fbpx

CCR: Contestaţia privind tergiversarea procesului trebuie judecată de instanța ierarhic superioară

CCR a decis astăzi: Contestaţia privind tergiversarea procesului trebuie judecată de instanța ierarhic superioară și nu de același complet care judecă fondul cauzei, așa cum scrie acum în Codul de procedură civilă.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de  Înalta Curte de casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal  referitor la prevederile art.524 alin.(3) din Codul de procedură civilă, care au următorul cuprins: „(3) Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor”.

”În urma deliberărilor, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.524 alin.(3) din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că textul legal criticat încalcă dispoziţiile art.21 alin.(3) şi art.124 alin.(2) din Constituţie, precum şi ale art.6 par.1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În acest sens, Curtea a stabilit că judecarea contestaţiei privind tergiversarea procesului de către acelaşi complet care soluţionează fondul cauzei contravine dreptului la un proces echitabil, în componenta imparţialităţii obiective, astfel că evaluarea cererii privind tergiversarea procesului se va realiza, în primă şi ultimă instanţă, de către instanţa ierarhic superioară.”, a comunicat CCR.

Comments

comentarii

14 parlamentari vor reprezenta interesele clujenilor în Parlament, în urma încheierii de către BEJ Cluj a procedurii de atribuire a mandatelor de parlamentar.... Citește mai mult
Bursa a reacționat pozitiv în urma deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, hotărârea Curții Constituționale alimentează incertitudinile investitorilor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns