fbpx
ICCJ

Chiriță și Asociații: Anularea definitivă a unei decizii de condamnare pronunţată de completul de 5 judecători de la ÎCCJ

Un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus anularea definitivă a deciziei de condamnare pronunţată de completul de 5 judecători din cadrul ÎCCJ față de afaceristul Horia Simu, apărat de avocați de la SCA Chiriță și Asociații din Cluj.

”Ieri, 15.04.2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis pe fond contestaţia în anulare formulată de către Horia Simu împotriva deciziei de condamnare dispusă într-un dosar penal având ca obiect infracţiuni de corupţie. Hotărârea Înaltei Curţi s-a pronunţat în considerarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 658/2018 privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de modalitatea de constituire a completurilor de 5 judecători.

Cu această ocazie amintim că în aceeaşi cauză penală, în data de 21 decembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu contestația în anulare formulată de către Horia Simu precum şi cererea de suspendare a executării pedepsei închisorii formulată de către condamnat.

Ca urmare a soluţiei definitive pronunţată de ÎCCJ, condamnarea dlui. Simu a fost anulată şi se va relua judecata din faza apelului.

Clientului i-a fost asigurată apărarea de o echipă de avocaţi ai SCA Chiriţă şi Asociaţii, formată din Radu Chiriţă, Bianca Pantea, Florin Mircea şi Maria Roşca.”, se arată pe site-ul firmei de avocatură.

Minuta ÎCCJ:

”În majoritate, Admite contestaţiile în anulare formulate de contestatorii condamnaţi Pop Şerban şi Simu Horia împotriva deciziei penale nr. 116 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casa-ie şi Justiţie în dosarul nr. 2138/1/2017. Desfiinţează decizia penală contestată numai în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Pop Şerban şi Simu Horia. Dispune rejudecarea apelurilor declarate împotriva sentinţei penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 3503/1/2015 de inculpaţii Pop Şerban şi Simu Horia şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie numai în ceea ce îi priveşte pe cei doi inculpaţi. Anulează formele de executare dispuse în baza sentinţei penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 3503/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală sus – menţionată în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Pop Şerban şi Simu Horia. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate. Fixează termen la 20 mai 2019, ora 9,00 Sala Secţiilor Unite, cu citarea apelanţilor – intimaţi inculpaţi Pop Şerban şi Simu Horia la adresele indicate în dosar. În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiilor în anulare rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 160 de lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 aprilie 2019. Opinie separată: În sensul respingerii contestaţiilor în anulare ca nefondate.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina