Avocatul penalist Mihai Mareş, coordonator al societăţii de avocatură Mareş Danilescu Mareş, aflată în top pe piaţa avocaturii de business crimes în România, intenționează să activeze în Cluj-Napoca și alte orașe din Transilvania. De altfel, avocați din firmă au fost prezenți la conferința ”5 ani de la intrarea în vigoare a Codurilor penale” de la Cluj.
Clujust a stat de vorbă cu avocatul Mihai Mareș despre carieră, dreptul penal al afacerilor și planuri de viitor.
Clujust: Pentru a vă cunoaşte mai bine cititorii noștri, să ne întorcem puţin în timp. Ce anume v-a atras spre avocatura de penal?
Mihai Mareș: Pot spune că mi-am dorit să practic avocatura de penal încă de când eram pe băncile facultăţii. Materia mea preferată a fost procedura penală, nelipsind de la niciun curs susţinut de profesorul Ion Neagu sau de la vreo oră de seminar ţinută de profesorul Aurel Ciobanu. Consider că, atât modalitatea de predare a cursurilor de către profesorul Neagu, cât şi prestanţa avocatului penalist, m-au făcut să îmi doresc să aprofundez cât mai mult procedura penală şi să mă specializez în acest domeniu. Urmare acestui fapt, anul trecut am susţinut teza de doctorat având tema nulităţilor în dreptul procesual penal, o instituţie care naşte dezbateri mai aprinse ca oricând în doctrină, lucrare ce urmează a fi publicată în curând.
După o perioadă în care am practicat avocatura de business, exclusiv avocatura corporate, coordonând mai multe echipe pe zona de consultanţă, am făcut pasul firesc în viziunea mea, spre zona de penal. Spun firesc, deoarece am fost determinat să fac acest pas şi de evoluţia şi cerinţele pieţei, având în vedere că avocaţii reputaţi de penal au rămas în zona penalului clasic, în piaţă resimţindu-se tot mai mult nevoia dezvoltării acestei arii de drept penal al afacerilor. Experienţa acumulată în practica de drept al afacerilor, combinată cu pasiunea pentru dreptul penal şi procesual penal m-au împins să mă dedic exclusiv practicii de drept penal al afacerilor. Astfel, am venit în întâmpinarea nevoilor clienţilor, în special în zona multinaţionalelor şi angajaţilor acestora, care aveau nevoie de asistenţă specializată în zona infracţiunilor economice, iar în prezent coordonez o echipă specializată strict pe acest gen de infracţiuni.
Clujust: Cum arată o zi de muncă din viaţa avocatului Mihai Mareş?
Mihai Mareș: Este foarte greu să răspund la această întrebare pentru că activităţile mele sunt diverse. Dar, ca să ofer un răspuns, voi încerca să comprim activităţile mele şi să le descriu în cateva rânduri. Ziua de muncă începe foarte devreme pregătind dosarul pentru instanţă sau poate începe la sediul unui parchet, asistând vreun client. Pe lângă aceste activităţi de instanţă sau cele de a asista clienţii în faţa DNA şi DIICOT, o mare parte din zi o dedic coordonării echipei specializate în white collar crimes din cadrul societăţii Mareş \ Danilescu \ Mareş în colaborare cu Dan Lupaşcu. Am dedicat mult timp formării unei echipe de drept penal al afacerilor cu care să împărtăşesc aceleaşi valori, anume pasiunea pentru drept şi dedicarea faţă de client, transpuse în rezultate concrete, care să ne consolideze rolul de lider pe piaţa avocaturii de white collar. Desigur, nu aş putea să ofer un desfăşurător al unei zile, deoarece acestea nu seamănă între ele.
Pe lângă aceste drumuri între instanţe, birou şi întâniri cu clienţii, activitatea mea presupune numeroase deplasări în străinătate pentru întâlniri cu diverşi clienţi străini pe care îi reprezint sau reputaţi avocaţi cu care colaborez. În contextul actual, al transnaţionalizării atât a legislaţiei penale, a faptelor cu valenţă penală, cât şi a organelor competene de sancţionarea acestora, ideea de avocat penalist care parcurge doar drumul de la instanţa la DNA în lumina camerelor de filmat ale presei, a rămas sau va rămane o simplă amintire.
Clujust: Care este cheia succesului în domeniul dreptului penal al afacerilor sau white collar crimes? Munca în echipă?
Mihai Mareș: Aşa cum am mai spus, venind în întâmpinarea nevoilor clienţilor cu o echipă de avocaţi închegată, foarte bine pregătită profesional şi specializată pe domeniul dreptului penal al afacerilor, rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. La formarea acestei echipe perfomante a avut un rol asocierea cu Dan Lupaşcu, fost judecător şi preşedinte al CSM. Împreună cu această echipă am reuşit să oferim un suport profesional de cea mai înaltă calitate persoanelor care au apelat la serviciile noastre în zona de drept penal al afacerilor şi care au acordat credit deplin activităţii noastre. În prezent, clienţii importanţi vizaţi de marile anchete ale principalelor parchete din România au nevoie de asistenţă specializată în dosare mamut.
Este nevoie de o echipă formată din mai mulţi avocaţi foarte bine pregătiţi pentru a realiza o analiză bisturiu a situaţiei juridice a clientului şi a-i oferi cele mai bune sfaturi juridice, fiind imposibil pentru un singur avocat să aibă o specialitate pluridisciplinară desăvârşită şi să poată gestiona dosare de urmărire de penală cu un număr foarte mare de volume. Ca să vă faceţi o idee, echipa noastră gestionează dosare cu un volum imens de documente, precum dosarul Rompetrol II, Mineriada, Loteria sau ultimul dosar Rompetrol după preluarea companiei de către KazMunayGas. Pot afirma că echipa deţine o vastă experienţă în dosare penal – economice, având în vedere că practica noastră se concentrează în cea mai mare parte pe reprezentarea directorilor executivi, antreprenorilor, marilor grupuri industriale, instituţiilor financiare şi marilor companii internaţionale şi locale.
Este importantă activitatea științifică a unui avocat?
Da, pe lângă această pasiune pentru avocatură a întregii echipe, care ne conferă capacitatea de a munci intens pentru a ne îndeplini obiectivul de fi lideri pe piaţa pe acest segment, consider că un rol major l-a avut şi implicarea mea spre zona ştiinţifică, insuflată şi echipei pe care o coordonez. Pentru că m-aţi întrebat cum arată o zi de muncă, am să vă dezvălui parţial cum arată şi o zi din timpul liber. Îmi dedic o mare parte a timpului liber cercetării şi studierii subiectelor fierbinţi de drept, dezbătute de comunităţile juridice naţionale, dar mai ales de cele internaţionale. Pe lângă elaborarea tezei de doctorat, am publicat constant articole de specialitate în cele mai prestigioase reviste naţionale, cum ar fi Caiete de Drept Penal (revista de la Cluj), revista Dreptul sau Pandectele Române. Pe lângă asta, am publicat numeroase articole în publicaţii renumite la nivel internaţional. Recent am publicat un material în prima ediţie a „European Investigations Guide”, fiind singurul contributor român al ghidului. Această imixtiune a laturii ştiinţifice cu activităţile de avocat conduce la rezultatele cele mai prolifice pentru clienţii noştri.
Oferirea unor soluţii inovative clienţilor presupune cunoaşterea temeinică a reglementării naţionale, dar şi a legislaţiei şi practicii organismelor europene în materia dreptului penal. Această aplecare a mea spre latura ştiinţifică am implementat-o şi în cadrul echipei, supunând spre analiză şi dezbatere cele mai noi chestiuni din dreptul penal. Spre exemplu, acest aspect de a susţine în faţa instanţei argumente originale, care nu au fost expuse până acum de doctrină, a făcut ca echipa noastră să fie printre primele care a reuşit suspendarea unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în problema compunerii completurilor de 5 judecători, în dosarul Gala Bute.
Contează și implicarea în organizații profesionale internaționale?
În contextul dezvoltării fenomenului criminalităţii transnaţionale şi cel al înfiinţării Parchetului European, un rol în creşterea societăţii noastre l-a avut şi recunoaşterea la nivel internaţional, fiind membru al asociaţiei The International Academy of Financial Crime Litigators, alături de cei mai reputaţi penalişti în domeniul criminalităţii financiare la nivel mondial. Academia reprezintă o colaborare între profesioniștii din domeniul dreptului public și privat, precum și prestigiosul Basel Institute on Governance. Membrii Academiei urmăresc să promoveze accesul la nivel mondial la soluții în cazurile de crimă economică, prin accentuarea competențelor în materie de litigii și prin împărtășirea cercetărilor, a experiențelor și a celor mai bune practici. Membrii au fost selectați pentru experiența lor vastă în domeniul litigiilor privind criminalitatea financiară şi pentru interesul lor în cercetare, colectarea datelor și analiza corupției și a altor infracțiuni economice. Mai mult, Mareş \ Danilescu \ Mareş este membru exclusiv în România al ROXIN Alliance, rețea internațională de societăți de avocați și specialiști în drept penal al afacerilor. Pe lângă faptul că ne onorează această recunoaştere internaţională, ea este rezultatul efortului susţinut al întregii echipe coordonate de mine şi reprezintă o garanţie a serviciilor oferite, de cea mai bună calitate la nivel mondial.
Clujust: Cum ar trebui să îşi aleagă un client un avocat într-o chestiune penală?
Mihai Mareș: Eu consider că în ultima perioadă clienţii îşi aleg foarte atent avocatul în chestiunile de drept penal. Având în vedere că s-a diminuat volumul dosarelor care vizează oamenii politici, pot spune că a trecut vremea „avocaţilor penalişti cu geantă”. Clienţii care realizează dimensiunea şi complexitatea problemelor juridice cu care se confruntă, aleg să fie reprezentaţi de echipe de avocaţi care au o abordare pluridiscplinară. De exemplu, unui client din zona Oradea, Satu Mare care are anumite probleme în zona de drept penal şi drept fiscal-vamal, îi recomand să aleagă o societate de avocatură cu experienţă şi specializare raportat exact la tipul lui de problemă, care pe lângă dreptul penal clasic, să cunoască şi dreptul Uniunii Europene, drept fiscal şi drept comercial. Mai mult, un reper pentru client ar trebui să fie şi recunoaşterea de care se bucură avocatul în comunitatea avocaturii, atât la nivel naţional, dar şi internaţional, recunoaştere ce reprezintă un veritabil standard al calităţii. Recunoaşterea oferită unui avocat de către cei mai prestigioşi membrii ai comunităţii sale profesionale, la nivel naţional şi internaţional ar trebui să constituie un factor determinant al clientului în alegerea unui avocat, dacă doreşte ca problema lui să fie abordată cu profesionalism ireproşabil.
Clujust: Ce a atras prezenţa avocaţilor de la Mareş \ Danilescu \ Mareş la conferinţa de drept penal de la Cluj?
Mihai Mareș: Calitatea speakerilor acestei conferinţe, cu precădere cadre didactice la Facultatea de Drept Babeş Bolyai din Cluj, care vor face ca această conferinţă să reprezinte o contribuţie la piaţa ideilor juridice de calitate. Consider că, Facultatea de Drept de la Cluj reprezintă un barometru al valorii ştiinţifice în dreptul penal în România, având unele din cele mai bine pregătite cadre didactice la materiile drept penal şi procesual penal. Eu personal apreciez calitatea învăţământului de la Facultatea de Drept din Cluj şi colaborez cu mai mulţi avocaţi absolvenţi ai acestei facultăţi. Din echipa coordonată de mine face parte şi Adrian Şandru, un tânăr avocat cu o foarte bună pregătire teoretică, produs al şcolii de penal de la Facultatea de Drept Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Societatea noastră mai colaborează cu avocaţi specializaţi în drept fiscal şi dreptul UE din Cluj-Napoca şi sunt convins că urmează să auziţi mai multe despre noi cu privire la mai multe activităţi în Cluj în perioada următoare. Consider că extinderea activităţilor în zona Cluj, Oradea, Satu Mare este un pas normal făcut în dezvoltarea societăţii noastre, care doreşte să acopere nevoile clienţilor din zona Transilvania în chestiunile ce ţin de dreptul penal al afacerilor, în care echipa coordonată de mine este lider de piaţă.