fbpx

Buzoianu își reneagă firma de construcții după ce s-a aflat de contractul cu UMF Cluj

Firma de construcții a lui Octavian Buzoianu, cea care are probleme cu Fiscul, a avut un contract de 1 milion de euro cu UMF Cluj pentru ”execuție cămin studentesc Hasdeu”, potrivit unui răspuns trimis de universitate la ZiardeCluj.ro. Soția lui Buzoianu este decanul Facultății de Medicină, funcție ocupată cu un an înainte de atribuirea contractului. Întrebat de CLUJUST cu privire la contract, Buzoianu s-a dezis de firmă, susținând că și-a vândut acțiunile: ”am fost simplu acționar și o perioadă administrator”. ”Simplul” acționar e de fapt asociat cu 35% din capital (sunt părți sociale, nu acțiuni) și a fost ”o perioadă” de 9 ani administrator. 

SC Modern Bau SRL, firma de constructii a lui Buzoianu, a primit un milion de euro de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, din care mai mult de 200.000 de euro au fost atribuiți după licitație, prin negociere, adică fără publicarea unui anunt de participare.

Informatia a fost confirmata recent chiar de catre conducerea UMF prin biroul de presa: “Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a incheiat cu SC Modern Bau SRL Cluj-Napoca un singur contract de executie lucrari, inregistrat la UMF cu nr. 17854 din 24.07.2009, pentru executia obiectivului „Camin Studentesc Hasdeu”.

Lucrarile aferente obiectivului „Camin Studentesc Hasdeu” au fost atribuite la valoarea de 3.569.886,81 lei fara TVA, prin procedura de licitatie deschisa, conform OUG 34/2006, in urma publicarii in SEAP a anuntului de participare nr. 79169/03.06.2009. Anuntul de atribuire a contractului de executie sus mentionat a fost publicat in SEAP cu nr. 67774/03.09.2009.

Valoarea de 984.729,17 lei fara TVA, care constituie lucrari de imbunatatire a functiunilor cladirii (instalatii de climatizare, control acces si instalarea unui post de transformare) a fost atribuita prin procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006.”

Sumele in lei cumulate sunt echivalentul a putin peste 1 milion de euro la cursul din septembrie 2009 al BNR.

Preț de dumping?

Obiectul contractului fiind atât de vag, ”Cămin studențesc Hasdeu”, am căutat lămuriri. Nici anunțul de atribuire din 2009 nu este mai exemplificativ: ”Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor – Executie Lucrari Camin Studentesc Hasdeu”.

Însă anunțul de atribuire ne arată un lucru ciudat pentru o licitație. Estimarea inițială a valorii contractului era de 6.541.000.00 RON fara TVA, iar valoarea totala finala a contractului la adjudecare a fost de: 3.569.886.81 RON fără TVA. Adică, Modern Bau a câștigat licitația după ce a oferit un preț aproape de două ori mai mic decât cel estimat pe lucrare! Apoi, prin negociere directă i s-a mai dat aproape 1 milion de lei.

Un exemplu de diferență acceptabilă între estimare și valoarea adjudecată o oferă alt anunț de atribuire, tot către Modern Bau, din august 2013. Firma a câștigat contract de la Electrica pentru furnizeze si montare “Sistem de climatizare la clădirea S.C. Electrica Furnizare S.A. – S.F.E.”, de pe strada Memorandumului. Estimarea inițială a valorii contractului: 638.009.32 RON. Valoarea totala finala a contractului: 573.120.00 RON.

Secretomanie la UMF și răspunsuri evazive de la Buzoianu

Am cerut o lămurire verbală simplă de la purtătorul de cuvânt al UMF Cluj, Ioana Bunea, să ne spună dacă e vorba de o reabilitare sau de construirea unui cămin nou. Aceasta ne-a spus să trimitem întrebarea în scris pe adresa relatiipublice@umfcluj.ro și vom primi răspuns în 2 minute, nefiind ceva complicat. ”Ținem evidența la acest solicitări”, a motivat Bunea dorința de a formula în scris simpla întrebare. Zis și făcut. De două ori. Nu am mai primit niciun răspuns și nici la telefon nu a mai răspuns.

UPDATE: După o zi am primit răspunsul următor:

”Contractul nr. 17854 din 24.07.2009, incheiat cu SC Modern Bau SRL, avand ca obiect executia lucrarilor aferente obiectivului „Camin Studentesc Hasdeu”, a vizat constructia unui camin nou cu urmatorii parametrii:

Suprafata construita 2806.70 mp

Regim de inaltime S+P+3E

Numar locuri cazare 88

Dotari de care dispune caminul:  instalatii termice cu centrala proprie, climatizare, ventilatie,  instalatii electrice de curenti slabi , voce date (WIRELESS), control acces, supraveghere video, finisaje moderne ( pardoseli epoxidice la demisol, gresie si faianta in oficii, parchet triplustratificat in camere ), tamplarie exterioara din aluminiu cu geam termopan, usi interioare din lemn stratificat, stejar lacuit)

De asemenea caminul dispune de camere cu bai proprii si lift. Alimentarea cu energia electrica este asigurata printr-un post de transformare propriu care furnizeaza medie tensiune.”

Am zis că poate ne lămurește omul de afaceri Octavian Buzoianu, asociat la Modern Bau, așa că i-am adresat aceeași întrebare simplă prin biroul său de presă format cu ocazia campaniei electorale.

Primul răspuns: „La firma Modern Bau, la care faceți referire, am fost simplu acționar și o perioadă administrator, însă nu am avut nicio atribuție executivă, am avut legătură doar cu finanțarea companiei. Nu am fost implicat niciodată în conducerea executivă a societății, niciodată nu am semnat niciun fel de contract.

În plus, nu mai sunt acționar, am vândut partea mea de acțiuni către ceilalți doi acționari. Referitor la datele comerciale sau executive, vă rog să vă adresați conducerii Modern Bau”.

Al doilea răspuns de la Buzoianu: ”În calitate de acționar trebuie să analizezi și să aprobi sau nu documentele înaintate de conducerea executivă, ceea ce eu am făcut. Nu am avut legătură cu conducerea executivă a firmei. Contractul de vânzare a acțiunilor este încheiat și înregistrarea lui depinde de noii acționari”.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial partea a IV-a, Octavian Buzoianu a fost administrator al firmei de la înființare (decembrie 2005) până în aprilie 2015, când s-a retras din această calitate. O altă notare mai nouă nu există. Buzoianu are 35% din firmă, alături de Ionel Bidian (35%) și George Mihalca (30%)

anca buzoianu UMF (1)Soția lui Buzoianu, decan la UMF

Coincidență sau nu, Modern Bau SRL, înființată în 2006, a câștigat contractul gras de la UMF la un an după ce soția omului de afaceri, Anca Buzoianu, a fost pusă în funcția decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF, pe care o deține și astăzi.

O altă conincidență este că pe asociatul lui Buzoianu îl cheamă Ionel Bidian, iar pe administratorul financiar al UMF Cluj, Dan Cristian Bidian, a cărui ultimă declarație de avere este plină cu peste 20 de prelungiri de depozite bancare, în sume de la 1.100 la 26.000 de lei.

Asocierea cu USAMV, la control

Potrivit unei informații publicate recent de EVZ.ro, Curtea de Conturi controlează un alt contract, mult mai bănos, pe care o altă firmă de-a lui Buzoianu, Modern Farm, îl are cu o universitate. Este vorba de concesiunea acordată în 2006 de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară pentru 1.000 de hectare în Jucu, aproape de parcul industrial Tetarom III. Pe o parte din acest teren, firma lui Buzoianu a construit o fermă cu 200 de vaci, restul fiind folosit pentru înființarea unor culture agricol. Modern Farm a luat în concesiune, fara licitatie, cele 1000 de hectare de teren de la Jucu, în perioada venirii Nokia. Acum, Curtea de Conturi verifica la USAMV aceasta tranzactie din care universitatea a primit cateva mii de euro in 10 ani.

Comments

comentarii

O legumă cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră este și leguma pe care o evităm cel mai mult, deși aceasta poate preveni chiar și cancerul.... Citește mai mult
Barbu Mateescu, sociolog stabilit la Cluj-Napoca, consideră comparația dintre centrul orașului de pe Someș cu Iașiul „o veste minunată”.... Citește mai mult
Un bărbat de 36 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut luni de polițiști după ce au constatat că a intrat într-o casă din municipiu pentru a fura. Acesta este anchetat pentru furt calificat.... Citește mai mult
Un tânăr cu o chitară și o voce de aur a făcut un show de senzație în Centrul Clujului, marți noaptea. Clujenii l-au acompaniat cu vocea.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!