Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Când ai 10 pagini de cazier, nici recursul compensatoriu nu te scoate din pușcărie

Când ai 10 pagini de cazier, nici recursul compensatoriu nu te scoate din pușcărie

Tribunalul Cluj a respins, recent, cererea de liberare condiționată a unui hoț închis în Penitenciarul Baia Mare, deși acesta îndeplinea fracția de pedeapsă cu ajutorul recursului compensatoriu. Potrivit motivării deciziei, în ochii judecătorilor a cântărit greu cazierul de 10 pagini ai deținului și faptul că a mai beneficiat de o liberare condiționată.

Dețintul L.I., în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat, prin sentința penală 2010/2016 a Judecătoriei Baia-Mare, la o pedeapsă de 2 ani, 4 luni și 536 zile închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a executat fracția de 2/3 din durata pedepsei, cu ajutorul zilelor câștigate prin recursul compensatoriu, astfel că a cerut să fie liberat condiționat.

Prin Decizie penală nr. 17 din 14 ianuarie 2019, Tribunalul Cluj a respins contestația condamnatului împotriva sentinței Judecătoriei Dej, care i-a respins pe fond cererea.

În motivarea Tribunalului se arată: ”Raportat la datele cuprinse în aceste acte, prima instanță, constând în mod corect că este aplicabilă legea penală nouă, față de condițiile de acordare a liberării condiționate cuprinse în art. 100 al.1  C.pen. a concluzionat în mod corect că acesta a executat fracția necesară însă dintre cerințele legale  este îndeplinită cea privind executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis, (din procesul verbal depus la dosar reieșind că acesta execută pedeapsa în regim deschis), însă a constatat că condamnatul nu și-a îndeplinit obligațiile civile. Menționăm că în realitate, potrivit datelor furnizate de procesul verbal nr. xxxxx din data de 11.07.2018 acest condamnat trebuie să execute pentru a deveni propozabil un număr de 2628 zile, din care în cazul în care muncește 657 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate și 1971 zile efectiv executate. La momentul analizei cererii, acesta avea executate efectiv 912 zile, arest preventiv 1559 zile și 354 zile erau considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie conform art. 55/1 din Legea nr. 169/2017, în total, fiind zile câștigate și executate fiind 2936, ceea ce înseamnă că cerința privind fracția necesară este îndeplinită.

Pe de altă parte,  potrivit dispozițiilor art. 100 al. 1 C.pen., „ Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, aceste condiții fiind necesar a fi întrunite în mod cumulativ.

În cazul de față, din documentele depuse la dosar ar rezulta faptul că acest condamnat nu a avut venituri și nu are bunuri impozabile, însă aceste împrejurări nu sunt în măsură  a justifica concluzia  unei imposibilități absolute a acestuia de achitare cel puțin parțială, a obligațiilor sale civile.

Pe de altă parte, este de notat conduita adecvată a acestuia pe perioada detenției, petentul  beneficiind de  mai multe  recompense în acest interval de timp, însă față  de antecedentele sale penale care sunt deosebit de consistente, fiind descrise pe circa 10 pagini de cazier, precum și față de împrejurarea că se află totuși, la prima analiză, un număr consistent de zile fiind câștigate în baza recursului compensatoriu, considerăm că singura concluzie  corectă  este în sensul că nu se poate susține că persoana condamnată s-a îndreptat, reintegrarea sa în societate fiind cu totul incertă, mai ales că acesta a beneficiat de liberare condiționată, revenind însă în mediul penitenciar, intervalul de timp stabilit pentru reiterarea cererii fiind în opinia noastră necesar pentru reeducarea acestuia și pentru a face demersuri în vederea achitării despăgubirilor civile”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina