fbpx
Acasă » AVOCATURA » Avocații stagiari admiși în Baroul Cluj în septembrie 2017 au depus jurământul de intrare în profesie

Avocații stagiari admiși în Baroul Cluj în septembrie 2017 au depus jurământul de intrare în profesie

Cu emoție și bucurie, avocații stagiaridin Baroul Cluj, careu au fost admiși la examenul din septembrie 2017, au depus, astăzi, jurământul de intrare în profesie.

Potrivit legii nr.51/1995, la înscrierea în barou avocatul depune în fața consiliului baroului, în cadru solemn, următorul jurământ: “Jur să respect și să apăr Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercit profesia de avocat cu cinste și demnitate. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Aceste cuvinte le-au rostit cei 70 de noi avocați din Baroul Cluj.

Rudele și prietenii le-au fost alături tinerilor avocați stagiar în acest moment important din viața lor.

”A fost un moment solemn pe care l-am așteptat de la data la care am intrat în profesia de avocat. Este o muncă constantă atât pe perioada facultății, cât și ulterior la momentul la care se termină facultatea când a trebuit să învăț pentru pregătirea examenului.”, , ne-a spus stagiarul Roxana Gafița.

Roxana Gafița

Am întrebat-o de ce a ales avocatura. ”Mi se pare că mi se potrivește foarte bine cu profilul meu psihologic și cu caracterul meu. Nu am încercat alte profesii, aceasta e singura și unica”, a răspuns tânăra.

Am stat de vorbă și cu Alex Matache, care a reușit la examen după ce cu un an în urmă a fost printre cei cu peste 70 de puncte, care au picat din cauza dreptului civil.

”Este un moment important pentru fiecare avocat stagiar. Până la urmă este momentul oficial care pecetluiește intrarea noastră în profesie și mă bucur că am intrat cu dreptul în profesie. Sper să continui munca pe calea cea bună. Examenul de intrare în profesie este tot mai greu de la an la an. dacă e să mă întrebați pe mine, și cu atât mai mult mă bucur că am reușit”, a spus Alexandru Matache.

Alex Matache

La examenul din 2016, acesta a avut punctaj peste 70 (75), dar nu a intrat din cauza unui 8 la drept civil. L-am întrebat cum a trecut peste acel moment? ”A fost un moment dificil, am încercat să mă pregătesc mai bine și se pare chiar am reușit și pe această cale mă bucur că munca și perseverența au dat roade.”, a răspuns tânărul stagiar.

Acesta vrea să se specializeze în drept penal. ”Este o profesie vie, în mișcare, în care poți să te simți util, în care simți că-i ajuți pe oameni și în același timp poți să-ți etalezi calitățile de apărător al drepturilor și libertăților oamenilor. Sunt valori în care eu cred și pe care așa pot să le promovez cel mai bine.”, și-a motivat Alex Matache alegerea avocaturii.

Proaspăta avocată stagiară Mădălina Mocanu ne-a împărtășit bucuria depunerii jurământului: ”A fost foarte frumos, am simțit emoție, bucurie, îmlinire. Mi s-a îndeplinit un vis și a fost extraordinar. Am mai dat examen și mi-a mai trebuit un punct doar. Nu am renunțat și am mers mai departe.”

De ce a ales această profie? ”Îmi place viața asta în care ești mereu activ și niciodată nu o să plictisești, tot timpul o să ai ceva nou de făcut și tot timpul o să ai de învățat”, a răspuns tânăra.

Statistica admiterii în Baroul Cluj

La examenul din septembrie 2017, au fost admiși în Baroul Cluj 70 din 260 de candidati (26,92 %).  Din 266 candidati inscrisi inițial la Baroul Cluj, unul s-a retras și 5 au fost absenti la examen.

Promovabilitate pe universități:
Univ.Babes-Bolyai: 64 (91,42 %)
Univ. Dimitrie Cantemir: 2
Univ. Bogdan Vodă: 2
Univ. București: 2

Comments

comentarii

Lasă un răspuns