adăugă amenda penală de 9.000 lei, aceasta fiind condamnată la 9 luni închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (910 acte materiale) şi 9.000 de lei amendă (180 zile amendă X 50 lei) pentru comiterea infracțiunii de folosire a instrumentelor false în formă continuată și la 9 luni închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat.. Executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare a fost suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentințe penalei, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Municipiului Vaslui sau la DGASPC Vaslui.
Asistenta medicală Monica Cruceanu Elena a fost condamnată la pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare la care se adăugă amenda penală de 9.000 lei, aceasta fiind condamnată la 9 luni închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (963 acte materiale) şi 9.000 de lei amendă (180 zile amendă X 50 lei) pentru comiterea infracțiunii de folosire a instrumentelor false în formă continuată(963 acte materiale) și la 9 luni închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat.. Executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare a fost suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentințe penalei, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Municipiului Vaslui sau la DGASPC Vaslui.
Asistentei medicale Simona Botezatu i-a fost stabilită pedeapsa pedeapsa de 1 an închisoare de fals material in inscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale) dispunându-se amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, fiind obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Municipiului Vaslui sau la DGASPC Vaslui.
Asistenta medicală Simona Botezatu (fostă Sofronea) a fost condamnată la pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare, aceasta fiind condamnată pentru următoarele infracțiuni în concurs: 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta având de prestat o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Asistenta medicală Aancuţei Mihaela Vasilica, a fost condamnată la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (29 acte materiale) și la 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, executarea pedeapsei rezultante de 1 an închisoare fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria comunei Bodești jud. Neamț sau la DGASPC Neamț.
Asistenta medicală Matei Lenuța a fost condamnată la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii deinstigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (46 acte materiale), 9.000 lei amendă (180 zile amendă X 50 lei) pentru comiterea infracțiunii de folosire a instrumentelor false în formă continuată (46 acte materiale) și la 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, executarea pedeapsei rezultante de 1 an închisoare la care se va adăuga amenda penală de 9.000 lei fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Asistenta medicală Şmuc Elena Alina, a fost condamnată la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (26 acte materiale), 9.000 lei amendă (180 zile amendă X 50 lei) pentru comiterea infracțiunii de folosire a instrumentelor false în formă continuată (26 acte materiale) și la 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, executarea pedeapsei rezultante de 1 an închisoare la care se va adăuga amenda penală de 9.000 lei fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Niţescu Elena (fostă Duţă Niţescu), patroana clinicii New Central Med Bacău a fost condamnată la pedeapsa finală de 8 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă la care s-a ajuns după condamnarea la 3 ani de închisoare pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, 60.000 lei amendă (200 zile amendă X 300 lei) pentru comiterea infracțiunii de instigare la folosire a instrumentelor false în formă continuată, 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, infracțiuni ce sunt concurente cu infracţiunile de cumpărare de influenţă şi dare de mită pentru care a fost condamnată prin sentința penală nr. 171/13.12.2018 a Tribunalului Vaslui rămasă definitivă prin decizia penală nr. 73 din 11.02.2020 a Curţii de Apel Iaşi în dosarul nr. 1863/89/2016 și care au fost comise în stare de recidivă postcondamnatorie faţă de infracțiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit.e) Cod penal din 1969 pentru care a fost condamnată prin sentinţa penală nr. 71/22.01.2013 a Judecătoriei Bacău, definitivă prin decizia nr. 462/25.04.2013 a Curtii de Apel Bacău.
Medicul psihiatru din Vaslui, Zaharia Oana Cristina a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Consiliul Local Iași – Spitalul Clinic de recuperare sau Spitalul Clinic de pneumoftiziologie Iaşi.
Medicul ORL-ist Abu Gamea Naeif a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria municipiului Vaslui sau DGASPC Vaslui.
Medicul oftalmolog Albu Gheorghe a fost condamnat la la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, (19 acte materiale), dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Chirurgul Negru Contantin a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria municipiului Bacău sau DGASPC Bacău.
Medicului ORL-ist Dominte Gabriela i s-a stabilit pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual dispunându-se amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta trebuind să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Medicului internist Pârlog Gabriela, i s-a stabilit pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual dispunându-se amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta trebuind să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Bacău sau la DGASPC Bacău.
Medicul de familie Strâmbeanu Elena Gabriela, a fost condamnată la pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (30 acte materiale), dispunându-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței penale, aceasta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria municipiului Vaslui sau DGASPC Vaslui.
Administratorul Şcolii de Şoferi Uniprev Auto SRL Vaslui, Cataramă Silviu, i s-a stabilit pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de instigare la fals intelectual dispunându-se amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta trebuind să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Vaslui sau la DGASPC Vaslui.
Instanța a dispus condamnarea inculpatei S.C. NEW CENTRAL MED S.R.L. Bacău, prin reprezentant legal Niţescu Georgeta la amendă penală de 210.000 lei (210 zile amendă X 1.000 lei/zi amendă) pentru comiterea infracţiunii de folosire a instrumentelor false în formă continuată, (1004 acte materiale), la amendă penală de 300.000 lei (300 zile amendă X 1.000 lei/zi amendă) pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, (1004 acte materiale), amenda rezultantă fiind de 370.000 lei.
Totodată, instanța a dispus desființarea totală a 1004 fişe medicale individualizate (943 fise de consultatii medicale (B) pentru conducatorii de autovehicule, 10 fișe de consultații medicale(B) pentru conducătorii de autovehicule si 51 certificate medicale pentru atestarea stării de sănătate pentru deținătorii de permis port armă).