Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Chirurgul care a operat degetul greșit a scăpat în trecut de o sentință cu daune de 500.000 lei

Chirurgul care a operat degetul greșit a scăpat în trecut de o sentință cu daune de 500.000 lei

Chirurgul implicat acum într-un scandal mediatic uriaș, după ce un tânăr a povestit pe Facebook cum a fost operat la alt deget decât cel cu probleme, are o experiență vastă în instanțe. În 2010, un tribunal obliga medicul Alexandru Georgescu și Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca la plata, în solidar, a unor daune morale de 500.000 de lei către părinții unei tinere decedate după operație. În cele din urmă, cazul a fost rejudecat, iar chirurgul a scăpat cu achitare și fără să plătească daune.

Tânărul clujean Vlad Manases a povestit pe Facebook cum a fost operat la degetul greșit. Postarea a fost preluată de toată presa.

”Doi asistenti ma asteapta in sala de operatii. Ma pregatesc, ma leaga ca-n filme la EKG si la tubul de oxigen. E prima mea operatie. Imi pun asistentii un garou pneumatic pe bratul stang, il pornesc si imi injecteaza in brat un anestezic puternic. Il cheama pe profesor, acesta fiind deranjat doar cand masa este pusa si tacamurile sunt pregatite. Vine profesorul si incepe sa taie. Dupa o jumatate de ora incep sa imi pun intrebari. Bratul incepe sa ma doara groaznic si ma gandesc in momentul acela ca degetul meu mic e cam ferit de baietii acestia care se distreaza de minune. Ii spun doctorului ca anestezia si-a facut bine efectul in sensul in care nu simt ca lucreaza la degetul mic. Profesorul se opreste, beleste ochii si-i face mari, si ma intreaba: “Dar nu la degetul mijlociu ai probleme?” “Nu, domnule doctor, degetul mic este cel afectat.” Am stat de 2 ori mai mult pe masa aia de operatii decat ar fi trebuit sa stau. Garoul ala pneumatic mi-a provocat, probabil, cea mai crunta durere pe care am simtit-o in intreaga mea existenta (si am facut magarii, n-am fost un copil cuminte). Pentru cine are urechi sa auda, ochi sa vada si speranta ca poate se mai schimba ceva in tara asta: EU AM ATRAS ATENTIA ASUPRA FAPTULUI CA STIMABILII OPERAU LA DEGETUL GRESIT! Aveam fisa aia facuta degeaba. Am facut radiografii degeaba. Degetul ala mic statea degeaba intr-o pozitie nefireasca. Omul a venit pornit pe degetul meu mijlociu. Il va primi, in curand. N-am facut caz. Nici nu stiu daca voi face vreodata, pentru ca astia te dau in consemn neoficial la toate institutiile medicale de stat sau private si daca am nevoie de o alta operatie vreodata, voi fi refuzat pentru ca mi-am cerut dreptate. Ce mai am de zis? A, da… ce dracu mai cautam in tara asta?”, a scris cu umor Vlad Manases, care a și ilustrat degetele operate.

Profesorul la care face referile Manases este chirurgul Valentin Alexandru Georgescu. Acesta a fost inculpat într-un dosar penal  de ucidere din culpă la Suceava, ca urmare a părinților unei tinere decedate.

În 1997, Claudia Răileanu a decedat la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului de Recuperare Cluj în urma unei operaţii simple. Era o persoană sănătoasă în vârstă de 30 de ani care s-a supus unei operaţii de sept nazal. Potrivit declaraţiilor de la dosar, nu i s-au făcut forme de internare, investigaţii sau analize preoperatorii. Tânăra a decedat în seara zilei în care a fost operată.

În 14 aprilie 2009, Judecătoria Suceava îl achita pe medic, dar acorda daune materiale și morale părinților:

”În baza art.11 pct.2 lit.a C.proc.pen. raportat la art. 10 lit.d C.proc.pen. achita pe inculpatul Georgescu Alexandru Valentin, , pentru savârsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art.178 alin.2 Cod penal.

În baza art.346 alin.2 si art.14-16 Cod procedura penala raportat la art.998, 999 si art.1000 alin.3, art.1003 Cod civil admite în parte actiunea civila formulata de partile civile Raileanu Valerian si Raileanu Sarlota si, în consecinta, obliga inculpatul în solidar cu partea responsabila civilmente Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca la plata sumei de 98.700 lei în favoarea partilor civile Raileanu Valerian si Raileanu Sarlota, din care suma de 48.700 lei cu titlu de daune materiale, iar suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale.”

Fix după un an, în 14 aprilie 2010, Tribunalul Suceava pronunța soluția prin care majora mult daunele morale:

”Respinge apelurile formulate de inculpatul Georgescu Valentin Alexandru şi partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, împotriva sentinţei penale nr. 183 din data de 14.04.2009 pronunţată de Judecătoria Suceava în dosarul nr. 7626/314/2008, ca nefondate. În temeiul art. 192 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul apelant să plătească statului 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 200 lei reprezentând onorariu avocat oficiu se va avansa din fondul MJLC în fondul Baroului de avocaţi Suceava. În temeiul art. 192 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe partea responsabilă civilmente apelantă să plătească statului 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Admite apelul declarat de partea civilă Răileanu Valerian, domiciliat în Cluj Napoca, str. Rahovei nr. 1, ap. 3, jud. Suceava împotriva aceleiaşi sentinţe penale.  În baza art. 373 Cpp extinde efectele apelului şi asupra părţii civile Răileanu Şarlota, numai în ceea ce priveşte latura civilă. Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi, în rejudecare: În temeiul art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g Cod procedură penală şi art. 122 lit. c Cod penal, art. 124 Cod penal, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului GEORGESCU VALENTIN ALEXANDRU, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 178 alin.2 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Majorează cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente de la 50.000 lei la 500.000 lei, în favoarea părţilor civile Răileanu Valerian şi Răileanu Şarlota.”

Apoi, în mod ciudat, Tribunalul a rejudecat apelul și în octombrie 2010 a pronunțat o decizie diferită, menținând sentința de la fond:

”Respinge apelurile formulate de inculpatul Georgescu Valentin Alexandru, partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, cu sediul în Cluj Napoca, str. Viilor nr. 46-50, jud. Cluj şi partea civilă Răileanu Valerian, împotriva sentinţei penale nr. 183 din data de 14.04.2009 pronunţată de Judecătoria Suceava în dosarul nr. 7626/314/2008, ca nefondate.”

În februarie 2011, Curtea de Apel Suceava desființa toate hotărârile:

”Admite recursurile declarate de catre partea civila Raileanu Valerian si de catre inculpatul Georgescu Alexandru Valentin împotriva deciziei penale nr. 267/18.10.2010, pronuntata de Tribunalul Suceava – sectia penala în dosarul nr. 8133/86/2010.

Caseaza în totalitate decizia penala nr. 267/18.10.2010, pronuntata de Tribunalul Suceava – sectia penala în dosarul nr. 8133/86/2010 si sentinta penala nr. 183/14.04.2009 pronuntata de Judecatoria Suceava în dosarul nr. 7626/314/2008 si trimite cauza spre rejudecare Judecatoriei Suceava.

În iunie 2012, Judecătoria Suceava pronunța o sentință total favorabilă medicului și spitalului:

”În baza art.11 pct. 2 lit. a Cpp rap. la art. 10 alin. 1 lit. d Cpp achita pe inculpatul Georgescu Alexandru Valentin pentru savârsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art.178 alin. 1 si 2 Cp, întrucât faptei îi lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, respectiv raportul de cauzalitate.

În baza art. 346 alin. 2 Cpp respinge ca neîntemeiata actiunea civila formulata de partile civile Raileanu Valerian si Raileanu Sarlota.”

În aprilie 2013,  Curtea de Apel Suceva punea punct coșmarului pentru vestitul chirurg, poreclit ”mâini de aur”:

”Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de partea civila Raileanu Valerian si de inculpatul Georgescu Alexandru Valentin împotriva sentintei penale nr. 356 din data de 20.06.2012 pronuntata de Judecatoria Suceava în dosar nr. 206/314/2012.”

Decizia a fost definitivă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina