fbpx

Avocații pot vorbi telefonic cu clienții arestați preventiv, înainte ca aceștia să fie ascultați de procuror prin videoconferință

IGPR a informat Uniunea Națională a Barourilor din România că asigură celor aflați în arest preventiv posibilitatea să vorbească cu avocații lor telefonic, înainte de a fi ascultați de organul judiciar prin videoconferință, potrivit Decretului de instituire a stării de urgență.

Articolul 43 alin. (6) dinDecret prevede ”Ascultarea persoanelor private de libertate se face prin videoconferință la locul de deținere sau în spații corespunzătoare din punct de vedere sanitar, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate”

Potrivit unei adrese a IGPR, ”la nivelul administrației centrelor de reținere și arestare preventivă din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române au fost dispuse măsuri organizatorice astfel încât să se obțină de la organul judiciar, în condițiilor Codului de Procedură Penală, detaliile organizatorice (respectiv ziua și prezența avocatului la locul de deținere sau la sediul organului judiciar în vederea desfășurării actului procedural), ora și modalitatea tehnică de desfășurare a procedurii.

În acest context, având în vedere faptul că accesul liber la justiție al persoanelor private de libertate nu poate fi restrâns, vă comunicăm, spre informarea membrilor, faptul că administrația centrelor asigură, în baza cererii persoanei private de libertate, depusă în exercitarea dreptului la asistență juridică, posibilitatea legăturii prin mijloace tehnice dintre persoana privată de libertate și apărătorul acesteia (preponderent telefonic ca măsură cu caracter de prevenție, destinată eliminării oricărui risc, atât pentru persoanele private de libertate și personalul centrului, cât și pentru eventualii contacți), anterior ascultării prin videoconferință de către organul judiciar”, se arată în adresa semnată de chestorul Liviu Vasilescu, Inspector General al Poliției Române.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [575.58 KB]

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina