Avocatul bărbatului acuzat de DIICOT că a accesat ilegal serverul site-ului Preşedinţiei României spune că învinuitul a intrat pe site “ca orice utilizator experimentat, curios de vulnerabilitatea acestui site”.
Hackerul Teodor Borş, în vârstă de 37 de ani, a intrat în atenţia serviciilor secrete după ce a accesat serverul site-ului www.presideny.ro. Astfel, procurorii DIICOT au ajuns să ancheteze activitatea clujeanului şi să-l pună sub acuzare pentru că ar fi deţinut şi utilizat datele de identificare a peste 60.000 de carduri bancare.
Surse judiciare spun că accesarea paginii de internet a Preşedinţiei i-a fost fatală hackerului, care de patru ani ar fi avut activităţi ilegale. Avocatul Mihai Giurgea admite că acuzatul a accesat site-ul, dar spune că nu a făcut nimic ilegal.
“A intrat ca orice utilizator experimentat. Poate nu ca mine sau ca dumneavoastră, ci ca un utilizator curios de rezistenţa sau vulnerabilitatea acestui site”, a declarat avocatul Mihai Giurgea.
Hackerul este acuzat de procurori că ar fi vântul unor străini datele a circa 3500 de carduri pe care erau mai mulţi bani. “Nu există nicio dovadă cu privire la transferul de baze de date dinspre el spre altcineva fie cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Pur să simplu există convorbiri pe messenger inofensive din punctul nostru de vedere. În rest niciun fel de alte probe”, a comentat avocatul. Potrivit acestuia, clientul său a deţinut baze de date cu diverse informaţii care însă nu i-ar fi permis să extragă bani din conturi.
Procurorii susţin că au găsit la percheziţia domiciliară peste 150.000 de euro şi circa 40.000 de dolari. Teodor Borş se află în arest preventiv şi susţine că este nevinovat. Bărbatul este un caz special: a terminat liceul şi este un autodidact în domeniul programării. El lucrează de acasă ca programator freelancer pentru clienţi dinafara ţării.