Acasă » DIVERSE » Cea mai nouă școală din România și prima construită de la zero după ’89 în Cluj s-a inaugurat la Florești FOTO

Cea mai nouă școală din România și prima construită de la zero după ’89 în Cluj s-a inaugurat la Florești FOTO

Nouă școală din Florești, prima construită de la zero după 1990, a fost inaugurată vineri, 6 septembrie, zi în care oamenii au putut să o viziteze. Şcoala are 900 de locuri, iar investiţia se ridică la peste 10 milioane de lei.

Clădirea școlii din Cetatea Fetii dispune de 24 de săli de clasă, șase laboratoare și spații pentru evenimente festive, pentru activități ale cadrelor didactice și pentru administrația unității școlare. În acest an, în noua școală vor învăța 820 din cei 1450 de elevi ai Școlii Gimnaziale Gheorghe Șincai. De anul viitor, în noua clădire vor funcționa și clase de liceu. Clădirea școlii face parte dintr-un complex care include o sală de sport, terenuri de sport, o unitate preșcolară, precum și mai multe biserici.

Primarul comunei Floreşti, Horea Şulea, a declarat că din anul școlar viitor școala va fi transformată în liceu, cu două clase, de uman și real, dar va avea și clase de gimanziu. Noua şcoală are laboratoare, spaţii pentru laboratoare, cabinet medical cu sală de tratamente, sală de festivităţi, cabinet informatică, bibliotecă – sală de lectură.

Despre noua școală au vorbit într-o conferință de presă primarul Horia Șulea, directoarea școlii ”Gheorghe Șincai” (în cadrul căreia va funcționa noua școală), Valentina Bonda, directorul executiv al Primăriei, Raluca Doja și managerul firmei de construcții care a ridicat școala, Mihai Coldea.

”Valoarea investiției a fost de 9,7 milioane de lei, fără TVA. Este o investiție mare, dar nu este cea mai mare investiție pe care am făcut-o în comuna Florești, pentru că pe parcursul timpului am avut investiții în infrastructură mult mai mari decât aceasta. Este prima școală construită în Florești după 1990, între timp s-au mai construit grădinițe, dar ca și instituție școlară este prima și cred eu că este prima din România, de după 1990, luată de la zero.

Capacitatea instituției școlare este de 900 de locuri. Actualmente va deservi doar ciclul primar de la școala gimnazială Gheorghe Șincai din Florești, iar de anul viitor va deveni instituție liceală, pentru început cu două clase de liceu, una de real și cealaltă de uman.

Școala nu înseamnă doar clădirea școlii în sine, pentru că aici am încercat să dezvoltăm un centru de cultură, sănătate și de ecumenism. Avem aici sala de sport și două terenuri sintetice, de tenis, baschet, volei și fotbal. Vom mai face două terenuri de sport, tot lângă școală”, a declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Aproape de școală este noua creșă car este gata să-i primească pe cei mici. Clădirea are etaj și mai multe săli de joacă și dormitoare. Pereții au fost pictați cu personaje îndrăgite copiilor care vor frecventa creșa.  Unitatea va putea găzdui 100 de copii și va funcționa din 14 octombrie. Primarul Horia Șulea a spus că urmează să se facă angajări și încrierile.

Comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca este cea mai mare din România, având oficial 42.000 de locuitori, dar în realitate numărul este mai mare. Primarul a spus că în câțiva ani, Floreștiul va fi o localitate cu 120.000 de locuitori.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina