fbpx
Acasă » AVOCATURA » Avocații clujeni au început să poarte banderole albe peste robă. Decanul Baroului îl contrazice pe ministru

Avocații clujeni au început să poarte banderole albe peste robă. Decanul Baroului îl contrazice pe ministru

Majoritatea avocaților clujeni au început, astăzi, să poarte banderole albe la mâna stângă, peste robă, în instanțe, în semn de protest pentru majorarea onorariilor la asistența judiciară din oficiu. Revendicările în detaliu AICI

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost ironic pe Facebook la adresa avocaților cu privire la solicitarea de majorare, insinuând că are legătură cu viitoarele alegeri pentru Consiliul UNBR.

Întrebată cum comentează atitudinea ministrului, decanul Baroului Cluj, Flavia Maier, a precizat: ”Nu cred că are tocmai justificare pentru că dânsul spune că nu a primit de la UNBR fundamentare economică asupra solicitării de majorare a onorariilor, dar s-a trimis și există dovada în acest sens.”

Decanul va merge mâine la întâlnirea cu privire la această problemă la Comisia de abuzuri din Senatul României.

Dacă nu se vor rezolva revendicările, avocații ar putea întrerupe activitatea de reprezentare din oficiu. ”Se poate merge până la măsuri extreme de a nu se mai delega avocați din oficiu în dosare în care asistența e obligatorie. Noi sperăm să nu ajungem la asta. Este o formă legală de protest, măsura este susținută de UNBR.”, a spus Flavia Maier.

Ce se întâmplă cu dosarele în care sunt arestați? ”Cauzele vor trebui amânate din lipsă de apărare”, a răspusn decanul Baroului Cluj,

Am întrebat doi tineri avocați de ce poarte banderola la mână.

”În primul rând pe mine mă deranjează situația onorariilor pentru avocatura din oficiu, chiar dacă eu nu mai fac oficii. Din solidaritate m-am gândit să port banderola, pentru că la un moment dat poate o să mă intereseze și pe mine niște chestiuni legate de profesie și o să vreau să fie solidaritate”, ne-a spus Radu Chirilă.

”Nu fac oficii și nu mă interesează personal chestiunea, dar mă interesează să fiu solidară cu colegii mei pentru a se majora onorariile la oficii și să se plătească la timp. Nu poți obține nimic dacă nu există unitate ”, a precizat Oana Murariu.

”Materialele pentru confecționarea ei le găsiți la garderoba avocaților. Haideți să arătăm că putem fi solidari în acest protest!”, au transmis reprezentanții Barouluil.

Ministrul Tudorel Toader a postat pe Facebook în 10 februarie:

”înțelegând faptul că se apropie alegerile la avocați,
înțelegând și faptul că unii au intrat în campanie,

postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocații nu și-au precizat/reconsiderat poziția !

Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România și Răspunsul Ministerului Justiției privind plata onorarilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare a persoanelor defavorizate și persoanelor vulnerabile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar

Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România poate fi descărcat aici si Răspunsul Ministerului Justiției poate fi descărcat aici.”

Astăzi, ministrul a avut două postări legate de acest subiect:

”Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte !
In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex – onorariu pentru depunere actiune de divort – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea – este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns – ” nu stiu”/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei, reprezentant al avocatilor, nu doreste sa ii dau numele !”

”Protocolul din 2008 a fost actualizat după 7 ani, după ce a trecut criza, adică în 2015, cu o majorare de 30%.

Din 2017 se tot discută despre actualizarea acestuia, iar MJ tot așteaptă o justificare a propunerilor formulate.
Atașăm propunerile formulate și nemotivate, primite de la UNBR!”

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina