fbpx
Traian Onuc

CA Cluj a respins definitiv intrarea în insolvență a unui constructor persoană fizică pe motiv că nu e comerciant

Curtea de Apel Cluj a respins definitiv intrarea în insolvență a constructorului persoană fizică Traian Onuc pe motiv că nu e comerciant. Acum, creditorii au la dispoziție legea 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, intrată în vigoare la 1 ianuarie.

Doi soți care au de recuperat 22.000 de euro de la controversatul Traian Onuc, judecat pentru înșelăciune, au încercat să-și recupereze banii printr-o cerere de deschidere a procedurii insolvenței, în baza legii 85/2014, depusă la instanță în februarie 2017. Inițial, Tribunalul Specializat Cluj le-a respins cererea, iar Curtea de Apel Cluj a decis recent menținerea sentinței primei instanțe.

Soluția Cuțrii pe scurt: ”Respinge apelul declarat de apelantii S.A.C și S.D. împotriva sentintei civile nr. 1119, pronuntata la data de 21.06.2017 în dosarul nr. 81/1285/2017 al Tribunalului Specializat Cluj, pe care o pastreaza în întregime. Decizia este definitiva si executorie. Pronuntata în sedinta publica din 29 ianuarie 2018.”

Potrivit motivării sentinței ”edificarea unor imobile având mai multe apartamente nu poate fi apreciată doar prin ea însăși ca fiind o activitate comercială. Așa cum prevedea art. 7 Cod comercial, sunt comercianți aceia care fac fapte de comerț, având comerțul ca o profesiune obișnuită. Or, debitorul care a construit mai multe imobile, în scopul vânzării lor, nu poate fi considerate comerciant persoană fizică din moment ce nu în aceasta constă profesia lui. Numărul de apartamente al unei construcții nu este definitoriu pentru a considera ca fiind comercial faptul edificării și vânzării lor. Nu există profesiunea de “constructor de imobile”. (…)

Nici faptul construirii unui imobil în vederea obținerii de profit nu este un argument pentru a considera acest lucru ca fiind de natură comercială. Obținerea unui profit sau câștig nu este apanajul doar al comercianților, în mod firesc și chiar des, chiar și persoanele fizice urmărind, de-a lungul vieții lor, obținerea unor câștiguri care să le îmbunătățească nivelul de trai. Mărimea imobilului sau numărul de apartamente pe care el îl deține nu poate constitui un argument în susținerea comercialității litigiului, de multe ori, pe anumite terenuri, conform unor planuri urbanistice, neputând fi construite decât un anumit tip de imobile, de o anumită mărime, proprietarul fiind astfel practic constrâns să edifice blocuri și nu locuințe individuale. Niciunde în legislația românească persoanelor fizice nu li se interzice să construiască blocuri sau clădiri, indiferent de destinația lor.”

Așadar, instanțele au decis definitiv că imobiliarul Traian Onuc (fost Floarea Ianson) nu este comerciant. Prin urmare, potrivit specialistului în insolvență Răzvan Zăvăleanu, consultat de Clujust.ro, legea privind insolvența persoanelor fizice, proaspăt intrată în vigoare, i se aplică lui Onuc.

Având în vedere că procesul penal în care sunt 130 de părți civile se mișcă greoi, fiind încă în faza camerei preliminare, cumpărătorii de apartamente care au de recuperat bani de la Onuc ar putea opta pentru noua procedură a insolvenței persoanei fizice, în speranța de a vedea ceva bani înapoi.

Comments

comentarii

U-BT Cluj a câștigat, joi seară, cu scorul de 91 la 71 , primul meci din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin.... Citește mai mult
„Cronici Subiective”, noul volum semnat de scriitorul-finanțist Septimiu Moga, aduce în fața publicului „spirite și duhuri” din trecutul fascinant, dar mai puțin cunoscut al Clujului, prin evenimente și locuri încărcate de istorie, de o incredibilă actualitate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns