În Martie 2019, în deschiderea British Legal Technology Forum din Londra, Prof. Richard Susskind povestea cum la întâlnirea tuturor neurochirurgilor americani din California, la care a fost invitat să participe, a declarat că oamenii nu au nevoie de doctori, ci de sănătate. Apoi a completat că oamenii nu au nevoie de avocați sau de judecători, ci de produsul muncii lor.
În susținerea afirmației a relatat următoarea povestioară. Vechiul și noul director de vânzări ai unei firme de produs bormașini au fost întrebați de directorul general ce vând în realitate. Vechiul director a răspuns că vând mașini de găurit, iar noul director l-a aprobat. Însă directorul general îi combate pe amândoi și le spune că în realitate nu vând aceste bormașini, pentru că clienții nu își doresc aceste mașini, ci produsul acestor mașini, gaura și îi cere noului director de vânzări să găsească mijloacele cele mai creative, inovative și competitive ca să ofere clienților ceea ce își doresc.
E o lecție pentru fiecare dintre cei implicați în sistemul judiciar în aceste momente. Frânați de aceeași mentalitate veche, cum sa facem mai repede și mai ieftin, nu ne mai gândim care este in realitate problema ce trebuie sa fie rezolvată și sa găsim noi modalități de rezolvare a ei. În această perioadă oamenii nu își mai doresc nici avocați și nici judecători (restricțiile fiind principalul obstacol), ci o modalitate de a-și rezolva problemele juridice. Judecata la distanță nu numai că este o necesitate, ci reprezintă modalitatea în care în prezent toate autoritățile și instituțiile publice lucrează.
Nu pot să nu observ că în ultima vreme marile reticențe manifestate în articole sau în rețelele de socializare nu au venit de la magistrați, ci de la avocați, ceea ce dovedește că profesia noastră e cea mai rezistentă la schimbare dintre profesiile juridice. V-ați mai putea imagina în prezent, de pildă, o bancă fără ATM-uri, în care puteți efectua operațiuni numai prin prezența fizică într-una dintre agenții, într-un anumit interval orar? Instanțele care vor judeca la distanță vor fi acele bănci cu ATM-uri, în care unele operațiuni vor fi înlocuite de tehnologie, însă fără să fie eliminat factorul uman. Aceste instanțe vor avea modalități alternative de judecată la distanță pentru anumite tipuri de cauze, ceea ce le va face mai bune și mai competitive.
Celor care judecă doar din prisma actualelor coduri îi invit să mediteze la ce a spus marele psiholog american Abraham Maslow ”Presupun că este tentant, că dacă singura ta unealtă este un ciocan, să tratezi totul ca și cum ar fi un cui”.
Le mulțumesc pe această cale colegilor Oana Andreea și Daniel Eugen pentru efortul de a participa la BLTF 2019.
Text de av. Călin Iuga, managing partner Iuga si Asociatii