fbpx
Acasă » PROCESE » Ce pedepse au primit bucureștenii care au fugit cu bunuri din două apartamente de lux închiriate în Cluj

Ce pedepse au primit bucureștenii care au fugit cu bunuri din două apartamente de lux închiriate în Cluj

În luna februarie, doi bărbați și două femei au închiriat un apartament de lux în Cluj-Napoca și au plecat cu bunuri din el în valoare de circa 9.500 lei. Procesul a mers repede, iar Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat recent sentințele pe fond.

Potrivit rechizitiriului,  ”inculpații Costache Florian și Dumitru Florin, în noaptea de 07/08.02.2018, după ce în prealabil și-au asigurat accesul în apartamente prin închirierea lor în regim hotelier, împreună cu inculpatele Mihai Dana Florentina și Dumitru Anca Vasilica, au sustras trei televizoare, cu accesoriile aferente, un dispozitiv IQOS, o scrumieră IQOS, trei prosoape, o pilotă și două cearșafuri, din apartamentele 315 și 316 aflate în blocul situat în Cluj-Napoca, str. Galați, închiriate de persoana vătămată Rems Apartmetns SRL în regim hotelier, cauzând un prejudiciu total în sumă de 9.516,64 lei.”

A dua zi după ce au dispărut hoții, administratorul societății Rems Apartments SRL, Cătălin Elcean, a sesizat poliția cu privire la faptul că au fost sustrase 3 televizoare led și alte bunuri, în valoare de 2.000 euro, din două apartamente deținute și închiriate în regim hotelier dintr-un bloc de lângă Iulius Mall.  Apartamentele au fost închiriate de hoți prin Booking.com sub identitate falsă.

Conform declarațiilor persoanei vătămate, ”în ziua de 07.02.2018, în jurul orei 13:10, acesta din urmă a fost contactat de persoana care făcuse rezervarea, sens în care s-a deplasat în fața blocului, unde s-a întâlnit cu inculpații Dumitru Florin și Costache Florian, așa cum au fost ulterior identificați pe baza planșelor fotografice de către Elcean Cătălin, pe care i-a condus în apartamentul cu nr. 302. După ce au văzut interiorul apartamentului, inculpații și-au manifestat dezacordul în privința închirierii, motivând că era dotat doar cu un televizor, iar cei care urmau să locuiască în apartament erau trei (cei doi plus o a treia persoană, care era prietena unuia dintre ei) motiv pentru care au fost conduși de Elcean în apartamentul 315, care corespundea cerințelor inculpaților.”

Potrivit susținerilor persoanei vătămate, cu ocazia solicitării actelor de identitate, inculpații au arătat că le-au uitat în mașină care se afla în parcarea Iulius Mall, motiv pentru care inculpatul Costache i-a prezentat administratorului societății o fotografie în care era actul său de identitate și din care rezulta că are alt nume și că este din Sibiu.

Administratorul firmei a părăsit apartamentul, lăsându-i pe cei doi în imobil, iar contravaloarea chiriei urma să fie  plătită la finalul perioadei de cazare.

În data de 9 febriarie, în jurul orei 12:30, administratorul societății vătămate s-a deplasat la apartament, unde a constatat paguba: un televizor marca Philips, două televizoare marca LG, cu accesorii, respectiv telecomenzi, suporturi de perete, stativ; un dispozitiv IQOS, scrumieră IQOS, plapume, șlapi sau prosoape de bucătărie.

În urma examinării în baza de date a sistemului AFIS a urmelor papilare ridicate cu ocazia investigării locului faptei , s-a stabilit că acestea corespund cu elementele de identificare dactiloscopică ale inculpaților Mihai Dana Florentina, Dumitru Florin și Orjan Vasilica Anca (căs. Dumitru).

Și din imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în holul blocului, la subsol și în exterior, a reieșit că autorii furtului sunt cei patru inculpați.

Astfel, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, se poate constata că, în noaptea de 08/09 feburarie 2018, la ora 00:31, inculpata Dumitru Anca a transportat plapume la mașina aflată în parcarea de la subsolul blocului, inculpata Mihai Florentina are în mănă plase cu diferite bunuri, iar inculpații Dumitru și Costache transportă  televizoare învelite în cearșafuri, cu accesoriile aferente. Din imagini se observă inclusiv momentul când bunurile au fost introduse într-un autoturism închis la culoare, marca Volvo, care este surprins pe camerele de supraveghere în momentul în care ieșea din garaj.

Cu ocazia audierii celor patru inculpați de către organele de poliție, aceștia au recunoscut săvârșirea infracțiunii de furt, cu excepția inculpatei Vasilica Dumitru, însă în cursul judecății și aceasta din urmă s-a alăturat celorlalți în sensul recunoașterii în totalitate a faptelor.

De precizat că anterior să vină al Cluj, în martie și decembrie 2017, inculpații au mai ”lovit” prin aceeași metodă în alte orașe.

De asemenea, cei doi bărbați au mai stat ani buni în închisoare pentru furt și tâlhărie, fiind cauză de agravare a răspunderii penale starea de recidivă postexecutorie în care s-au aflat aceștia în momentul comiterii infracțiunii din prezentul dosar.

”Referitor la circumstanțele personale ale inculpatului (Dumitru Florin – n.red), instanța are în vedere că acesta nu este la primul contact cu legea penală, fiind condamnat anterior pentru săvârșirea unei infracțiuni similare, contra patrimoniului, dar săvârșite cu violență, la pedeapsa de 7 ani închisoare, din care a fost liberat condiționat cu rest rămas de executat de 432 zile. Deși inculpatul prezintă o periculozitate mai redusă față de inculpatul Costache Florian raportat la antecedentele penale, nu se poate face abstracție de faptul că, în timp ce inculpatul Costache a săvârșit anterior fapte de furt calificat, coinculpatul Dumitru Florin a săvârșit acte de sustragere, dar prin exercitarea de violențe, aspect de natură să atragă concluzia că inculpatul prezintă o periculozitate ridicată. Astfel, inculpatul nu și-a schimbat conduita socială și nu a înțeles imperativul de a nu mai comite fapte antisociale.”, se arată în dosar.

Florian Costache și Florin Dumitru au fost condamnați de Judecătoria Cluj-Napoca la câte 2 ani închisoare cu executare în regim de detentie, pentru savârsirea infractiunii de furt calificat. A fost mentinută masura arestarii preventive și se scade din durata pedepsei de 2 ani închisoare aplicata prin prezenta sentinta perioada în care inculpații au fost arestați preventiv de la data de 11 februarie, respectiv 13 februarie la zi.

Dana Florentina Mihai și Vasilica Anca Dumitru au primit pedeapse de caâte de 1 an si 4 luni închisoare, cu suspendare pe o durata de 2 ani si 4 luni, fiind la primul contact cu legea penală.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatele trebuie să respecte urmatoarelor masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele fixate de acesta;

b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) sa anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si întoarcerea;

d) sa comunice schimbarea locului de munca;

e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

De asemenea, s-a impus inculpatelor sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate în colaborare cu institutii din comunitate și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunitatii timp de 60 de zile. Prima dintre inculpate trebuie să muncească  la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 1 Bucuresti sau la Directia Generala de Politie Comunitara Sector 1 Bucuresti, iar a doua la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti sau la Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare.

În motivarea sentinței se arată că ”prin săvârșirea faptei pe timp de noapte, inculpații au dorit să nu iasă în evidență față de persoanele prezente în hotel ori administratorul societății, sustrăgând, cu indiferență, bunurile din apartamentul închiriat. În plus, așa cum a reținut instanța mai sus, inculpații nu au fost de acord cu prima cameră oferită de administratorul societății, având în vedere că avea un singur televizor, iar prin aceasta urmărind să își asigure posibilitatea sustragerii mai multor bunuri.

Modalitatea de comitere, respectiv prin participarea a patru persoane, reflectă gravitatea ridicată a faptei, având în vedere că inculpații au sustras, mai multe bunuri și de dimensiuni mai mari, aspect posibil numai prin participarea mai multor persoane.”

Sentința a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns