Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Baroul Cluj propune, printre modificările la Codul penal, tratarea devianței sexuale. Prag la abuz în serviciu, nu și în instituții

Baroul Cluj propune, printre modificările la Codul penal, tratarea devianței sexuale. Prag la abuz în serviciu, nu și în instituții

Reprezentanții Baroului Cluj au trimis un set de amendamente la Codul penal și Codul de precedură penală secretarului Comisiei speciale parlamentare, Steluța Cătăniciu. Printre modificările propuse regăsim tratarea devianței sexuale atât în cazul condamnaților aflați sub supraveghere, care au nevoie de asta, cât și în cazul măsurii obligării la tratament medical. La abuzul în serviciu, se propune un prag, dar care nu se aplică dacă persoana vătămată este o instituție publică.

Un grup de lucru de circa zece avocați penaliști din Baroul Cluj s-au întrunit, în urmă cu ceva vreme, și au discutat pe marginea Codurilor. La întâlnire a participat și deputatul Steluța Cătăniciu. În urma discuțiilor, amendamentele au fost redactate de către avocatul Mihai Neamț, consilier în Baroul Cluj.

În contextul ultimelor cazuri din țară cu bărbați acuzați de corupere de minori, avocații clujeni s-au gândit să introducă în Codul penal măsura de tratare a devianței sexuale, pe lângă pedepsele pentru fapte de corupere în scopuri sexuale a minorilor.

Astfel, printre propunerile de modificare a Codului penal sunt următoarele:

Art. 85 Măsurile de supraveghere şi obligaţiile (2) Instanţa poate impune persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
d) să fie testat medical, să se supună măsurilor de control, să efectueze un tratament medical sau îngrijire medicală, în special în scopul dezintoxicării cu alcool, droguri sau substanțe psihoactive sau al tratării devianței sexuale;

Art. 93 Măsurile de supraveghere şi obligaţiile (2) Instanţa impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
c) să fie testat medical, să se supună măsurilor de control, să efectueze un tratament medical sau îngrijire medicală, în special în scopul dezintoxicării cu alcool, droguri sau substanțe psihoactive sau al tratării devianței sexuale;

Art. 109 Obligarea la tratament medical  (1) Dacă există suspiciunea că făptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocată de consumul cronic de alcool, droguri sau alte substanţe psihoactive sau din cauza unor devianțe sexuale, prezintă pericol pentru societate, va fi obligat la o testare medicală. Dacă în urma testării medicale se confirmă un diagnostic, făptuitorul va fi obligat să urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

De asemenea, tratarea devianței sexuale apare și în conținutul controlului judiciar între amendamentele la Codul de procedură penală:

Art. 215 Conţinutul controlului judiciar (2) Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii: g) să fie testat medical, să se supună măsurilor de control, să efectueze un tratament medical sau îngrijire medicală, în special în scopul dezintoxicării cu alcool, droguri sau substanțe psihoactive sau al tratării devianței sexuale;

În ce privește abuzul în serviciu, Baroul Cluj propune pedepse mai blânde: ”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență și prin aceasta cauzează o pagubă sau o vătămare a drepturilor unei persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”. Acum, se pedepsește de la 2 la 7 ani.

Avocații clujeni propun trei alineate noi, în care au introdus un prag până la care fapta nu se pedepsește, dar nu în toate cazurile:

(3) Nu se pedepsește fapta comisă în condițiile alineatelor precedente, dacă prejudiciul material produs este de până la 200.000 lei, iar făptuitorul îl acoperă sau garantează acoperirea lui, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, cu procedura îndeplinită.

(4) Împăcarea între făptuitor și persoana vătămată, în cazul în care este vorba despre o vătămare a drepturilor acesteia din urmă, sau dacă prejudiciul material produs este de până la 200.000 lei, înlătură răspunderea penală.

(5) Nu beneficiază de prevederile lin. (3) sau (4), persoanele au au mai beneficiat de aceste dispoziții, într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. De asemenea, prevederile lin. (3) sau (4) nu se aplică dacă persoana vătămată este una dintre persoanele juridice prevăzute la art. 176.

Articolul 176 se referă la toate autoritățile și instituțiile publice.

Amendamente CP Baroul Cluj

Amendamente CPP Baroul Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns