Casa de avocatură Nistorescu, Șomlea & Asociații în asociere cu Țucă, Zbârcea și Asociații a făcut parte din delegația Clujului la cel mai important târg imobiliar din Europa, Expo Real Munchen. Managerul casei de avocatură, Milena Nistorescu, a explicat pentru Clujust.ro de ce a mers la târg și ce reacții a primit din partea investitorilor străini cu privire la posibile proiecte imobiliare în Transilvania.
Evenimentul Expo Real Munchen s-a desfăsurat pe trei zile, anul acesta fiind 1.700 expozanți si 37.800 de participanți de top din 78 de țări. România a avut stand de expunere, insă, separat, a existat și un stand din Transilvania cu șapte expozanți: Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Cluj Innovation Park, două societăți, o bancă și casa de avocatură Nistorescu, Șomlea & Asociații în asociere cu Țucă, Zbârcea și Asociații. Clujul a fost singurul oras, in afara Bucurestiului, care este reprezentat al treilea an consecutiv la acest targ.
Avocata Milena Nistorescu (foto sus) a vorbit în cadrul conferinței de la târg, dar și individual cu investitori străini în domeniul imobiliar despre oportunitățile pe care le oferă Clujul. ”Din toate informațiile noastre și datele de pe piață, se pare că România nu este încă în ținta investitorilor străini în ce privește imobiliarele. Deocamdată, piața s-a redresat și în Cluj destul de bine, chiar începe să aibă o creștere, dar doar cu investitori locali. Participând la târgul de la Munchen am observat că feeling-ul și informațiile noastre au fost corecte și că într-adevăr există o reticență din partea investitorilor străini să investească în România din cauza încrederii care lipsește. Dar chiar dacă acest element începe să se recâștige încet încet datorită contextului socio-politic, va fi nevoie de o perioadă de vreun an, poate chiar mai mult, să revină de tot încrederea investitorilor străini.
Astfel, investitorii vor fi tentați să ajungă din nou pe piața imobiliară românească atunci când se termină de fructificat celelalte piețe, din Polonia, Cehia, Slovenia. Și atunci noi ca firmă de avocatură ne-am gândit să venim noi în întâmpinarea unor astfel de proiecte viitoare, pentru că în ziua de azi, să fii cu un an și jumătate înaintea celor care vor să investească aici e ideal. Astfel poți să simți piața, să convingi investitorii, poți să fii alături de ei în ceea ce vor să facă aici.
Am găsit investitori de la entități de finanțare foarte mari, fonduri de investiții sau bănci finanțatoare, care mi-au spus ”mă bucur să vă cunosc, îmi place că ne schimbăm contactele, dar nu investim deocamdată în România, nu avem încă acceptul board-urilor să mergem mai departe, dar e bine că ați venit căci este ”the next best market.” În imobiliare, ca în orice afacere, trebuie să și prospectezi piața. Investitorii români au dobândit încredere și au început să lanseze proiecte, dar chiar ei vor fi probabil ținta unor viitoare achiziții. În general, investitorii străini nu vin să cumpere un teren și să construiască un bloc. Nu se pune problema așa. Vin să finanțeze pe piața transilvăneană proiecte într-un anumit stadiu.”, a declarat Milena Nistorescu, managing partner la Nistorescu, Șomlea & Asociații, pentru Clujust.ro
Unde intervine casa de avocatură în cadrul proiectelor imobiliare? ”Pentru un investitor străin care vine să realizeze proiecte, fie că-s imobiliare, fie că-s de altă natură, e foarte important să aibă ajutor juridic local. Chiar dacă o firmă de avocatură internațională poate cunoaște legislația, sistemul, poate să fie foarte pregătită, însă procedurile care sunt la nivel local, birocrația de care se lovesc, interpretarea legislației, care în România este de-a dreptul o caracteristică în ziua de azi, o pot face mult mai repede, mult mai bine și mult mai creativ avocații români. Cu asta am și ieșit în față la târg și am spus: noi vă putem asigura în proiectele voastre imobiliare viitoare viteză, ceea ce e foarte important în business. Dacă Primăria sau Consiliul Județean acordă niște facilități, oricine se poate duce să le acceseze, dar procedura, cât de repede te miști, faptul că știi că trebuie să ți se răspundă la un anumit termen și că se respectă termenul sau nu, asta ține de avocații locali.”, a explicat Nistorescu.
Este pentru prima dată când o casă de avocatură din Cluj merge la târgul de la Munchen. ”Ne-a surprins că a venit și ne-a bucurat extraordinar că cineva a percutat chestia asta. Au spus că îi interesează domeniul real estate. Străinii toți sunt cu toate specialitățile împreună, vin cu avocați, economiști ș.a.m.d. Noi nu prea. Chiar e un pas de mare maturitate că au venit și sunt convins că o să fie atenți și în continuare. Toți investitorii străini știu că România are probleme cu corupția din rapoartele Deloitte, GLL și altele. Dacă totuși au apetit de risc, întreabă ”cum vin în fața riscurilor?”. Atunci intervine avocatul. Și am avut mai multe discuții de acest gen și chiar au contat, au fost pozitive. ”, a precizat arhitectul Rareș Drăgan, unul dintre organizatorii standului Transylvania Evolution de la Munchen.