fbpx
Acasă » PROCESE » Bărbatul care a spânzurat un câine în Câmpia Turzii a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției. Vezi pedeapsa

Bărbatul care a spânzurat un câine în Câmpia Turzii a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției. Vezi pedeapsa

Bărbatul care a spânzurat un câine în Câmpia Turzii a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției. Pentru uciderea animalului a primit 6 luni de închisoare, dar pentru că mai avea o condamnare din alt dosar, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 1 an și 5 luni închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni.

În februarie 2017, fotografiile cu câinele spânzurat, postate pe Facebook de către consilierul județean Petre Pop, șocau opinia publică și mobilizau poliția să-l prindă pe făptaș.

De altfel, consilierul județean este martor în dosar, unde a declarat că în data de 21 februarie 2017 a primit, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, un mesaj privat ce conținea mai multe imagini de la o doamnă care locuiește în Anglia, prin care îl sesiza pe martor despre o atrocitate comisă în cartierul „Șarât” din mun.Câmpia Turzii, și anume spânzurarea unui câine, din rasă comună, de un stâlp situat la periferia municipiului Câmpia Turzii. În același mesaj i s-a indicat ca posibil autor pe Ioan Turdean. Martorul a luat legătura cu Poliția municipiului Câmpia Turzii și Direcția Sanitar-Veterinară Cluj și a sesizat comiterea acestei fapte.

Inculpatul Turdean a declarat în fața anchetatorilor că ”în data de 18 februarie 2017, în jurul orei 09:00, se afla în curtea locuinței sale când a observat că pe poarta de acces în curte (dinspre stradă) a intrat un câine de culoare neagră care s-a îndreptat înspre cotețul de găini și a alergat după 4 găini, pe care le-a ucis. A alergat după câine pentru a-l opri să mai ucidă și alte găini și a încercat să-l scoată din curte însă câinele l-a atacat pe inculpat, astfel că inculpatul l-a prins cu ajutorul unei sfori și a unei bâte. Din cauză că era nervos pentru că acel câine îi ucisese găinile, l-a legat pe câine de gât cu sfoara, l-a scos din curte și l-a condus până la un teren agricol din zona periferică a cartierului „Șarât” unde l-a spânzurat pe câine de acel stâlp. După aproximativ 2 ore, l-a dat jos pe câine de pe stâlp (câinele fiind mort), și l-a aruncat într-un șanț situat în apropierea căii ferate ce străbate cartierul „Șarât”.”

Inculapatul a precizat că la momentul comiterii faptei nu au existat martori oculari, dar după puțin timp a observat că niște copii au ajuns la fața locului și au fotografiat câinele spânzurat, după care au postat fotografiile respective pe rețelele de socializare.

Turdean a declarat că recunoaște și regretă fapta și că este de acord să preteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Abia la data de 20 iunie 2018 Judecătoria Turda a fost sesizată cu acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat la data de 15 iunie 2018 între inculpat și parchet.

Extras Sentința penală nr. 255 /2018 Judecătoria Turda

”Infracțiunea pentru care a fost încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției este prevăzută cu pedeapsa închisorii sub 7 ani, fiind astfel îndeplinită condiția stabilită la  art. 480, alin. 1 din Codul de procedură penală(pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani).

Din probele administrate în cursul urmării penale rezultă suficiente date cu privire la existența faptelor pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală respectiv pentru a se reține că la data de 18.02.2017, în jurul orei 09:00, inculpatul Turdean Ioan a ucis un câine, rasa comună, de culoare neagră, prin spânzurare cu o sfoară din material sintetic (rafie), de culoare albastră, de un stâlp de energie electrică din cartierul „Șarât” din mun. Câmpia Turzii.

Instanța are în vedere procesul-verbal de cercetare a locului faptei cu planșele foto aferente din care rezultă date privind locul în care a fost ucis și găsit animalul, buletinul de analiză (necropsia) nr…. din data de 26.06.2017 întocmit de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară – Anatomie Patologică, Diagnostic Necropsic și Medicină Legală (f. 34-38 dosar u.p.) din care rezultă că animalul a fost ucis prin spânzurare (asfixie mecanică) și declarațiile inculpatului prin care recunoaște săvârșirea faptei furnizând detalii care se coroborează cu aspectele de rezultă din procesul-verbal de cercetare a locului faptei și din buletinul de analiză (inculpatul recunoaște că a spânzurat animalul de un stâlp de electricitate din zona periferică a cartierului „Sărat”).

La încheierea acordului inculpatul a fost asistat de un avocat ales.

Acordul a fost încheiat în formă scrisă, cuprinde mențiunile obligatorii prev. de art. 482 din Codul de procedură penală și a fost avizat sub aspectul efectelor de către procurorul ierarhic superior.

Ținând cont de circumstanțele săvârșirii faptei (spânzurarea câinelui care a intrat în curtea inculpatului și i-a ucis mai multe păsări, în loc public unde cadavrul animalului a putut fi observat de alte persoane), de antecedentele penale ale inculpatului și de recunoașterea săvârșirii acestora instanța apreciază că soluția cu privire la care s-a ajuns la un acord este legală și temeinică.

Ținând cont de cele arătate mai sus instanța constată că sunt îndeplinite condițiile prev. de art. 480-482 din Codul de procedură cu privire la fapta reținută în sarcina inculpatului iar soluția cu privire la care s-a ajuns la un acord este corespunzătoare în raport cu gravitatea infracțiunii și cu periculozitatea infractorului.

Față de toate cele arătate mai sus:

În temeiul art. 485, alin. 1, lit. a din Codul de procedură penală , va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între inculpatul Turdean și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

În temeiul art. 396, alin. 2 din Codul de procedură penală , va condamna pe inculpatul Turdean, cetățean român, fiul lui G. și M., născut la data de 30.05.1981 în mun. Câmpia – Turzii, jud. Cluj, cunoscut cu antecedente penale care nu atrag reținerea stării de recidivă sau pluralitate intermediară, domiciliat în mun. Câmpia – Turzii,  jud. Cluj, (..) la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 25 alin. 1, lit. a din Legea 205/2004.

În temeiul art. 97 alin. 1 din Codul penal, va dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 3 luni închisoare, stabilite în sarcina inculpatului prin Sentința penală nr. 40/15.02.2017 pronunțată de Judecătoria Turda în dosarul penal nr. …, definitivă prin Decizia penală nr. 646/A/20.04.2017 a Curții de Apel Cluj-Napoca.

În temeiul art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1, lit. b din Codul penal , va contopi pedeapsa stabilită prin prezenta sentință cu cea stabilită prin Sentința penală nr. 40/15.02.2017, va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an și 3 luni închisoare la care va adăuga un spor de 2 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 6 luni închisoare) , astfel că în final va stabili pedeapsa de 1 an și 5 luni închisoare.

În temeiul art. 91 , art. 97 alin. 2 din Codul penal, va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, stabilit în condițiile art. 92 din Codul penal, termen care va fi calculat de la data de 20.04.2017 conform art. 97 alin. 2 din Codul penal.

În temeiul art. 93, alin. 1 din Codul penal , va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la Serviciul de Probațiune Cluj la datele fixate de acesta;

– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunțe, în prealabil, Serviciului de Probațiune Cluj schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

– să comunice Serviciului de Probațiune Cluj schimbarea locului de muncă;

– să comunice Serviciului de Probațiune Cluj informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. a din Codul penal , va impune inculpatului următoarea obligație:

– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborar e cu instituții din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. 3 din Codul penal , va obliga inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei mun. Turda sau în cadrul Primăriei mun. Câmpia-Turzii.

În temeiul art. 404, alin. 2 din Codul de procedură penală va atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 din Codul penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În temeiul art. 274, alin. 1 din Codul de procedură penală va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 90 lei(40 lei – în cursul urmăririi penal, 50 – procedura în fața instanței ).”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina