Cioloș a jignit întreg sistemul judiciar (sau juridic?) din România. Repede a dres busuiocul, dar nu se uită

Abia acum mi-am revenit din șocul vizionării audierii Cristinei Guseth din comisiile reunite ale Parlamentului. La revenire a contribuit și audierea de ieri a noului ministru al Justiției, Raluca Prună, despre care pot spune, până acum, jos pălăria!

Dar revenind la seara fatidică pentru Justiția din România, de 16 noiembrie 2015, când magistrații acestei țări au fost jigniți și umiliți pe față. Și nu spun gratuit cuvinte grele, ci în urma discuțiilor cu mulți dintre aceștia, care spun că prima propunere a lui Dacian Cioloș la Ministerul Justiției a întrecut orice măsură. După ce pe vremea guvernării lui Năstase erau puși cu botul pe labe, acum urma să fie conduși de o electronistă fără cunoștințele de drept ale unui student de anul I.

Cioloș trebuie să fie conștient că magistrații uită și iartă greu, așa că trebuie ca mandatul său, pe partea de Justiție, să fie impecabil. Nu-mi este clar dacă jignirea a fost intenționată sau din greșeală, dar tind să cred că Cioloș a avut încredere în Cristina Guseth sau i-a fost servită, iar după ce a văzut-o la audiere și-a dat seama că face o greșeală impardonabilă și a retras-o. Căci nu s-a mai văzut până acum să retragi un ministru imediat după ce primește aviz favorabil din partea comisiilor reunite. Dar și acest comisii din ce oameni sunt compuse?! Cum au putut să-i dea aviz favorabil doamnei Guseth când au văzut ce praf este în domeniul juridic și cu privire la sistemul judiciar? Asta rămâne un mister. Sau poate trebuia să zic ”sistemul juridic”, precum Cristina Guseth, care oricum n-a știut să explice la ce se referă această sintagmă. Apropo de comisii, o felicit pentru domana Steluța Cătăniciu, avocat și deputat din Cluj, pentru întrebările puse și pentru atitudine.

Ziua de ieri a venit însă cu vești bune pentru Justiție. Raluca Prună a arătat ce înseamnă un specialist în domeniu. Am scris ieri live text ascultând audierea doamnei Prună și cu greu am putut să țin ritmul și să redau toate cele spuse. Mă gândeam acum, dacă făceam live text cu audierea doameni Guseth ar fi fost plin de…………………………………………….

Pe lângă gafa lui Cioloș, care poate va fi trecută cu vederea, rămâne pata pe imaginea imaculată de până acum a Cristinei Guseth. Personal, am trăit o dezamăgire căci pentru mine Freedom House era un mit. Guseth nu trebuia să accepte propunerea și nu trebuia să meargă în fața comisiilor. Cel mai probabil este un specialist în lupta de ONG împotriva corupției, în atragerea de fonduri, organizarea de dezbateri, este un fin observator al fenomenului Justiției, dar asta nu înseamnă că poți fi ministru. Așa și eu pot să ajung ministru. Și pe deasupra am studii juridice. Dar pentru a ajunge ministru al Justiției trebuie să ai experiență măcar într-una din profesiile juridice: judecător, procuror, avocat, notar, executor.

În final, să-i urăm succes noului ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună! Și vă las să revedeți câteva răspunsuri sau non-răspunsuri ale doamnei Guseth.

 

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns