fbpx

Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din legea ce instituie măsuri sanitare

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la sintagma ,,în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ” cuprinsă în art. 15 alin. 4 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

,,Statul de drept înseamnă că agențiile guvernamentale trebuie să funcționeze în cadrul legii și acțiunile lor trebuie să fie supuse controlului de către instanțele independente”, se menționează în motivarea excepției de neconstituționalitate.

Conform Avocatului Poporului, sintagma ,,în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ” cuprinsă în art. 15 alin. 4 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, așa cum a fost modificată prin art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/2021 aduce atingere prevederilor art. 21, art. 52 şi art. 126 alin. (6) din Constituţie”.

Termenul de 5 zile instituit pentru atacarea actelor administrative cu caracter normativ (cu referire la hotărârile CNSU) este considerat un termen extrem de scurt, sintagma criticată instituind o derogare de la principiul constituțional al controlului judecătoresc al actelor administrative deoarece toate actele cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din Legea nr. 136/2020, după trecerea celor 5 zile nu vor mai putea fi atacate nici pe cale principală și nici pe cale incidentală, se susține de către Avocatul Poporului.

Potrivit conținutului excepției de neconstituționalitate formulate, instituirea unui termen pentru contestarea legalităţii actelor administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din Legea nr. 136/2020 contravine dispoziţiilor din Constituţie care garantează controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice pe calea contenciosului administrativ, precum şi celor care consacră accesul liber la justiţie.

Existenţa unei situaţii de risc epidemiologic şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României nu poate constitui temeiul restrângerii exercitării accesului liber la justiţie prin impunerea unor condiţii excesive, de o asemenea manieră încât restrângerea temporară să se convertească într-o interdicţie absolută de exercitare a dreptului de sesizare a instanţelor de judecată”, se mai arată în excepţia de neconstituţionalitate.

Excepția invocată aici: Exc-art-15-al-4-Lg-136-2020

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!